A közel 20 nevező csapat közül az idén a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola nyerte meg a hagyományos Vállalkozók Napi Főzőverseny Vándorbogrács-díját.
A számos ételkülönlegesség közül a zsűri döntése alapján a 2010. év Dabas Étele, sőt inkább menüje a „brezáni tárkonyos leves, Rákóczi módra”, másodiknak „felvidéki kakasperkelt tót galuskával”, valamint desszertnek a „sári gerheny fokhagymás tejföllel vadítva”.
A zsűri köszöni valamennyi induló munkáját, a vendéglátók ötletességét, gratulál a díjazottaknak, és jó étvágyat kíván az íncsiklandozó Dabas Ételéhez, amelyet a Nautilus Étterem és
Panzióban is megkóstolhatnak.
A nyertes menü receptjei és invitáló anyaga itt olvasható:
Étkek kínálása:
„Íme Tisztelt zsűri, elkészült az étek!
Régen volt már reggel, biztos ehetnének!
A mi főztünk a legjobb közel s távol.
Iyet nem kóstolhatnak akárhol.
Szívünk –lelkünk beletettük, s persze
mindent, amit kellett.
Fogyasszák hát jó étvággyal,
az Isten áldja meg kendtek!
Ihol néhány fogás vezérlőfejedelmünk asztaláról:
- Brezáni tárkonyos leves, Rákóczi módra még azokból a szomorú időkből, midőn dicső urunk lengyelországi emigrációban vala.
- Második fogásként pedig fogyasszák egészséggel a felvidéki kakasperkeltet tót galuskával, melyet nagyságos fejedelmünk is oly szívesen látott ebédlő asztalán!
- S ha mindezek még éhüket nem csillapították volna, úgy kóstolják meg a sári gerhenyt fokhagymás tejföllel vadítva!
- Ezen nemes étkeket öblítsék le jóféle szőlőlével, s zsűrizzék kínálatunkat megfelelő mércével!”
Jó étvágyat kívánunk!
Dabas, 2010. szeptember 25.
Bukovszki Józsefné
Tárkonyos krumplileves lángolt kolbásszal és tojásgombóccal „Székely Zoltán” módra
A leves-alaphoz:
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- Kevés olaj vagy zsiradék
- 2 szál sárgarépa
- 60 dkg krumpli
- 30 dkg csemege lángolt kolbász
- 30 dkg csípős lángolt kolbász
- 2 dl tejföl
- 1 csapott evőkanál sima liszt
- 1 db paradicsom
- 1 fél zöldpaprika
- 3 db babérlevél
- friss vagy szárított tárkony
- zellerlevél
- ízlés szerint só, vegeta
A levesbetéthez (tojásgombóc):
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- kevés olaj vagy zsiradék
- 3 szikkadt zsemle
- 3 kemény főtt tojás
- +1-2 tojás
- 1 csokor friss petrezselyem
- 1-2 mk kanál szódabikarbóna
- ½ l langyos tej
- ízlés szerint só, vegeta,őrölt bors
- szükség szerint sima liszt
- Elsőként elkészítjük a tojásgombócot.
Elkészítése:
Vizet teszünk föl forrni, amit sózunk. A kis fej hagymát apró kockára vágjuk és a zsiradékon üvegesre pároljuk. Kicsi vízzel felöntve igyekszünk szétfőzni, majd beletesszük az apróra vágott friss petrezselymet és kissé megfonnyasztjuk. Rátesszük az előzőleg langyos tejbe áztatott zsemlét és összedolgozzuk a hagymás-petrezselymes alappal. Fűszerezzük sóval, vegetával, őrölt borssal ízlés szerint.
A főtt tojásokat apró kockára vágva a gombócalaphoz keverjük és hozzáteszünk 1-2 egész tojást. Pépesre dolgozzuk, hozzáadjuk a szódabikarbónát és annyi sima lisztet, hogy két evőkanál segítségével jól formázható gombócalapot kapjunk. A forrásban lévő vízbe szaggatjuk a gombócokat több lépésben, lecsurgatjuk és tálalásig melegen tartjuk
A leves:
A leves elkészítéséhez a nagy fej hagymát apró kockára vágjuk és a zsiradékon üvegesre pároljuk. Kicsi vízzel felöntve igyekszünk szétfőzni. A répát karikára vágva a hagymára dobjuk, kis vegetával pároljuk, kb.20 perc múlva hozzáadjuk a kisebb kockákra vágott krumplit is. Ha a krumpli levet eresztett felöntjük vízzel és ízesítjük sóval, babérlevéllel, hozzáadjuk a paradicsomot,a zöldpaprikát egészben a fokhagymát és a tárkonyt. Közepes tűzön főzzük, míg a krumpli félig meg nem fő! Ekkor a tejfölt simára keverve a csapott evőkanál sima liszttel habarást készítünk és figyelve a hőmérséklet- kiegyenlítésére behabarjuk a levest. Ha kiforrt a tejföl akkor hozzáadjuk a közepes vastagságúra karikázott szigorúan frissen lángolt, tehát puha kolbászt. Szükség szerint hígítjuk a levesünket vízzel és ízesítjük, ha kell. Ha a kolbász megfőtt akkor beletesszük a gombócokat is és átforraljuk. Tetejére lehetőleg friss tárkonyt szórunk.
Kakaspörkölt zúzával „Rézi néni módra” (Bozsik Józsefné Rézi)
4 személyre (Elkészítési idő kb.: 3 óra)
Hozzávalók:
- 1,5 kg-os kakas (2-3 éves háztáji)
- ½ kg csirke zúza
- 2 evőkanál házi zsír
- 2 fej vöröshagyma
- 1 ek. pirospaprika
- só
- 2 db zöldpaprika (lehet az egyik csípős)
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db paradicsom
- zellerzöld
- fűszerek ízlés szerint, bors, vegeta, köménymag, majoránna, pörkölt- szaft ízesítő kocka
Elkészítése:
A kakast megmossuk, feldaraboljuk. A zsírban a finomra vágott hagymát puhára pároljuk. Belekeverjük a pirospaprikát, beletesszük a kakasdarabokat és a zúzát, megsózzuk, kevés vízzel felöntjük, ezután hozzáadjuk a zöldpaprikát, paradicsomot, zellerzöldet és a fűszereket. Lassú tűzön, sűrűn kevergetve puhára főzzük.
Megjegyzés:
Ínyenceknek kakastökével- és tarajával keverve is készíthetjük.
Tót galuska (Vincze-Horvát Mária)
(10 személyre)
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 0,4 kg héjában főtt burgonya
- 2 ek. só
- 5 db tojás
- kb. 0,5 l víz
- 20 dkg tehéntúró
- 20 dkg juhtúró
- 20 dkg pirított szalonna
- tejföl a díszítéshez
Elkészítése:
A kihűlt burgonyát lereszeljük, összekeverjük a liszttel, sóval, vízzel, tojással. (A vizet és a tojást előtte elkeverni külön edényben.) A hozzávalókat összegyúrjuk, és kiskanállal kiszaggatjuk, majd forrásban lévő vízben kifőzzük. Lecsepegtetés után a túrót rámorzsoljuk, tálaláskor szalonnával és tejföllel díszítjük.