Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
2024. június 13. csütörtök
Antal, Anett
Holnap: Vazul, Herta napja lesz

Videogaléria 2011

December 16-én, pénteken lezajlott a 2011-es év legjobb teljesítményét nyújtó sportolók jutalmazása egy nagyszabású sportgála keretében. A rendezvényt Kuli Imre, a Humánerőforrás Bizottság sportért felelős képviselője nyitotta meg, majd Kőszegi Zoltán polgármester köszöntötte a közönséget.

A színpadon átadásra került az Év Sportolója díj, amelyet 17 eredményes sportoló vehetett át a legkülönbözőbb szakágak képviseletében.

Az Év Csapata idén a Dabasi Szabadidő Sportegyesület triatlon női újonccsapata (Bukovszki Tünde, Nyers Kamilla, Szegfi Zsanett, Petrányi Petra, Fekete Fanni), az Év Edzője pedig a lányok felkészítője, Várdai Zoltán lett.
 
A rendezvény végén a Fradi női kézilabdacsapata átvehette a Dabas-címeres Fradi-zászlót a 2011-es KEK döntő emlékére, amelyet a lányok itt, a dabasi sportcsarnokban vívtak és nyertek meg elsöprő győzelemmel. A játékosok koszorújában került átadásra a Dabas Város Sportjáért kitüntető cím, amelyet a Fradi-s játékosok edzője, Elek Gábor vehetett át Kőszegi Zoltán polgármestertől és Kuli Imre képviselőtől.   
    

Print Friendly, PDF & Email

Dabas Város Önkormányzata december közepén idén is megrendezte minden városrészben a dabasi időskorúak karácsonyi ünnepségeit. A rendezvényekre ellátogató nagyszámú közönséget kisebb ajándékokkal és ünnepi műsorral köszöntötte a Város Önkormányzata. 

Print Friendly, PDF & Email

December 15-én lezajlott az a Képviselő-testület évzáró ünnepi rendezvénye, amely Kőszegi Zoltán polgármester köszöntőbeszédével kezdődött. A 2011-es év fontos dabasi eseményeit összegző beszédet követően sor került néhány rangos önkormányzati díj átadására. Az Év Dabasi Diákja díjat középiskolai kategóriában Szőnyi Renáta, általános iskolai kategóriában Mráz Gergő vehette át. A városközpont-rehabilitációs projekt terén végzett áldozatos tevékenységéért aranyérmében részesült Prohászka Csaba projektmenedzser, Bódi Attila és Bujdosó Géza tervező, dr. Hinek Mátyás, a projekt gazdasági vezetője, valamint Zelenák András alpolgármester. Az érméket Velikovszky László dabasi vállalkozó ajánlotta fel. Az Év Vállalkozója díjat három személy vehette át: a sári városrészből (Ipari Park) a KING STONE Kft. ügyvezetője, Elinas Panayiotis, a dabasiból Bor Imréné egyéni vállalkozó, a gyóni településrészből pedig a D-MEAT Kft. ügyvezetője, Pajor Zoltán. A díjátadások sorát „Az év kulturális eseménye Dabason” – díj átadása zárta. A 2011-es év legnagyobb nézőszámmal lezajlott rendezvénye a Zentai Magyar Kamaraszínház ifjúsági tagozatának A PADLÁS című zenés előadása volt.
A rendezvényen Kőszegi Zoltán polgármester bejelentette a 2012-es év mottóját. A következő esztendő a Barátság és a Szolidaritás Éve lesz, ezen értékek megerősítésére törekszik majd a város közössége. Az est programja karácsonyi hangulatú műsorral zárult, amelynek előadói Hornyák András, Kotán Sándorné, Katona Ferenc, Kobály Éva, Zsíros Réka, Farkas Barabás Szabolcs és Szalontai Eszter voltak.

Print Friendly, PDF & Email

A dabasi Piaccsarnok ünnepélyes megnyitójára december 10-én  került sor. A gyóni óvodások dobos produkciója után Kőszegi Zoltán polgármester átvágta a nemzeti színű szalagot az épület bejáratánál.

Látványkonyha, sári rétes, házi készítésű csokoládé, mézeskalács, forró puncs, forralt bor várta a vásárlókat, akik dabasi és környékbeli őstermelőktől vásárolhatnak ezentúl igazi friss, hazai portékát.    


Dabas Város Önkormányzata november 11-én, pénteken 15.00 órától tartotta a szociális szférában dolgozók köszöntését a Városháza nagytermében. A Szociális Munka Napja alkalmából Tokai László, az Esélyegyenlőségi Bizottság elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd átadta a Rászorultakért és Elesettekért-díjat.

Idén e rangos kitüntetést a Felsődabasi Karitász Szervezet vehette át odaadó, önzetlen segítőmunkájáért.

A rendezvényen bemutatkoztak a Múzsák Alapfokú Művészetoktatási Intézmény zene tanszakos diákjai és tanárai, majd a Bazsalicska Citeracsoport dalcsokrával végződött az ünnepi délután.

