Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc
Holnap: Klára, Letícia napja lesz

TÉB nyilvántartás

Kúria-válogatás csokoládé termékcsalád

INFORMÁCIÓK Kúria-válogatás csokoládé termékcsalád
Javaslati adatlap: letöltés
Jegyzőkönyv: letöltés
TÉB határozata: letöltés
Pest Megyei Értéktár Bizottság határozata:
Pest Megyei Értéktár nyilvántartása:
Javaslattevők: Valentyik Ferenc
Felvétel ideje: 2018.06.05.
Megyei értéktárba továbbítva:
Kategória:  Agrár és élelmiszergazdaság, Turizmus
Megyei Értéktár döntése:

A Palermo Dabas Kft. „Kúria-válogatás” csokoládé termékcsaládja

A Sári városrész főútján, a Szent János út 205. szám alatt működő Palermo Cukrászda bő másfél évtizeddel ezelőtt, 2002-ben Kulcsár László családi vállalkozásaként nyitotta meg kapuit. A hagyományos cukrászati szortimentnek megfelelően tortaszeletek, krémesek, rétesek, házi jellegű sütemények, édes és sós teasütemények, diabetikus finomságok adták a kezdeti idők választékát.

2010-ben a cukrászda profilját borbolt nyitásával bővítették. Küldetésként fogalmazták meg a borkultúra, a kulturált borivás népszerűsítését Dabason és környékén. Boraik között megtalálhatóak a híres és kevésbé ismert magyar pincészetek produktumai egyaránt, így minden borbarát ízlése szerint, minden alkalomra megtalálhatja az általa favorizált bormárkát.

2011-ben nagy álmuk vált valóra a BONMIGNON néven elinduló első dabasi csokoládé manufaktúra létrejöttével. Kizárólag az 1911-ben alakult, nagy múltú, nemzetközileg elismert belga Callebaut vállalat csokoládé alapanyagaival dolgoznak, mely biztos garanciája a mindenkori jó minőségnek. Üzletük polcain megtalálhatóak az apró csokoládék, táblás csokoládék, magos-gyümölcsös és töltött táblás csokoládék, valamint töltött-, alkoholos- és mártott bonbonok.

2013-ban született meg a DABAS KÚRIA VÁLOGATÁS névre hallgató, 7+1 féle ízben készülő csokoládé termékcsalád különlegességük. Az innováció alapötlete abból eredt, hogy Dabast a kúriák városának is szokták nevezni, és a turizmusban ezt a jellegzetességet tartják a település fő attrakciójának. A helyi nemesi lakok választékából a következőket emelték ki: Halász Olivér-kúria, Zlinszky-kúria, Szalay-Halász-kúria, Úri Kaszinó, Halász Móricz-kúria, Kossuth-ház, Halász Bálint-kúria. Minden kúriához más, egyéni ízt párosítottak. A +1-et a Sári Tájház jelenti, mely mindössze néhány száz méterre van a gyártás helyszínétől, és a sári hagyományok tiszteletét külön is jelképezi. A termékcsaládot a beltartalom vonatkozásában az egyedi receptúrák alapján készült sajátos ízek különbözősége jellemzi. Ugyanakkor a külső megjelenés stílusában, forma- és színvilágában, méretében, a hagyományos csokoládépapír kiszereléssel egységességet mutat.
A vásárlók számára tájékoztatófüzet foglalja össze a kiválasztott épületek ismérveit:

Fahéjas-narancsos fehércsokoládé: Csomagolásán a Halász Olivér-kúriát és leírását jeleníti meg: „Az 1830 körül épült kúria a város egykori úri negyedének közepén található és az egyik legautentikusabb állapotában fennmaradt műemlék épület. A kúriát Halász Olivér és Géza (Pest város főorvosa) is birtokolta. Az épület 1924-ben nagy átalakuláson ment keresztül, hiszen lebontották az utcafronti szárnyát, majd egy szép fafaragványos télikerttel egészült ki. Ekkor alakították át az egykori cselédházat és ebben az időben készült az eklektikus klinkertéglás díszkapuzat is. 2013-ban Dabas Város Önkormányzata a Halász-program keretében megkezdte az épület háromlépcsős rekonstrukcióját és korszerűsítését. A felújítások közepette egy elfeledett 200 éves pince is előkerült. A kúria első felújítási üteme sikeresen lezárult, hiszen a Halász Boldizsár Városi Könyvtár költözött a falai közé.”

