Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
2024. július 24. szerda
Kinga, Kincső, Kerka
Holnap: Kristóf, Jakab, Zsaklin napja lesz

Slider Dabasi ujsag

Dr. Polácska László Budapesten született és nőtt fel, 1973-tól az állatorvosláson kívül a haszonállatokat érintő egészségügy elkötelezettje volt.

A hetvenes évek elején Dabasra költözött, ahol rövid idő alatt beilleszkedett a vidéki életbe. Álltartók százainak segített gyógyító munkájával, mindenkivel megtalálta a hangot. Munkája egyúttal szenvedélye is volt, amiért nagy tisztelet övezte nemcsak Dabason, hanem az egész régióban.

Print Friendly, PDF & Email

A Dabasi Honvédtüzér Alapítvány 2022-ben egy pályázaton egy 9 személyes kisbuszt nyert, amely jelentős fejlesztés az Alapítvány életében.

Hagyományőrző csapatunk ennek a fejlesztésnek köszönhetően könnyebben tud eljutni a fellépések színhelyére. A kisbusz lehetővé teszi számunkra a felszerelések könnyebb elszállítását is. Alapítványunk 2004-es megalakulása óta számos katonai hagyományőrző eseményen vett részt.

Elsődleges célunk a hazafiasságra nevelés, a történelmi, katonai hagyományok ápolása, kiemelten a Dabas településhez tartozó helyi katonai hagyományok őrzése. Kiemelten foglalkozunk az 1848-49-es forradalom és szabadságharc jelentős évfordulóival, a tavaszi hadjárat helyszínein tartott katonai hagyományőrző eseményekre rendszeresen ellátogatunk.

Print Friendly, PDF & Email

A vállalkozás a beruházással a fő tevékenységének számító áruszállító szolgáltatását szeretné fejleszteni.

A cég folyamatosan fejlődik, egyre több a megrendelése, amiknek a kiszolgálásához szükségessé vált a kapacitások bővítése, fejlesztése. Az európai uniós támogatás segítségével a FERRO-SPED 2000 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. jelentős lépést tesz a hatékonyság növelése felé, hiszen a beszerzésre kerülő rakodódaruk nagyfokú mobilitást és önálló munkavégzést fognak biztosítani a teherszállító járműveknek.

Print Friendly, PDF & Email

A Contrax Hungária Kft. építési főtevékenységéhez kapcsolódóan technológiai korszerűsítést valósít meg a 2724 Újlengyel, Határ út 12. szám alatt. A Pénzügyminisztérium támogatásával a Pest megye Területfejlesztési Koncepciója 2014-2030 és Pest megye Területfejlesztési Programja 2014-2020 megvalósításához nyújtandó célzott pénzügyi támogatás keretén belül 13,86 millió Forint támogatásból új eszközt szerez be.

A Contrax Hungária Kft. főtevékenységként építési területek előkészítését végzi, mely során célja a nagyvállalatok kiszolgálása.

Print Friendly, PDF & Email

A Dabasi Újság 2020. novemberi számában jelent meg  „A KÖRORVOS”  című írás dr. Rápolthy Réka és dr. Rápolthy Hajnalka tollából.  A színes, a valóságot hűen tükröző cikkben szeretettel emlékeznek meg dédapjuk, dr. Lakos János orvosról.  Felteszik a kérdést: „…ismerte a Lakos doktort?” Nos, a válaszom: igen ismertem.

A betege, sőt a rokona voltam. Ő volt az ó-nagybátyám. Részletesebben, hogy mindenki értse: dr. Lakos János testvére, Lakos Julianna  volt az édesapám, id. Mitták Sándor (1913 – 1999)  édesanyja, ebből következően  dr. Lakos János apukám nagybátyja volt, ezért jobb elnevezés híján  nekem pedig az ó-nagybátyám. Ha jól számolom, másodunokatestvérek voltunk; viszont a Rápolthy doktornőkkel fennálló rokonságomat már nem is tudom megnevezni, de biztos, hogy távoli rokonok vagyunk.