Október 29-én délelőtt került sor a 2011. év első félévében született csecsemők köszöntésére az új Bóbita Óvodában. A rendezvényen több mint 70 család jelent meg, a szülők elhozták a nagyobb testvéreket, sőt még a nagyszülők is elkísérték unokáikat.
 
Az ünnepség a Manócska-csoport kedves kis műsorával kezdődött, majd Kőszegi Zoltán polgármester köszöntötte a családokat.
A szülők átvehették az önkormányzat ajándékait: az oklevelet, a vásárlási utalványt, valamint az egy szál fehér rózsát. A rendezvény egy szerény vendéglátással, majd közös fotózkodással ért véget.

Print Friendly, PDF & Email

Október 28-án ünnepélyes keretek között került átadásra  a Dabasi Kistérségi Dr. Halász Géza Járóbeteg Szakorvosi Rendelőintézetet, amelyet a KMOP-4.3.2-2008-0007 azonosító számú, 800.000.000 Ft  támogatási összegből megvalósított projekt keretében lett felújítva. A szakrendelő fejlesztéséhez a 800.000.000,- Ft támogatási összeg mellé Dabas város több, mint 200 000 000,-Ft önerő biztosítását vállalta.

A szakrendelő korszerűsítési, átalakítási és bővítési munkálatai, az új orvos-technológia bevezetése, a betegségek helyben történő, gyors diagnosztizálása, valamint az egynapos sebészet és a nappali kórház működtetése több mint 62.000 lakos gyógyulási idejét csökkenti ezentúl.

Olvasóink megtekinthetik a Dabas TV stúdiójában Kőszegi Zoltán polgármesterrel tartott október havi Polgármesteri fórum élő telefonos adását , melyben szó esik az új pályázati tervekről és megvalósulásukról, az új piaccsarnokról, a városközpont közlekedéséről és a parkolásról, a Kapisztrán-toronnyal kapcsolatos aktuális kérdésekről, gazdasági és pénzügyi kérdésekről, valamint a betelefonáló lakosok kérdéseire adott válaszokról.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 55. évfordulója alkalmából Dabas Város Önkormányzata október 22-én, szombaton tartotta ünnepi megemlékezését. A rendezvényen a jelenlévők egy perces néma csönddel emlékeztek az utolsó dabasi 56-osra, Sziráki Istvánra, valamint minden dabasi mártírra és a forradalom összes áldozatára.

Ezt követően Kőszegi Zoltán polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, majd a Gyóni Géza Általános Iskola diákjai ünnepi műsorukban felidézték az 56-os októberi - novemberi eseményeket. A rendezvény ünnepi szónoka Murányi László volt, a Magyar Televízió egykori főmunkatársa, Gyón szülötte. Az ünnepség az 56-os obeliszk megkoszorúzásával zárult.

A következő egy órában az érdeklődők megtekinthették Murányi László „…ilyen nagy dolog a szabadság?” című dokumentumfilmjét a Halász Móricz-kúria nagytermében.

Idén október 16-án A Kárikittyom Főzőversenyt az előző évi győztes, a Kisdabasért Egyesület rendezte meg a Gyóni Napok keretében. A rendezvényen hagyományosan a kistérség valamennyi települése egy-egy csapattal képviseltetheti magát. A nap programjában a gasztronómia, a hagyományőrzés és a kultúra egyaránt fontos szerepet kapott. Bemutatkoztak dabasi fellépők, megelevenedett a Lúdas Matyi története, kóstolhattunk kemencés süteményeket is.
 
A főzőversenyen szokás szerint jobbnál jobb szárnyasételek kerültek a zsűri asztalára, hogy a versenyzők elnyerjék a következő évi rendezés jogát. A zsűri elnöke, a Tanyacsárda igazgatója, Garaczi János, Magyar Sándorné, Major Attila és Feldman László társaságában értékelte az elkészült ételeket. A zsűri több szempontot mérlegelve Örkény csapatát díjazta az első helyezéssel, így övék a jövő évi rendezés lehetősége.

A Dabasi Napok zárónapján avatták fel Szent Kristóf – az utazók, autósok, motorosok védőszentje – domborművét a Vörösmarty úti körforgalomnál. Az út menti szentképes oszlop Varga László fafaragó és Méhész György felajánlása révén kerülhetett a település egyik legforgalmasabb csomópontjába.

Az avatóünnepségen Kőszegi Zoltán polgármester mondott ünnepi köszöntőt, melyben felidézte Szent Kristóf történetét, majd Gogolák Alexandra és Kollár Kinga egy latin és egy magyar egyházi éneket adott elő.

A dombormű leleplezését követően az alkotó, Varga László beszélt a jelenlévőkhöz, majd Dabas egykori plébánosa, Barotai Imre atya szentelte fel városunk legújabb kegyhelyét.