Kapucíneres fehércsokoládé: Csomagolásán a Zlinszky-kúriát és leírását jeleníti meg: „Az U alaprajzú épületet Zlinszky Antal építhette 1760 körül barokk stílusban, amely Dabas város egyik legöregebb és egyben legdíszesebb építészeti értéke. Főbejáratát szép díszbádogozás díszíti. Az épület központjában az egykori étkező, annak két oldalán a szalonok, míg az oldalsó szárnyakban szobák kaptak helyet. A mondás úgy járja, hogy a híres betyárverő Ráday Gedeon gróf is lakott az épületben, aki 554 bűncselekményt derített fel és megsemmisítette Rózsa Sándor rablóbandáját is. Az épületet Kállay Béni osztrák-magyar pénzügyminiszter is birtokolta, majd többszöri tulajdonosváltás után 2013-ban az épületet Dabas Város Önkormányzata visszaadta az építtető család leszármazottainak.”

Levendulás étcsokoládé: Csomagolásán a Szalay-Halász-kúria épületét és leírását jeleníti meg: „A Tájháznak otthont adó Szalay-Halász-kúria Dabas kisnemesi kúriákban leggazdagabb, központi részén található. A felújított, korai klasszicista, műemlékileg védett épület 1825 előtt épült. Az egykori lakóházban ma egy igen gazdag néprajzi gyűjtemény várja a látogatókat, mely a 19. századvégi környékbeli paraszti életmódot és annak használati tárgyait mutatja be. Ehhez kapcsolódik a fazekasműhely, ahol bárki kipróbálhatja és megtanulhatja a mesterség fortélyait. Az állandó kiállítás mellett időszakos tárlatokkal, kézműves bemutatókkal és különböző hagyományőrző programokkal várják az érdeklődőket egész évben.”

Mákos fehércsokoládé: Csomagolásán az Úri Kaszinó épületét és leírását jeleníti meg: „A földszintes, U alaprajzú, klasszicista stílusú kaszinó 1825 és 1836 között épült, amely egykor a környék birtokosainak társadalmi színtere volt. Ma a Kossuth Művelődési Központ működik a falai között. Az épület helyiségei néhol egymással is kapcsolódnak, de leginkább a tornácról közelíthetőek meg. A bejárati oldalon, a kocsibehajtónak megfelelően eltolt két, a szárnyakon 5-5 oszlop található, a sarkokon pilléreknek támaszkodó féloszloppal. Az egykori bálterem már korábban pódiumos előadóteremmé átalakított formája ma is megvan. Az épület méltó helyet biztosít a városi programok, rendezvények lebonyolításának. Az épület érdekessége, hogy itt forgatták a Lúdas Matyi című játékfilm egyes részleteit.”     

Kakukkfüves étcsokoládé: Csomagolásán a Halász Móricz-kúria épületét és leírását jeleníti meg: „A városi címerben is látható 1821-ben épült klasszicista kúria szép példája az alföldi nemesi építészetnek, amely már szinte a kastélyok nagyvonalúságát mutatja. A nemesi lak a főúttól jóval hátrébb helyezkedik el, előtte egy ősfás díszpark terül el. Az épület előtti kocsifelhajtón keresztül megközelíthetjük a négyoszlopos timpanonos portikuszt, amely az épület főbejáratát hivatott hangsúlyozni. Belépve az épületbe, szemben az egykori étkező található, amelyről egy tengelyre húzott szobasor sorakozott. A kúria alatt értékes dongaboltozatos pince húzódik, amelyet a kül-, valamint a beltérről egyaránt megközelíthetünk. Az épületben megtekinthető a kúriát építtető család leszármazottja, dr. Halász Mihály és felesége, Szánthó Erzsébet családi hagyatéka, amelyet az özvegy a városra hagyott.”

Bazsalikomos tejcsokoládé: Csomagolásán a Kossuth-Ház épületét és leírását jeleníti meg:
 „A XIX. század első felében épült, felújítására a 80-as évek közepén került sor. Az udvarház Kossuth Lajos szüleinek lakóházaként vált ismertté. Az idős Kossuth László itt halt meg 1839 júniusában. A reformeszmék szellemében politizáló helyi társadalom fogadta be két esztendőre a bebörtönzött Kossuth Lajos családját. A támasz nélkül maradt idős Kossuth házaspár leányaival költözött Pestről Alsódabasra 1838 októberében. Az L alakú udvart tornácos épület utcai frontján keretezett ablakok között az alábbi feliratú emléktábla látható: „E házban élt és halt meg 1839. június 13-án Kossuth László, Kossuth Lajos édesatyja. Kegyeletteljes megemlékezésül 1948-as centenáris esztendőben állítatta a Történelmi Emlékbizottság.”