Print Friendly, PDF & Email

Május 25-30. között Európa öt iskoláját láttuk vendégül a Dabasi Táncsics Mihály Gimnáziumunkban az Erasmus+ program keretében. A nemzetenként öt fős delegációk (három pedagógus és két diák) a természettudományos tantárgyak oktatását vitatták meg a szakmai beszélgetések során, és a nemzetközi – angol nyelven zajló – bemutató órák közben alkalmunk adódott a tapasztalatcserére is.

Összességében elmondhatjuk, hogy a magyar oktatás színvonala nemcsak versenyképes, hanem példamutató is egyben. Szaktanáraink és diákjaink tudása, felkészültsége méltán említhető azonos szinten az európai testvériskoláinkkal. Nincs tehát okunk a szégyenkezésre, a sokat emlegetett PISA-felmérések – ránk, magyarokra nézve – rossz eredményét az élet nem igazolta, sőt! Köszönjük Dabas Város, a Táncsics Alapítvány, a Vitafort Zrt. és a Tempus Közalapítvány támogatását!

Print Friendly, PDF & Email

A csapat utánpótlása a Diósdon megrendezésre kerülő flag amerikai futball kupanapon volt legutóbb, ahol két korosztályban indítottunk csapatot. Az U13-as csapat nagy része idén kezdte el a sportot, ennek ellenére nagyon jó játékkal 2 győzelmet és egy utolsó másodpercben kiharcolt döntetlent értek el egy vereség mellett, ami a 3. helyhez volt elég az öt csapatos tornán.

Az U16-os csapatunk már egy jól összeszokott társaság, viszont nagyon fiatalok, a csapat magja 13-14 éves korú játékosokból áll. Ez viszont nem látszódott a játékukon, magabiztosan, mind a 4 meccsüket több mint egy labdabirtkolás előnnyel nyerték meg és ezzel hódították el a korosztályuk győztesének járó kupáját.

Print Friendly, PDF & Email

2019.03.09. Zágráb, Horvátország - Immáron 16. alkalommal rendezték meg a Domenice Cup, nemzetközi Kyokushin karate versenyt, formagyakorlat és küzdelem versenyszámokban.

A Harcosokat 9 fő képviselte, a 34 klub 230 versenyzője közt.
Formagyakorlatban a következő eredmények születtek:

  • Szokonya Gergő 16 között végzett.
  • Szabó Zsombor is a 16 között zárt, ahogy Ócsai Dominik is.
  • Horváth Tamás egy nyert körrel a 8 közé jutott.
  • Garamszegi Zente III. helyet szerezte meg, míg Szokonya Kata és Bene László pedig bajnoki címet szerzett.

Print Friendly, PDF & Email

Napjainkban szokássá vált városunkat „színésznő nagyhatalom”-ként említeni, utalva Illés Györgyi, Szabó Erika és Markó-Valentyik Anna dabasi kötődésére. Kapcsolatunk a színjátszással azonban a múlt századokban is jelentős volt, a mai dicsőség gazdag hagyományokon alapul, és ez hiteles forrással, az 1929-1931 között készült Magyar Színművészeti Lexikon szócikkeivel jól igazolható. Gróf Klebelsberg Kunó (1875-1932) vallás- és közoktatási miniszter bevezetőjében így méltatta a kiadó törekvését: „nemcsak magának a magyar színművészeinek tesz szolgálatot, de a magyar művelődéstörténet számára is hézagpótló munkát végez.”

A lexikon nagy segítséget jelent a dabasi kulturális örökség értékeinek feltárásában, igazolva a XX. század legnagyobb kultúrpolitikusának lényeglátását. A III. kötet örökítette meg annak a három színésztestvérnek, Schönwald Ferenc és Steiner Szidónia gyermekeinek pályáját, akiket már teljesen elfeledtünk. Az édesapa, Végh László Flórián 2017. évi publikációja szerint, gazdatisztként dolgozott Mántelek-pusztán, így a három művész közül kettő Alsódabason született, míg a harmadik gyermekkorával kötődik településünkhöz.