Szeptember 23-án, pénteken, a kora délutáni órákban Dabas vendége volt Orbán Viktor miniszterelnök, aki a megújult városközpont és a Kapisztrán – Hunyadi Emléktorony átadásának ünnepségére érkezett városunkba.

A miniszterelnök és kísérete 14.00 óra után érkezett a Szent István térre és elsőként meglátogatta a megújult Táncsics Mihály Gimnáziumot, majd az épület bejárása után egy tölgyfát ültetett az iskola belső udvarában. Látogatásának következő állomása a megújult és kibővített Dr. Halász Géza Szakorvosi Rendelőintézet volt, ahol megtekintette a laboratóriumot és a modern röntgenberendezést is.

Az épületek bejárása után került sor az avatóünnepségre a Szent István téren felállított színpadon. A vendégeket és az egybegyűlteket Kőszegi Zoltán polgármester, országgyűlési képviselő köszöntötte, majd átadta a szót Magyarország miniszterelnökének, aki a városban történt nagyszabású fejlesztéseket méltatta. Orbán Viktor beszédének második részében az ország helyzetéről, az előttünk álló megpróbáltatásokkal teli őszről, a bankhitelesek sorsáról szólt, majd kérte a lakosság megértését és türelmét, valamint együttműködő magatartását a válságból való kilábaláshoz.

A miniszterelnök beszédét követően került sor a Kapisztrán – Hunyadi Emléktorony megszentelésére és a gyülekezet megáldására. A toronyszentelést dr. Bábel Balázs, Kalocsa Kecskemét Főegyházmegye érseke, Dabas díszpolgára celebrálta. A gyülekezetet dr. Fabiny Tamás, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke és Takaró András, a Duna-melléki Református Egyházkerület esperese áldotta meg. Az ünnepi műsorban közreműködött Valentyik Anna, a Szent György lovagrend dobosai és a Kovács Sámuel Hagyományőrző Tüzércsapat.  A rendezvény végén megszólalt a Hit, Remény és Szeretet harangja, majd az ünnepi esemény a Szózat közös eléneklésével zárult.

A rendezvényen több jeles politikus és illusztris vendég volt jelen. Többek között Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő, Simicskó István honvédelmi államtitkár, dr. Nagy Gábor országgyűlési képviselő, Bóta László, az Ómagyar Baráti Társaság elnöke, dr. Zlinszky János jogászprofesszor, dr. Szűcs Lajos, Pest Megye Önkormányzatának elnöke.

Kapui Ágota

 

Nem csak a miniszterelnöki látogatás miatt bizonyult mozgalmasnak szeptember 23., hiszen az új városközpont átadását követően, a kora esti órákban sor került Dabas és Zenta első közös képviselő-testületi ülésére is. Az esemény több tekintetben rendhagyónak minősült, hiszen a testvérvárosi kapcsolatok történetében igen ritka az ilyen széles körű egyeztetési fórum, ahol nemcsak a városvezetők találkoznak, hanem mindkét képviselő-testület tagjai jelen vannak. Ráadásul Dabas és Zenta esetében erre már bő fél évvel a hivatalos testvérvárosi szerződés aláírását követően sor került, ami jól jelzi a két település kapcsolatának intenzitását
 
Az elmúlt időszakban számos formában öltött testet a két város közti együttműködés, az oktatás világától kezdve a közművelődésen keresztül egészen a civil életig – ami eddig kevésbé kapott hangsúlyos szerepet, az a gazdasági együttműködés volt. A közös képviselő-testületi ülés elsősorban azt a célt szolgálta, hogy a jövőbeni lehetőségeket feltérképezzék, és induljon el egy közös gondolkodás annak érdekében, hogy az eddigi széleskörű kapcsolatokat a későbbiekben gazdasági előnnyé alakítsák.

Molnár Balázs

220 évvel ezelőtt, 1791. szeptember 21-én született arisztokrata családban, Bécsben gróf Széchenyi István, a reformkor nagy magyar személyisége.

Dabas Város Önkormányzata a 220. évfordulóra méltón megemlékezve szeptember 21-én a XIII. Dabasi Napok rendezvénysorozat részeként felavatta a város főterén Széchenyi István mellszobrát jelezve ezzel is, hogy azonosul Széchenyi eszméivel, amelyek Magyarország felemelkedését és gyarapítását szolgálták. A szobor Gábor Emese szobrászművész alkotása. Az avatóünnepségről készült felvételeket tekinthetik meg olvasóink.

Augusztus 21-én (vasárnap) került megrendezésre a VI. Rétes utca és a Nemzetiségi Találkozó a Sári Napok rendezvénysorozat egyik fő programjaként. A délutáni programok kezdéseként zenekari kísérettel vonultak fel a vendégcsoportok. A színes, gazdagon díszített viseletek kavalkádja évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

A várakozásokat követően 15.30-kor Kőszegi Zoltán polgármester, országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket és megnyitotta a Rétesutcát. A sári rétes idén sem okozott csalódást. Rövid idő alatt több ezer szelet fogyott a hagyományos ízesítésűtől kezdve az egészen különlegesekig.