Chilis étcsokoládé: Csomagolásán a Halász Bálint-kúria épületét és leírását jeleníti meg: „Az 1820 körül épült klasszicista kúria egyedi kiülésű dór oszlopos terasszal rendelkezik. Történelmi érdekesség, hogy Halász Bálint patronálta a fiatal pályakezdő Katona Józsefet, aki a Bánk bán megalkotója volt. Az épülethez egykor nagyobb birtok és melléképületek is csatlakoztak, amelyek mára már nincsenek meg. Ennek ellenére az átfogó felújítást követően az épületet körülhatároló kerítést elbontották, így az idelátogató akadály nélkül szemlélheti az egykori úrilak tiszta és egyszerű formavilágát. A kúriában korábban lakások voltak és egy ipari szövetkezet műhelye is működött benne. a földszintes épület az utcához közel, arra merőlegesen helyezkedik el. A cselédház az utcával párhuzamosan álló fatornácos épület volt, jóval beljebb húzódott meg.”

+ 1:
Rozmaringos tejcsokoládé: Csomagolásán a Sári Tájház épületét és leírását jeleníti meg: „A szlovák tájház és rétesház alapkőletételére 2005 szeptemberében került sor, majd rá egy évre, 2006-ban, sári mesteremberek a múlt század hagyományainak megfelelően építették fel. A szlovákság hagyományait őrző épületek létrejöttében nagy szerepe volt az Önkormányzat és a lakosok összefogásának, akik szívügyüknek tekintették a hagyományok megmentését. A Sári Tájházat hagyományos anyagokból (vályogtégla, nádtető) alkották meg, amely korhű képet ad a településrész épített környezetének népi motívumvilágából. A szlovák tájház átadására és az avatóünnepségre 2006 szeptemberében került sor.”

A vállalkozás és a termékcsalád elsősorban a turizmust szolgáló honlapok ajánlatában szerepel, pl.:

Kőhalmi Dezső: Rétes és füstös szauna. http://www.aktivpihenes.hu/ 2013. 10. 08.
Palermo Cukrászda – Dabas (Pest). http://magyarturizmusportal.hu/?id=97&reszletek=
Polgár Zoltán: Hungarikumok. http://turistanet.hu/erdekes/hungarikum/p9.html 2013. 10. 08.
Bodrog Beáta: „El Camino” Dabason és finn szauna „Holt-tengerrel” Újlengyelben. http://www.euroastra.info/node/74884/print 2013 okt. 5 - 00:18

A csokoládé manufaktúra indítása és működtetése önmagában is előzmények nélküli, úttörő élelmiszeripari vállalkozás városunk életében. A DABAS KÚRIA VÁLOGATÁS termékcsalád jól tükrözi a 16 főt foglalkoztató vállalkozás tulajdonosainak lokálpatriotizmusát és jól szolgálja a város turisztikai érdekeit, s így jelentősen gyarapítja településünk értéktárát is.

Összeállította: Valentyik Ferenc

Bazsalikomos tejcsokoládé

Kattintson a képre a nagyításhoz.

Nagyítás
Kakukkfüves étcsokoládé

Kattintson a képre a nagyításhoz.

Nagyítás
Mákos fehércsokoládé

Kattintson a képre a nagyításhoz.

Nagyítás
Levendulás étcsokoládé

Kattintson a képre a nagyításhoz.

Nagyítás
Kapucíneres fehércsokoládé

Kattintson a képre a nagyításhoz.

Nagyítás
Fahéjas-narancsos fehércsokoládé

Kattintson a képre a nagyításhoz.

Nagyítás
Chilis étcsokoládé

Kattintson a képre a nagyításhoz.

Nagyítás
Rozmaringos tejcsokoládé

Kattintson a képre a nagyításhoz.

Nagyítás
Print Friendly, PDF & Email

Search

Weboldalunk sütiket (cookie-kat) használ, hogy a legjobb böngészési élményt biztosíthassuk Önnek honlapunkon. Az oldal további használatával jóváhagyja a sütik használatát.