Print Friendly, PDF & Email

Újabb elismerés a régió egyik legnagyobb, magyar központú franchise hálózatának

A Magyar Franchise Szövetség a szakma legrangosabb elismeréseit február 1-jén adta át. A Külföldön Sikeresen Terjeszkedő Hazai Hálózat díját idén (második alkalommal) a Diego nyerte el. A társaság expanziós terveinek megfelelve – a szlovák és román városokban induló új boltok mellett – újabb európai országban bővítette hálózatát: decemberben megnyitotta Csehországban első franchise üzletét; ezzel már 4 országban, 151 áruházzal működik a régió egyik legnagyobb, magyar központú franchise hálózata.

Print Friendly, PDF & Email

Tisztelt Ügyfelünk!

A Dabasi Újság hirdetési tarifái 2010 januárjától változatlanok!
   
1/32 oldal    (fekete-fehér)    7.260 Ft/hó      színes     8.710 Ft/hó        (40,5 x 29 mm)
1/16 oldal    (fekete-fehér)    8.710 Ft/hó      színes   11.620 Ft /hó        (86,5 x 29 mm)
1/8   oldal    (fekete-fehér)  14.520 Ft/hó      színes   20.330 Ft/hó        (86,5 x 63 mm)
1/4   oldal    (fekete-fehér)  24.690 Ft/hó      színes   31.945 Ft /hó        (86,5 x 126 mm)
1/2   oldal    (fekete-fehér)  37.750 Ft /hó     színes   49.370 Ft/hó        (178 x 126 mm)
A/4  oldal    (fekete-fehér)  60.990 Ft/hó      színes   90.030 Ft/hó        (210 x 297 mm)

Az árak a 27%-os  Áfa-t nem tartalmazzák.

Print Friendly, PDF & Email

A száraz időjárás miatt megemelkedett a szabadtéri tűzesetek száma városunkban. A tüzek 99%-a emberi gondatlanságból, figyelmetlenségből, a szabályok be nem tartásából keletkezik.

Ha néhány egyszerű szabályt betartjuk, nem veszélyeztetjük lakókörnyezetünket és elkerülhetjük a bajt. Csak ott szabad tehát zöldhulladékot égetni, ahol az önkormányzati rendelet ezt megengedi. A tüzet soha ne hagyják felügyelet nélkül, gondoskodjunk megfelelő oltóanyagról és az oltást segítő kéziszerszámról. Ha feltámad a szél, a tüzet azonnal oltsuk el.

A szabályok megszegése tűzvédelmi bírsággal sújtható. Ha valaki a rendeletben ne engedélyezett időben végzi a zöldhulladék tüzelését, 20-50 ezer Ft közötti bírsággal büntethető. Aki engedély nélkül éget közterületen, 50 ezertől félmillió Ft-ig terjedő bírságot kaphat. Ha a tűzoltókat is be kell vonni az oltásba, akkor hárommillió Ft-ra is növekedhet a kiszabható büntetés.

Print Friendly, PDF & Email

Ma már természetes, hogy április 16-án emlékezünk, pedig alig több mint másfél évtizede van rá módunk.

Az Országgyűlés az ezredforduló évében Pokorni Zoltán akkori oktatási miniszter kezdeményezésére döntött akként, hogy 2001 óta minden évben április 16-án tartjuk a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve és emlékeztetve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. A részleteiben kidolgozott, összehangolt tervek végrehatását vidéken, a frontvonalak közelében, Északkelet-Magyarországon és Kárpátalján kezdték. Az első gettókat a következő településeken hozták létre: Beregszász, Felsővisó, Huszt, Kassa, Kisvárda, Máramarossziget, Mátészalka, Munkács, Nagyszőllős, Nyíregyháza, Sátoraljaújhely, Técső, Ungvár.

Print Friendly, PDF & Email

Intézményünk helyi pedagógiai programjában és küldetésnyilatkozatában a környezettudatos magatartás és életmód megvalósítását, a fenntarthatóság pedagógiai értékeinek és feladatainak középpontba helyezését tűzte ki célul.