A népzenei blokkot a sári hagyományőrző csoportok indították, népdalokkal, néptánccal, citerával, majd bemutatkoztak a meghívott szlovák nemzetiségi települések csoportjai (Csömör, Ecser, Lipa Folklórcsoport, Kistarcsa, Péteri, Pilis, Rákoskeresztúr) és a környékbeli népdalkörök (Ócsa, Inárcs). Zárószámként a Borovenka Hagyományőrző Néptánccsoport első ízben lépett színpadra a zempléni táncokkal, amit a közönség hatalmas tapssal értékelt. Alternatív programok között szerepelt a lovaskocsis városnézés, a kézműves foglalkozások, a fakörhinta és egyéb népi játékok. A napot hajnalig tartó utcabál zárta, amelyhez a zenét a Dance Band Zenekar szolgáltatta. ( Részlet: Dabasi Újság 2011 szeptember)

Dabas Város Önkormányzata augusztus 20-án, államalapító szent királyunk napján tartotta projektzáró ünnepségét, amely magában foglalta a megújult Szent István tér, az újonnan felállított Szent István-szobor (Hermann Zsolt szobrászművész munkája) és a Kapisztrán-harangok avatását, megáldását, és megszentelését.

A rendezvényen Kőszegi Zoltán polgármester mondott köszöntőt, és a rendezvény szónoka dr. Bábel Balázs, Kalocsa-Kecskemét Főegyházmegye érseke, Dabas város díszpolgára volt.

Az ünnepi műsorban részt vettek a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjai, valamint Szalontai Eszter, Danyis Máté, Gogolák Alexandra és Kollár Kinga. A rendezvény további részében a dabasi amatőr kulturális csoportoké volt a színpad, ahol nagy sikerrel szerepelt a Rozmaring Hagyományőrző Népdalkör, a Bazsalicska Citeracsoport, a Kéknefelejcs és a Margaréta Citeracsoport, a Tilinkó Néptáncegyüttes kis néptáncosai, a Szederinda Moldvai Együttes, valamint az Áldos Zenekar. Az est fő műsorszáma a Ghymes együttes nagy sikerű koncertje volt, majd az ünnepség nagyszabású tűzijátékkal zárult.

Olvasóink megtekinthetik a Dabas TV stúdiójában Kőszegi Zoltán polgármesterrel tartott július havi Polgármesteri fórum élő telefonos adását , melyben szó esik a Szent István téren  épülő harangtorony aktuális munkálatairól,  a Holcim Hungária Cementipari Zrt. beruházásáról, az új pályázati tervekről, a telektulajdonosok csapadékvíz-elvezetési kötelezettségéről és a járási kormányhivatalokról. 

Július 22-én a nándorfehérvári diadal 555. évfordulóján rendhagyó megemlékezésre került sor a Szent István téren. Az évforduló alkalmából megépítésre kerülő harangtorony elkészült harangjait tekinthették meg az érdeklődők a főtéren, ahol a Dabasi Hagyományőrző Honvédtüzér Egyesület tagjai álltak díszőrséget.

Az esti megemlékezésre összegyűlt közönség egy rövid ünnepi műsort tekinthetett meg, majd Kőszegi Zoltán polgármester, országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet. A csata eseményeit  dr. Szabó József János hadtörténész alezredes idézte fel a jelenlévőknek.

Ezt követően az adományozóknak lehetősége nyílt arra, hogy monogramjukat a helyszínen egy téglába gravírozzák, amely elhelyezésre kerül az épülő torony falán.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megemlékeztek Semmelweis Ignácról, az anyák megmentőjéről, a magyar egészségügy napján. A Városháza nagytermében először Klemencz Györgyné, a Dr. Halász Géza Szakorvosi Rendelőintézet vezetője értékelte az eseményekben gazdag elmúlt egy évet, az SZTK felújításának menetét, a jövőbeni terveket.  Kőszegi Zoltán polgármester, országgyűlési képviselő megerősítette, hogy az oktatás mellett az egészségügy Dabas egyik stratégiai ága, az önkormányzat minden tőle telhetőt megtesz, hogy a színvonalas és a hatékony gyógyításhoz minden eszköz az orvosok rendelkezésére álljon.

Ezt követően átadták a „Dabas Egészségügyéért” Dr. Halász Géza-díjat, amelyet idén is két egészségügyi dolgozó, dr. Berze Éva és Liszkai Imréné asszisztens vehetett át.

A díjátadás után dr. Bodó Ágnes mutatta be a kollégájáról és barátjáról, dr. Lelik Ferencről szóló, nemrégiben megjelent könyvet, amelynek címe A dabasi „csodadoktor”. A rendhagyó könyvbemutató a két orvos stílusához hűen humorral, érdekes történetekkel, némi iróniával megfűszerezve, jó hangulatban zajlott le.

