Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
2024. november 7. csütörtök
Rezső, Csenger
Holnap: Zsombor napja lesz

Slider Dabasi ujsag

Március 22. - A VÍZ VILÁGNAPJA

A Víz Világnapját minden évben március 22-én ünnepeljük, melyről az ENSZ közgyűlése 1992-ben döntött Dublinban.  A víz korlátozottan áll rendelkezésre, és a minősége egyre romlik.

viz

A tagországok célja az volt, hogy felhívják a világ figyelmét: bolygónk édesvízkészlete nem kifogyhatatlan forrás. Tisztaságának megőrzése érdekében jóval nagyobb figyelmet kell szentelnünk a környezetünk védelmére is. A víz jelenléte meghatározza mindennapi életünket, természetesnek vesszük, hogy a jó minőségű ivóvíz a kellő mennyiségben mindig a rendelkezésünkre áll.

 

Ennek következtében sokszor nem úgy viszonyulunk lételemünkhöz, mint ahogy azt megérdemelné. Gyakran pazaroljuk, nem vigyázunk környezetünkre, ezáltal felszíni és felszín alatti vizeinket szennyezzük. Sajnos beláthatatlan következményekkel járhat, ha rövidesen nem változtatunk ezen a magatartáson. Jelenünk és az eljövendő generációk sorsa többek között azon is múlik, hogy miképp gazdálkodunk a Földön meglévő vízkészleteinkkel, hogyan óvjuk és hasznosítjuk vizeinket. Szerencsére már Magyarországon is egyre nagyobb gondot fordítunk a környezetvédelemre, számos településen szelektíven gyűjtik és szállítják el a hulladékot, illetve folyamatosan nő a csatornahálózatra rákötött ingatlanok száma is. A környezettudatos nevelésnek köszönhetően érezhetően változik a gyerek szemléletmódja, és vízzel kapcsolatos magatartása is.

AZ IVÓVÍZ ÚTJA A CSAPOKIG
Nagyon sok ember áldozatos munkája szükséges ahhoz, hogy bármikor elfogyaszthassunk egy pohár ivóvizet.
Mindehhez először a különböző vízbázisokból ki kell termelni a nyersvizet, ami lehet

  • rétegvíz
  • karsztvíz
  • felszíni víz

AZ ELHASZNÁLT VÍZ ÚTJA
Az ivóvízhasználat során keletkezett szennyvizeket össze kell gyűjteni, és meg kell tisztítani annak érdekében, hogy ne szennyezzék környezetünket. A csatornahálózatok többsége elválasztott rendszerű, ezekbe tilos bevezetni a csapadékvizet. Van, ahol nincs kiépült csatornahálózat, ott a szennyvizet megfelelő engedélyekkel rendelkező vállalkozó szállítja a szippantott szennyvizet a hatóságilag kijelölt fogadóhelyre. A szennyvíztisztító telepeken először rácsokkal szűrik ki a nagyobb méretű szilárd anyagokat, majd leülepítik a szennyvízben található homokszerű szennyeződést. Ezt követi a biológiai tisztítás, melynek során eltávolításra kerülnek a szennyvíz szerves anyagai. A mechanikai és biológiai tisztítás után, a tisztított szennyvíz telepített nyárfásra kerül. A szennyvíziszapot víztelenítik, komposztálják és ha megoldható a mezőgazdaságban hasznosítják.

AZ IVÓVÍZ MINŐSÉGE
Teljesen vegytiszta víz emberi fogyasztásra nem alkalmas. A víz akkor minősül ivóvíznek, és csak akkor szolgáltatható, ha a vízben lévő anyagok a jogszabály által megszabott szigorú határértékeket nem haladják meg. Az ivóvíz minőségét rendszeresen ellenőrzik. 37 paraméterre terjednek ki az ellenőrző vizsgálatok a bakteriológiai szempontok mellett.

AZ ÁSVÁNYVÍZ NEM IVÓVÍZ

Az ásványvíz kb. százszor annyiba kerül, mint az ivóvíz. Egyes ásványvizek ásványi anyag tartalma igen magas, ezek túlzott bevitele a szervezetre káros. Az ivóvíz minőségi előírásai lényegesen szigorúbbak az ásványvízénél. Ásványvíz lehet minden olyan víz, amelyben egyes szervetlen sók töménysége egy meghatározott értéket meghalad.

A VÍZ KEMÉNYSÉGÉRŐL
A kemény víz a szervezet számára egészségügyi szempontból kifejezetten kedvező hatású, ugyanakkor melegítéskor a vízkő kiválik és lerakódik a háztartási berendezések belső falára.

A VIZEK OSZTÁLYOZÁSA
A víz keménységét német keménységi fokban (nk°) fejezzük ki. Egy német keménységi fok 10 mg/l kalcium ionnak felel meg.
4 kategóriába soroljuk:

  • 0-7 nk°     nagyon lágy víz
  • 7-14 nk°     lágy víz (sok rétegvíz ide tartozik)
  • 14-21 nk°     közép-kemény víz
  • 21 nk°         felett kemény víz (karsztvíz)
  • 35 nk°         felett vezetékes víz nem szolgáltatható háztartási célokra


Dabas területén az ivóvíz átlagos keménységű: 14,4 nk°.

A KEMÉNY VÍZ ELŐNYEI

  • kalcium: fontos a csontok, fogazat épségének megőrzésében, nélkülözhetetlen a vér alvadásánál
  • magnézium: az idegrendszer és az izomzat működésében játszik fontos szerepet

A KEMÉNY VÍZ HÁTRÁNYAI
A kalcium és a magnézium melegítéskor a háztartási gépek, berendezések belső falára kirakódik, vízkő képződik.

A NAGYON LÁGY VÍZ VESZÉLYEI
Nem szabad szolgáltatni. Só bevitelének hiányában a szervezet ionegyensúlyának felborulásához, gyengeséghez, fáradtsághoz, fejfájáshoz, majd izomgörcsökhöz, szívritmuszavarokhoz, akár szívmegálláshoz és halálhoz vezethet.

VÍZFELHASZNÁLÁS, TAKARÉKOSSÁG
Magyarországon az átlagos vízfogyasztás 100-150 liter személyenként naponta.

                                            DAKÖV KFT.

 

Print Friendly, PDF & Email

Search

Weboldalunk sütiket (cookie-kat) használ, hogy a legjobb böngészési élményt biztosíthassuk Önnek honlapunkon. Az oldal további használatával jóváhagyja a sütik használatát.