Ennek a célnak a megvalósításához a társadalmi felelősségvállalás jegyében intézményünk minden dolgozója és óvodása közös gondolkodással és aktív részvétellel kapcsolódik immár 4. éve az Európai Hulladékcsökkentési Hét (EWWR) programjához.

Print Friendly, PDF & Email

Varga Lászlóné május 17-én az Országos Vöröskereszt ünnepségen vette át a Magyar Vöröskereszt Csillagrendje kitüntetést, amelyet Nyíregyházán Kardos István főigazgató és Dr. Göndics Zsigmond országos Vöröskereszt elnök adott át a kitüntetettnek.

Vöröskeresztes Munkáért Kitüntetés Bronz fokozat elismerésben részesült Dr. Katona Edit és Dr. Kormos Eszter május 8-án Szigetszentmiklóson, amelyet Gerzsenyi István megyei igazgató és Fodor Antalné dr. megyei elnök adott át a díjazottaknak

Print Friendly, PDF & Email

A Szent János Katolikus Általános Iskola életéből.

Iskolánk 2014. március 21-én egyházmegyei, határon túli, kistérségi és városi rendezvényeket rendezett: rajzból, hittanból, természettudományokból, valamint meghirdette a Szent János Labdarúgó Kupát. A tanulmányi versenyekre 53 csapat 106 fővel, a Szent János Labdarúgó Kupára 12 csapat 100 fővel érkezett.

Print Friendly, PDF & Email

A november 16 – 24 – ig megrendezett Európai Hulladékcsökkentési Hétre óvodánk is pályázott. Az OHÜ felhívásának célja az volt, hogy munkahelyi közösségek, intézmények mutassanak be olyan ötleteket, melyekkel a hétköznapokban egyszerű megoldásokkal lehessen elérni a hulladékcsökkentést, vagy ami keletkezik az újrahasznosuljon.

Zöld Óvoda révén igen fontosnak tartjuk környezetünk védelmét, ezért a gyerekeket és felnőtteket is bevonva barkácsműhelyek, mozgáskuckók és játszóház kialakításával igyekeztünk egyszerű játékeszközöket készíteni a háztartásokban keletkező hulladékból (szövés – használt pólókból, italos kartonból – labirintus játék, sárkányfejek, PET-palackból – járművek, persely, mikulás, házikó készítés, papírhulladékból – koronakészítés, papírgyöngy fűzés, CD-lemezből – halacska készítés).

Print Friendly, PDF & Email

„ Cogito ergo sum.”  Mondja a latin közmondás.

Gondolkodom, tehát vagyok. Igaz ez fordított szórendben is. Aki pedig van, létezik, él, következésképpen gondolkodik is, lát, tapasztal, viszonyul, véleményt alkot, állást foglal, ront, vagy javít, dolgozik, szeret, gyermeket nevel, avagy lopja az Isten napját, henyél, élősködik, csal, netán ölni is képes, teher a társadalom vállán.

Mindkét életformát emberi lények folytathatják. Vajon min múlik, mi határozza meg, hogy melyik utat választja valaki, netán kényszerül követni a „homo sapiens”? Nagy kérdés. Ki lehet képes megválaszolni. Jó lenne megtalálni, keressük meg.

 

Print Friendly, PDF & Email

Dabas-Kakucs közigazgatási határán augusztusban egy bronzkori földvár feltárása zajlott. Az ásatás eredményeiről Kulcsár Gabriellával, az MTA BTK Régészeti Intézete tudományos főmunkatársával Feldman László beszélgetett.

F.L.: Lengyel régészek is dolgoznak a helyszínen, kérem, hogy mondja el, milyen kapcsolat révén kerültek ide!