Végül dr. Lelik Ferenc dedikálta az életéről szóló könyvet, amelyből minden egészségügyi dolgozó ajándékba kapott egy példányt. A kötet Dabas Város Önkormányzatának támogatásával jött létre.

Karlik Dóra

Print Friendly, PDF & Email

Lógott az eső lába július 3-án, mégis fél óra alatt megtelt a felsődabasi Andrássy utca zsidó temető felőli vége. A jelenlévő százötven, kétszáz résztvevő kegyeletét leróni érkezett a holokauszt idején, közel hetven éve elhurcolt dabasi zsidó közösség tagjai előtt. Köszönet illet mindenkit, aki munkájával, tudásával hozzájárult a temető rendbetételéhez és az ünnepség megvalósításához.

Olvasóink megtekinthetik a Dabas TV stúdiójában Kőszegi Zoltán polgármesterrel tartott június havi Polgármesteri fórum élő telefonos adását , melyben szó esik az  aktuális országgyűlési képviselői munkáról, a városközpont beruházásainak átadásáról, a lakossági telefonokra adott válaszokról, a DÍSZPOLGÁRI PORTRÉK második kötetéről, a köztisztviselői díjátadásról, a július 1-től érvénybe lépő új  rendeletről, amely tiltja a város közterületein való dohányzást.

Június 3-án Sáriban, a Hajcsár utca sarkán lévő országzászlónál emlékezett a város közössége a trianoni eseményekre. Az ünnepi műsorban részt vettek a Szent János Katolikus Általános Iskola volt és jelenlegi növendékei, énekkarának néhány tagja (Kollár Kinga, Gogolák Alexandra, Zsákai Lénárd), a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola két versmondója (Pádár Panna és Bozó Virág) valamint az intézmény hadtörténeti szakkörös diákjai. A rendezvény ünnepi szónoka Kőszegi Zoltán polgármester volt. Az ünnepség koszorúzással, a Szózat és a Székely Himnusz közös éneklésével zárult.

Az idei évben Dabas Város Önkormányzata délvidéki testvérvárosunk, Zenta színházában köszöntötte a település pedagógusait és a kistérség nevelési és oktatási intézményeinek vezetőit. Az egynapos látogatás során a résztvevők bepillantást nyerhettek a  zentai óvodák, általános-és középiskolák életébe, helyzetébe. Ezen a napon került átadásra a Dabas Ifjúságáért Kászonyi Dániel díj első és második fokozata. A díjat Farkas Józsefné, a Kossuth Lajos Általános Iskola igazgató asszonya, Buncsák Pál Jenőné, a Szent János Katolikus Általános Iskola magyar-hittan szakos, valamint Dömők Antalné a Gyóni Géza Általános Iskola magyar-ének szakos tanára vehette át.

A Dabas és Környéke Vízügyi Kft. 13 db termelő és 3 db tartalékkúttal üzemelteti a Dabas és Környéke Vízmű vízbázisát. A vízügyi hatóság előzetes vizsgálatai alapján a vízkészletünk sérülékeny földtani környezetűnek minősül. A sérülékenység azt jelenti, hogy a felszín közelében lévő vékony homokos talajréteg nem tud megfelelő védelmet nyújtani a felszíni szennyeződésekkel szemben, ez utóbbiak gyakorlatilag akadálytalanul bemosódnak a talajvízbe, veszélyeztetve a mélyebben fekvő ivóvíz rétegeket is. Jelenleg a felszín alatti vizek minősége még kedvező, ugyanakkor a talajvizek, azaz az első vízadó réteg vizei már több helyen szennyezettek.

Ezt a sürgető problémát a magyar városok közül az elsők között ismerte fel Dabas Város Önkormányzata, amikor 2009-ben 87 millió 611 ezer forint pályázati forrásból, a Környezet és Energia Operatív Program 100%-os támogatásával vízbázisvédelmi projekt megvalósításába kezdett.

Május 11-én tartották a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat alakuló ülését a Polgármesteri Hivatalban, ahol is a tagok esküt tettek az elkövetkezendő két évre, valamint maguk közül ifjúsági polgármestert  választottak Erdélyi Zsolt személyében és elfogadták a Szervezeti és Működési Szabályzatukat.

Olvasóink megtekinthetik a Dabas TV stúdiójában Kőszegi Zoltán polgármesterrel tartott május havi Polgármesteri fórum élő telefonos adását , melyben szó esik a városközpont átépítésének aktuális munkálatairól, az épülő harangtorony kivitelezéséről, az új alkotmányról és ezen témákkal kapcsolatos kérdésekről.