Ez a szerencsés együttműködés egy korábbi tudományos kapcsolatból alakult ki. Két kollégánk, Miklós Zsuzsa és Czajlik Zoltán fedezte fel ezt a lelőhelyet, légi felvételt készítettek róla, majd a lengyel kollégákkal együtt jöttünk ide és felmértük a területet. Már ekkor egy nagyon szép bronzkori lelőhely rajzolódott ki. A feltárás finanszírozására a lengyel munkatársak pályázatot nyújtottak be a Lengyel Tudományos Alaphoz, amely támogatta a kezdeményezést. Nemzetközi együttműködésben végezzük a munkát a lengyel féllel a pozńani egyetemről, illetve németországi partnereink a kieli egyetemről jönnek majd a későbbi években, mert a teljes projekt hároméves lesz. A harmadik fél az MTA BTK Régészeti Intézete.

Print Friendly, PDF & Email

A verseny lebonyolítását az időjárás is segítette, így annak első napján jelentős számú helyszíni nevezés is volt. Mindennek köszönhetően 10 országból mintegy 1200 nevezés érkezett. A külföldiek közül legtöbben Szlovákiából érkeztek, de svájci, finn, cseh, szerb, horvát, orosz, osztrák és norvég versenyzők is rajthoz álltak a nagyszámú magyar versenyző mellett.

A kétnapos verseny első napján délelőtt kiemelt középtávú ranglista futamokra került sor, délután pedig váltóverseny volt. A második napon került sor az országos normáltávú ranglista versenyre. Az egyéni versenyeken a különböző korosztályok versenyzői 44 kategóriában állhattak rajthoz. A legfiatalabb kezdő kategória a 10D. Itt 9-10 évesek indulhattak. A legidősebbek számára rendezett kategória a 80 év fölötti férfiak számára kiírt M80 volt. Ezt a kategóriát a 87 éves korelnök, Kempf Adolf nyerte.

Print Friendly, PDF & Email

A Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület 13 településén kezdetét vette a LEADER program 3. körének pályázati kiírás előkészítése. A pályázati folyamatról, a projektek kiválasztásról minden információt megtalál honlapunkon:  www.leaderkontakt.hu

Ezen felül a pályázatokkal, egyéni fejlesztési elképzelésekkel kapcsolatos kérdésekkel az egyesület munkatársai munkaidőben kereshetőek e-mail-ben, telefonon illetve előzetes időpont egyeztetés után személyesen.

Print Friendly, PDF & Email

A dabasi, inárcsi, örkényi, hernádi, pusztavacsi és táborfalvai reformátusok április 27-én, szombaton a táborfalvai testvérek meghívására gyűltek össze szombat délelőtt a Művelődési Házban. Vendégünk dr. Enghy Sándor teológiaprofesszor, a Református Jövőkép Bizottság tagja tartott előadást a bizottság munkájáról, az egyházunk előtt álló kihívásokról.

Print Friendly, PDF & Email

Gimnáziumunk élete izgalmasan alakul a külkapcsolatok terén is. A németországi Nossen városának Geschwister Scholl Gimnáziuma 29 tanulóval és 2 tanárnővel egy hetes látogatást tett nálunk március 18-24-ig.

Iskolánk diákjai ősszel egy szép hetet töltöttek a szász kisvárosban, most pedig közel 30 család látta vendégül a visszalátogató német csoportot. Az együtt töltött sok érdekes programmal tarkított hét gyorsan elrepült.

Print Friendly, PDF & Email

Verset írni könnyű, az általános iskolába frissen beszabadult nebulók is képesek papírra vetni néhány kínrímmel telitűzdelt mondókát. Művészi értékük és mondanivalójuk megkérdőjelezhető, de kétségtelenül alkotásokról van szó, amik képesek megtalálni maguknak a közönséget. ( Jó pár zenekar egész szép karriert futott be, az albumokon keresztül húzódó bugyuta, egyből fejben maradó, könnyen skandálható szövegeivel). Jó verset írni nehéz, itt már nem elég néhány frappáns szófordulat, vagy magvasnak szánt gondolat, amiket mi, a befogadók érzünk kínosnak a túlzott pátosztól és szentimentalizmustól.