Print Friendly, PDF & Email

Városunkban idén a rossz időjárás miatt a Dabas-Diego Sportcsarnok adott otthont a rendezvénynek, így a színpadi műsorok csúszás nélkül, rendben zajlottak igen nagy látogatottság mellett. A gyerekek anyák napja alkalmából egy-egy szál rózsával köszönthették édesanyjukat, nagymamájukat. Az alternatív programok jelentős része is megvalósult. Nagy sikerrel zajlottak le az iskolás sportvetélkedők a kettéosztott küzdőtéren. A dabasi általános iskolák csapatai változatos versenyszámokban, lelkesen küzdöttek a helyezésért, végül a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjai nyerték meg a 100 000 forintos fődíjat, amelyet Pálinkásné Balázs Tünde alpolgármester adott át a győzteseknek. Ezt követően került sor a város óvodáinak Vándormaci vetélkedőjére, amelynek során izgalmas játékokban mérték össze erejüket a gyerekek és a szülők. A jó hangulatú, izgalmas versenyt az új Bóbita Óvoda csapata nyerte, így elvihették a Vándormacit, és az intézmény 100 000 forinttal lett gazdagabb, amelyet fejlesztőjátékokra, sportszerekre költhetnek.

Print Friendly, PDF & Email

A jó hangulatú és izgalmas versenyek után városunk kulturális és sport egyesületeinek, csoportjainak bemutató előadásait tekinthették meg a látogatók. A műsorok egészen kora estig tartottak idén a Dabas-Diego Sportcsarnokban.

Print Friendly, PDF & Email

A Parlamentben az Országgyűlés, április 18-án, 262 igen, 44 nem és egy tartózkodás mellett elfogadta  Magyarország új alaptörvényét. Az alkotmányozás folyamatáról, a megszületett alaptörvény jelentőségéről tekinthetnek meg stúdióbeszélgetést Kőszegi Zoltán országgyűlési képviselővel, Dabas város polgármesterével.

Print Friendly, PDF & Email

Április 23-án immáron harmadik alkalommal került megrendezésre a Fernihough motoros emlékkör Dabason. Az esemény szervezését a Fóti Motorbarátok Köre vállalta fel Dabas Város Önkormányzatának támogatásával. Idén az útvonal is változott, több kilométerrel bővült. A London étteremnél zajló megemlékezésen a magyar Himnusz eléneklését és az angol himnusz meghallgatását követően Zelenák András alpolgármester, valamint dr. Kiss Miklós köszöntötte a jelenlévőket. A szónokok felidézték elénk a hazai autó- és motorsport gyóni fejezetének időszakát, megemlékeztek a gyóni szakaszon halálos balesetet szenvedett Eric Fernihough angol gyorsasági motorversenyzőről.
Végezetül Dabas Város Önkormányzata nevében Pálinkásné Balázs Tünde és Zelenák András alpolgármesterek, valamint a Fóti Motorbarátok Köre helyezte el az emlékművön a megemlékezés koszorúját.

Print Friendly, PDF & Email

2011. április 16-án került megrendezésre a II. Tour de Dabas Tavaszköszöntő amatőr kerékpáros verseny és családi sportnap Dabas város sportjáért. A nemzetközi, nyílt országúti kerékpárversenyre és élménytúrára idén is nagyon sok résztvevő érkezett és az elit versenyzők futamán kívül az eseményt amatőr futam, rövid távú körözés, és egyéb programok is színesítették. A rendezvényről idén is joggal mondható el, hogy hazánkban szokatlanul jó szervezéssel találkozhattak a kilátogató bringások.

Print Friendly, PDF & Email

Idén április 16-án a gyóni Mesevár Óvoda adott otthont a rendezvénynek, ahol az óvó nénik gyönyörűen feldíszített, már húsvéti hangulatot árasztó aulával várták a családokat. Tavaly a második félévben 87 gyermek született városunkban. Ha nem is jött el minden család, mégis benépesült a terem szülőkkel, csecsemőkkel, nagytestvérekkel és nagyszülőkkel. A rendezvény az óvodások kedves kis műsorával kezdődött, majd Kőszegi Zoltán polgármester köszöntötte a vendégeket. Ezt követően a polgármester és a Kabinetiroda munkatársai átadták az önkormányzat ajándékait, majd szerény vendéglátásra invitálták a családokat az óvoda tornatermében. Délután a sári csatornaparton faültetéssel folytatódott a rendezvény. Az Újszülöttek Ligete 87 fácskával gazdagodott ebből az alkalomból.

Print Friendly, PDF & Email

Április 9-17. között tartották Dabason a IV. Tavaszköszöntő Gyermek és Ifjúsági Művészeti Napokat, amelynek eseményeit a szervezők a Költészet Napjához és a Húsvéti ünnepkör köré fonták. A sorozat keretében rendezték meg a dabasi kistérségi gyermek képző-művészeti szakkör tagjainak a kiállítását. Az ünnepélyes megnyitón Huber Erika pedagógus, a gyermekrajz művészetben elfoglalt szerepéről beszélt. A műsorban az ugyancsak fiatalokból álló Garázs Band játszott. A térség tehetséges fiataljaiból alakult zenekar művészeti vezetője Tóth Antal.

Print Friendly, PDF & Email

Ebben az évben április 1-jén, pénteken került sor a városi keresztútra. A résztvevők Dabasi-szőlőktől Sáriig végigjárták a tizennégy stációt, keresztet hordozva, hogy szimbolikusan átélhessék Jézus Krisztus szenvedését. A Megváltóval vállalt sorsközösség valóban fizikális megpróbáltatást jelentett, hiszen tizenhat kilométernyi távolságot tettek meg a résztvevők a városban.

Az állomásokon elhangzó példázatok a családról, a társadalomban létező kis egyházról szóltak, hogy utat mutassanak, megerősítést nyújtsanak nekünk, a mai kor embereinek. Nem véletlen ez, hiszen az idei év a magyar katolikus egyházban a Család Éve, s az állomásról állomásra felidézett krisztusi szenvedés a Szent Család megpróbáltatásainak például állítása is egyben.

Az eseményre érkező száz főt busz és a városi kisvonat szállította az első stáció helyszínére. A kisvonat végigkísérte a résztvevőket, akik hat órán át gyalogoltak énekelve, imádkozva, hogy lélekben megerősödjenek. Az állomásokon mind többen csatlakoztak, végül a Szent János Katolikus Általános Iskola kápolnájánál közel kétszáz fő énekelte el közösen zárásként nemzeti imádságunkat, a Himnuszt. Felemelő érzés volt részt venni ismételten ezen a fontos közösségi eseményen, és sorsközösséget vállalva segíteni, erősíteni egymást. ( Részlet: Feldman László - Dabasi Újság 2011.április)

Print Friendly, PDF & Email

Március 18-án, pénteken 16.00 órai kezdettel került sor Sáriban három fontos projekt záróünnepségére és az ezt követő sajtótájékoztatóra. A projektek címe: Dabasi kerékpárút-hálózat fejlesztése, Tabáni úti szakasz, KMOP-2.1.2 – 09-2009-0006; Belterületi utak fejlesztése (Ond, Tas, Huba utcák szilárd burkolattal való ellátása) „Belterületi utak fejlesztése” KMOP – 2.1.1./B -2009-0010; Dabasi kerékpárút-hálózat fejlesztése, Vörösmarty utcai szakasz, KMOP-2.1.2 -2009-0016.

A rendezvény a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és a 2. sz. Napközi Otthonos Óvoda növendékeinek, pedagógusainak és néhány szülőnek a regisztrációjával kezdődött, majd sor került a Tabáni úti kerékpárút-szakasz ünnepélyes avatására. A nemzeti színű szalagot Kőszegi Zoltán polgármester, a Képviselő-testület sári tagjai, valamint az alpolgármesterek és a kivitelező vágta át. Ezt követően elindult a kerékpáros mezőny az újonnan átadott útszakaszon. 17.00 órakor a Sári Közösségi Ház nagytermében Pálinkásné Balázs Tünde sajtótájékoztatót tartott a dabasi és környékbeli médiumok (Dabas Tv, Mag tv, Dabasi Újság, Rádió Dabas) képviselőinek jelenlétében.

Print Friendly, PDF & Email

A rendezvény a Kossuth Ház Galéria udvarán kezdődött .  A galéria termeiben a dabasi óvodások rajzkiállítását tekinthették meg az érdeklődők. A program a „Gyere tavasz, várva várlak, hozz zöld ruhát fűnek, fának” című rajzpályázat értékelésével és a díjak átadásával kezdődött. Az ajándékokat Kecskésné Harmincz Jolán óvodavezető és Kőszegi Zoltán polgármester adta át a kicsiknek.

Ezt követően az intézmények, egyesületek, civil szervezetek és pártok egy közös koszorút helyeztek el Kossuth László emléktáblájánál. Az ünneplők menete rendőri felvezetéssel a református templomkert irányába vette útját. Itt Csontos József református lelkész köszöntötte az érkezőket, majd a Kossuth Lajos Általános Iskola diákjai és pedagógusai Kossuth-nótákat énekeltek az egybegyűlteknek. Kuli Imre, a Humánerőforrás Bizottság alelnöke a hagyományokhoz híven felkötötte a nemzetiszínű szalagot a szabadság fájára.
A rendezvény a Kossuth Művelődési Központ nagytermében folytatódott. Kőszegi Zoltán polgármester ünnepi beszédét követően sor került a Dabas Város Díszpolgára kitüntető cím átadására, amelyet idén Dr. Bodó Ágnes vehetett át. Itt talált gazdára a Dabas Környezetvédelméért Télessy István-díj is, amelyet a Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola tanára, Valentyikné Szakál Márta érdemelt ki ebben az esztendőben. Elismerő oklevélben részesült az iskola másik elhivatott környezetvédő-oktatója, Rudas Anita is.

Print Friendly, PDF & Email

2011. február 25-én Dabas Város Önkormányzata nevében Kőszegi Zoltán országgyűlési képviselő, Dabas Város polgármestere tájékoztató lakossági fórumot tartott az érdeklődők számára a Holcim Elosztó-és Logisztikai Központ tervezett beruházásáról.