Print Friendly, PDF & Email

A Szent János Katolikus Általános Iskolában második éve működtetem a gasztronómiai szakkört, amelynek keretében sütemények készítésével foglalkozunk. A gyerekek nagy örömmel és szeretettel járnak ezekre a foglalkozásokra. Heti 20-25 gyerek vesz részt a szakkörön 8-10 fős csoportokban. Az iskola ezzel a lehetőséggel segíti a szülőket gyermekeik pályaválasztásában, és az itt elsajátított tudást otthon, anyukájuk konyhájában is tudják kamatoztatni.

A szakkör segít a diákoknak megismerni az élelmiszereket, a sütemények előállításához szükséges alapanyagokat és azok arányait. Az elkészített süteményeket a gyerekek elosztják, esznek belőle és a többit hazaviszik a családnak. A foglalkozások kitűnő hangulatban, játékosan zajlanak, amelyeket megkoronázunk egy nyári táborral is. Most épp a húsvéti előkészületek folynak szakkörünkben, az ünnepi asztalra különböző aprósüteményeket, marcipántojás és –nyuszi figurákat készítünk a gyerekekkel.

Print Friendly, PDF & Email

Immár sokadik éve minden tavasszal lázas készülődésbe kezdek, hogy nyárra milyen témájú táborokat szervezzek a különböző korosztályú és érdeklődésű gyerekeknek. Legfőbb célom, hogy a kicsiktől a nagyokig, minden gyermek megtalálja a számára legérdekesebb és legszórakoztatóbb elfoglaltságot, valamint maradandó élményekkel és emlékekkel gazdagodjon.

A programokat az élménypedagógia alapjaira építem, melynek fő irányelve, hogy a gyermekek saját tapasztalataik, élményeik során tanulnak, közben szinte észrevétlenül fejlődnek, ki-ki saját ütemében, ritmusában.

Print Friendly, PDF & Email

Régóta dédelgettem egy út gondolatát, innen onnan felkapott hírek, elbeszélések felkeltették  kíváncsiságomat egy népcsoport iránt. Annyi mindent hallottam róluk, hogy olyanok, mint mi (székely vagyok Csíkszeredából), úgy beszélnek, mint mi, úgy gondolkodnak, öltöznek, ünnepelnek akárcsak mi otthon. Ők az al-dunai székelyek.

Végül is március közepén sikerült nekivágni az útnak, átlépve a magyar határt Röszkénél, magyarok által lakott területeken át, Nándorfehérváron keresztül közeledve az Al-Duna kanyarulatához, arra voltam kíváncsi, elfog-e valamiféle Julianus-érzés, amikor Székelyföldtől oly messze saját fajtámra találok?

Print Friendly, PDF & Email

A víz jelenléte meghatározza mindennapi életünket. Természetesnek vesszük, hogy az ivóvíz a megfelelő mennyiségben mindig rendelkezésünkre áll. Ennek következtében sokszor nem úgy viszonyulunk a vízhez, ahogy az megérdemelné, pazaroljuk, szennyezzük, nem vigyázunk környezetünkre. Sajnos beláthatatlan következményekkel járhat, ha hamarosan ezen a magatartáson nem változtatunk. Szerencsére már Magyarországon is egyre nagyobb gondot fordítunk a környezetvédelemre. A környezettudatos nevelésnek köszönhetően érezhetően változik a gyerekek szemléletmódja vizeinkkel, a vízzel kapcsolatban is.

viz2

Print Friendly, PDF & Email

Stephen J. Gould, a híres paleontológus írta, hogy a fokozatosság elve nem kőbe vésett szabály. Érthető ez a tudományfejlődés bármely ágára, különösképpen a XVIII. századtól napjainkig. Ha a tudományterület „szűkebb ágát”, az információs forradalom robbanásszerű fejlődését vesszük górcső alá, ez különösképpen igaz. Maga a fogalom is egy rendkívül széles spektrumot ölel fel, hisz a XVIII - XIX. századi ipari forradalmakat, valamint a XX. század szinte minden évére jellemző új felfedezéseket is magában foglalja.