A Dabas-Diego Sportcsarnok Konferenciatermében megrendezett tájékoztató fórum előadás anyagát  tekinthetik meg olvasóink.

Print Friendly, PDF & Email

2011. január 22-én, a Magyar Kultúra Napja alkalmából Kecskeméten Szalézi Szent Ferenc díjban részesült a Dabasi Újság főszerkesztője, Kapui Ágota és szerkesztője Feldman László. Ennek az elismerésnek apropójából egy bővebb riportot tekinthetnek meg olvasóink Lászlóval, aki beszél magáról, családjáról, iskoláiról és a munkájával kapcsolatos jövőbeni céljairól.

Print Friendly, PDF & Email

2011. február 4-én, pénteken került sor Dabas és a szerbiai Zenta testvérvárosi szerződésének ünnepélyes aláírására a délvidéki városban. Dabast egy hétfős delegáció képviselte. A testvérvárosi megállapodás aláírásán történtekről és a dabasi delegáció zentai útjáról tekinthetnek meg egy összefoglaló összeállítást.

Print Friendly, PDF & Email

Dabas Város Önkormányzata január 22-én, szombaton köszöntötte a Magyar Kultúra Napját a Kossuth Művelődési Központ Nagytermében. A rendezvényen Tapodi Katalin intézményvezető és Kőszegi Zoltán polgármester tartott ünnepi köszöntőbeszédet. Ezt követően sor került a „Dabas Kultúrájáért” Karacsné Takács Éva-díj átadására, amelyet Kőszegi Zoltán polgármester és Pásztor Gergely képviselő adott át Varga László fafaragónak. A díjazottat két unokája, néhány gimnáziumi osztálytársa és osztályfőnöke Sztavinovszky Győzőné, valamint pályatársa, Juhász Sándor köszöntötte. A rendezvényen átadták a Dabas Új Ruhája fotópályázat díjait.
Bese József, a bírálóbizottság elnöke méltatta a pályaműveket, amelyek megtekinthetők a Kossuth Ház Galériában 2011 február 13-ig.

Print Friendly, PDF & Email

Január 13-án a doni áttörés szomorú napjaira emlékezett a város közössége. A Doni Emléknap fáklyás felvonulással kezdődött, majd 17.000 órakor sor került a II. világháborús emlékmű átadására a Dr. Halász Géza Szakorvosi Rendelőintézet mögött, a régi református temető sarkán. Az emlékmű tervezője Ligetvári István építész, a lélek szobrának alkotója Pataki Miklós szobrászművész. A rendezvényen több mint 200 fő volt jelen, sok adományozó,  hozzátartozó - az elesettek, a polgári áldozatok és a zsidó deportáltak leszármazottai – jött el az emlékmű avatóünnepségére.
A Himnusz hangjai után Valentyik Anna Radnóti Miklós A la recherche című versével alapozta meg az emlékezés hangulatát, majd Pásztor Gergely képviselő, a Szoborbizottság tagja mondott megható ünnepi beszédet.
A szobor leleplezése után a történelmi egyház képviselői – László Milán evangélikus lelkész, Csonka Csaba plébános és Csontos József református lelkész – mondtak áldást a gyülekezetre és az emlékműre.

Kőszegi Zoltán polgármester, főtámogató az emlékmű összetartó, közösségformáló erejéről, és a Remény Évében a bizakodás fontosságáról beszélt, majd az önkormányzatok, pártok, egyesületek koszorút helyeztek el a Kovács Sámuel tüzércsapat felvezetésével. A rendezvény a Szózat közös eléneklésével zárult.

Print Friendly, PDF & Email

Január 7-én rendhagyó újévi koncertre került sor a Kossuth Művelődési Központban. Dabas Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a szilveszteri tűzijátékot a főtér-rekonstrukció miatt nem tartotta meg, és annak költségét a vörösiszap áldozatainak ajánlotta fel. A dabasiak azonban megszokták azt, hogy Kőszegi Zoltán polgármester ezen az eseményen jelenti be a következő esztendő „nevét”, és pezsgős koccintásra invitálja a jelenlévőket. Ez a bejelentés idén tehát az újévi koncerten történt meg, ahol a polgármester a Remény Évét harangozta be a közönségnek, és újévi beszédének ez a fogalom volt a mottója. A pezsgős koccintás sem maradt el, a résztvevők boldog új évet kívánhattak egymásnak, majd kezdődhetett a bécsi hangulatot idéző Strauss-est. A Váci Szimfonikus Zenekar képzeletbeli utazásra invitálta a hallgatóságot Szabó Sipos Máté karmester vezénylésével. ( részlet: Dabasi Újság 2011 januári számából).

Print Friendly, PDF & Email

Search

Weboldalunk sütiket (cookie-kat) használ, hogy a legjobb böngészési élményt biztosíthassuk Önnek honlapunkon. Az oldal további használatával jóváhagyja a sütik használatát.