Ide kell sorolnunk a különböző technikák megújulásán, a nanotechnológiai vívmányok térhódításán keresztül a legújabb molekulárbiológiai felfedezések és ezek gyakorlati alkalmazásának meglehetősen széles skáláját.

Print Friendly, PDF & Email

„Nem lehet tisztességes emlékezés nélkül NEMZETET építeni!”
Széchenyi István (Csepreg) 

Az emlékmű amit január 13-án avattunk, aminek a szobrászművész „A lélek szobra” nevet adta, többen többféleképpen hívjuk. A tudatalatti kiált a megosztottság ellen. Eme magasztos dolog „Emlékmű a második világháború áldozatainak” (körülbelül 1 millió ember). Szinte mindenki talál hozzá közel állót!

A tudatalatti az „Isteni lényünk” az igazi, aki nem téved, akit egónkkal igyekszünk elnyomni, elhallgattatni. Ez sarkallt ezen sorok megírására. Kérem, mindenki tegye fel a kérdést igaz énjének! Helyes cselekedet-e „kiemelni”, akár egy embert is az 1 millióból? Bocsánatot kell kérnem azoktól az áldozatoktól, kiket „kiközösítettünk” a dabasi második világháborús emlékmű avatásakor és a ”Mennybe emelkedet lelkek” újságcikk írásában, még ha jó szándékkal is történt. (A pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve.) Ha valaki érezte már ezt a rettenetes érzést, tudja, miről beszélek. Emberi mivoltunk egyik jellemzője a társas lénység, a bűnelkövetés legnagyobb visszatartó ereje, a közösségből való kitaszítottság félelme.

Print Friendly, PDF & Email

Közhelynek számít, hogy már nem lehet újat kitalálni. Ez az állítás fokozottan  igaz a filmekre, elég csak ránéznünk az aktuális moziműsorra, ahol  a címek is előre vetítik, hogy valami rém unalmas, rosszabb esetben egy sikeres, jól bejáratott (ám ugyanúgy rém unalmas)  széria sokadik részével állunk szemben. ( a helyzet most annyival szerencsésebb, hogy a legtöbb helyen még mindig játsszák az aktuális Oscar-jelölteket) Jelen cikk tárgya első pillantásra is több sebből vérzik, hiszen az nem sejtet soha semmi jót előre, ha egy film reklámjába úton-útfélen belebotlunk. Ebből persze  még nem következik természetszerűleg az, hogy maga az alkotás rossz, hiszen találkoztunk már olyannal, hogy valamit a csapból is folyattak, mégse lett egy szenzációhajhász, gagyi mozgókép.

Print Friendly, PDF & Email

A Pest Megyei Vöröskereszt Dabasi Utcai Gondozó Szolgálata kezdeményezésére néhány hajléktalan ember önellátó gazdálkodásba kezdett. A megművelendő földterületet egy dabasi lakos biztosította, az öntözéshez a házi vízellátó rendszert a Pest Megyei Vöröskereszt adományozta. A tavasszal és nyáron termő zöldségfélékből nemcsak a dabasi, hanem a gyáli és környékbeli hajléktalanoknak és szegényeknek is jut majd.

Print Friendly, PDF & Email

Szerencsére nem járok sűrűn az egészségügyi intézményekbe, de ezen ritka alkalmak is próbára teszik az egyébként türelmes várakozásomat.
 
Műanyag székek várnak, (gyakorta elrepedve,) sűrűn egymás mellé szerelve. Ha akarom, ha nem, közel ülök a vélhetően beteg várakozó társam mellett, ahogy ő is hozzám. A kabátnak nem nagyon van hely.....szorosan mocorgunk....kényelmetlenül.
 
Nem is olyan régen a sári rendelőben volt dolgom.....csinos, kényelmes, kárpitozott székek, kerek asztalkák vártak, a falon felszerelve egy televízió szólt, kellemes hangerővel. Olvashatok, ha akarok, kényelmesen, a kabátomat a fogasra helyezhetem;  ha kedvem van, követhetem a műsort, de nem szól annyira hangosan, hogy ne értsem a betegtársam szavát, ha éppen beszélgetni támad kedvünk. Vagyis a várakozás percei sokkal komfortosabbá váltak!
 
Köszönjük Sásdi Endre Doktor Úr, hogy most már nemcsak egészségünkkel, de kényelmünkkel is törődik!
 
Szné Márti

Print Friendly, PDF & Email

A Víz Világnapját minden évben március 22-én ünnepeljük, melyről az ENSZ közgyűlése 1992-ben döntött Dublinban.  A víz korlátozottan áll rendelkezésre, és a minősége egyre romlik.

viz

A tagországok célja az volt, hogy felhívják a világ figyelmét: bolygónk édesvízkészlete nem kifogyhatatlan forrás. Tisztaságának megőrzése érdekében jóval nagyobb figyelmet kell szentelnünk a környezetünk védelmére is. A víz jelenléte meghatározza mindennapi életünket, természetesnek vesszük, hogy a jó minőségű ivóvíz a kellő mennyiségben mindig a rendelkezésünkre áll.

Print Friendly, PDF & Email

Igen, Debrecenbe kellett mennünk, na nem a híres pulykakakasért, hanem egy felejthetetlen jó élményért.

Vezetőnk, Mrázné Csernák Ilona humoros stílusú, ám határozott hangvételű meghívó parancsot nyújtott át személyesen nekünk a Napsugár és a Szivárvány Óvoda kollektívájának, melyben munkahelyen kívüli, rendkívüli munkavégzést rendelt el számunkra. A munkavégzés helyszínéül Debrecen városát, Hortobágyot és az utazás során érintett településeket jelölte meg. A munkavégzés fő célja: csapatépítő trénig, városnézéssel.

Határtalan jókedvvel ültünk fel a buszra június 25-e reggelén, mely meg sem állt velünk Debrecenig. A szálláshely elfoglalása után, a főtéren már várt ránk az idegenvezető, aki mesélt híres alföldi város történelmi nevezetességeiről, műemléképületeiről. A Református Nagytemplom hűs falai között megpihentünk egy kicsit, majd végig számlálva a lépcsőfokokat felküzdöttük magunkat a toronyba. A magasból körbetekintve elénk tárulkozott a város egészen a látóhatárig.

Print Friendly, PDF & Email

S hogy mégis mit bizonyítottunk?  Idén is részt vettünk a XIII. Arató -és  Kárpátmedencei Nemzetiségi Napon, Szarvas-Ezüstszőlősön.

Dabas városát, illetve a Sári településrészt idén több csoport is képviselte. A Rozmaring Hagyományőrző Népdalkör, a Bazsalicska Citeracsoport és a Borovenka Hagyományőrző Néptánccsoport lelkes tagjai alkották a „nagy csapatot” amely sikerrel vette az akadályokat.

Örömre ad okot, hogy a 2010-es évben ismét több díjat sikerült begyűjteni. Megszereztük a „Legjobb früstök” díjat, amit korhűen tálalt ízletes reggelivel érdemeltünk ki.

Print Friendly, PDF & Email

Talán emlékeznek még az olvasók a tavaly őszön tartott "Gyóni Beton" rendezvényre, a veteránjármű kiállításra, domborműavatásra és az azt követő, az egész városon áthaladó felvonulásra. Mi szervezők nem titkoltan azzal a szándékkal tettük a dolgunkat, hogy hagyományt teremtsünk Dabason, és hogy a jövőben is emlékezzünk azokra az időkre, amikor Dabas, illetve Gyón nemcsak a hazai, de a világsajtó fókuszába is bekerült. A földrajzi adottságoknak és a térség akkori - mai napig meghatározó - fejlesztésének köszönhetően különleges útpályát építettek elődeink, amely rövid idő alatt híressé vált az itt született sebességi világrekordok kapcsán.

Print Friendly, PDF & Email

Search

Weboldalunk sütiket (cookie-kat) használ, hogy a legjobb böngészési élményt biztosíthassuk Önnek honlapunkon. Az oldal további használatával jóváhagyja a sütik használatát.