Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
2023. május 30. kedd
Janka, Zsanett
Holnap: Angéla, Petronella napja lesz

TÉB értéktár

Kovács Nóri énekesnő, dalszerző a magyar népzene és a világzene műfaját reprezentáló, a magyar népzenei országimázst emelő előadóművészete

INFORMÁCIÓK teb42
Javaslati adatlap: letöltés
Jegyzőkönyv: letöltés
TÉB határozata: letöltés
Pest Megyei Értéktár Bizottság határozata:
Pest Megyei Értéktár nyilvántartása:
Javaslattevők: Kocsi Erika
Felvétel ideje: 2016.08.02.
Megyei értéktárba továbbítva: 2016.08.12.
Megyei Értéktár Bizottság részére: letöltés
Kategória: kulturális örökség
Megyei Értéktár döntése:
 

„Stílusomban összetett szimbiózisban élnek a műfajok. Izgalmas kísérletezés a tradicionális, és a populáris és a klasszikus zene között.”

Kovács Nóri

A tiszta forrásból táplálkozó, a népzenei hagyományainkra építő modern hangzásvilágú népzene és világzene különleges, hazai és nemzetközi szinten is értékként azonosított világának elismert előadóművésze és népdalgyűjtő, alkotó dalszerzője Kovács Nóri énekesnő, akinek nevéhez fűződik többek között Magyarország „Repülj madár” című imázs-dala, sőt a fiatal énekesnő az Európai Unió magyar kulturális delegációjának hivatalos kulturális arca is. Kovács Nóri több Európai Uniós rendezvényen képviselte már hazánkat, többek között Brüsszelben, de számos kiemelt hazai rendezvénynek is nívós és meghatározó élményt nyújtó rendszeres és köztiszteletben álló fellépője. Ezeken a koncerteken szólóban és Motiva nevű zenekara dalaival ad ízelítőt a magyar népzenei, zenei kultúrából. Kovács Nóri énekesnő előadásai izgalmas kísérletezések a hagyományos és a populáris zene között. Műsorai egy részében modern hangzást kapnak a népdalok, igazodva a mai világzenei irányzatokhoz, így könnyebben befogadhatók bármely korosztály számára.

Emberi, művészi és alkotói magatartásának különleges, magyar identitást formáló cizellált varázsa a világ több pontja közt sajátos „élmény-lélekhidat” képező fellépési helyszínei révén mindenhol kulturális összefogásra „hangolja” a helyi magyar közösségeket az Amerikai Egyesült Államoktól Kanadán át Moszkváig sikerrel hirdetve az összetartozás erejét. Ennek a munkának egyik elismerést jelentő gyümölcse, hogy több külföldön élő magyar konzullal tartja a kölcsönöse megbecsülésen alapuló kapcsolatot, s jár el rendszeresen szíves meghívásukra rendezvényeikre. 2010 októberében járt először az Egyesült Államokban egy koncertkörúton, amikor is Tanka László, a Panoráma Világklub vezetőjének szervezésében és társaságában 5 állomásos amerikai turnén vett részt. Ekkor a magyar népzenén alapuló repertoárjából adott elő egy csokorra valót keleti parti városok magyar közösségeinek. Még ugyanezen év decemberében járt másodszor az USA-ban, ekkor Szabó Sándor, az Amerikai Magyar Református Egyház püspökének meghívására több nyugati parti magyar közösségnek adhatott elő egy gyönyörű összeállítást a karácsonyi repertoárjából. A mozgalmas 2010-es évben pedig még Londonban is fellépett a magyar énekesnő Európa nyugati áramaiba is besodorva a magyar zeneművészet élő erejét. Ekkor a londoni Transglobal Underground vendégművészeként állhatott színpadra a zene fővárosában, a Londoni Bush Hall-ban, ahol többek között Jim Moray-vel énekelt egy felejthetetlen duettet.

A következő, 2011-es esztendő is aktív külföldi szerepléssel telt, hiszen ekkor az EU Parlamentben a magyar küldöttség díszvacsoráján ő énekelt, ami munkásságának nemzetközi erejének és a hazai népzenei múlt élő értékcsodájának általa történő autentikus képviseletét érő egyértelmű elismerő méltatás is volt, s ennek koronájaként tehát 2010-ben ő énekelhette el a hivatalos magyar országimázs-film dalát is.

2013-ban húgával, Kovács Judittal „Álom a nyári éjszakában“ címmel magyar népzenei estet adott Moszkvában, a Balassi Intézet Moszkvai Magyar Kulturális Központjában. 2014-ben pedig egy Oroszországot átfogó zenei turnéval készült, már nem csak a magyar közönségnek, tehát a szó minden pozitív értéktartamában emeli és képviseli saját területén a magyar „országbrandet”. 2015-ben pedig egy nagy területet átfogó, széles közönségréteget elérő, 8 állomásos, egész Kanadát felölelő turné gazdagította az énekesnő művészi pályaképét a KÁMOSZ szervezésében, Bede - Fazekas Zsolt segítségével. A turné szintén gazdag népzenei élménykincset termő és átadó emlék mind a közönségek, mind pedig a fellépő számára.

A 2015. év még azért is volt nagyon különleges, mert ez volt a bölcsője az alkotó-énekesnő most készülő saját operájának a Nimród, Hunor - Magor, mondáján alapuló „Nimród regéje“ című, különleges műfajú szimfonikus-népi operának. A 13 dal kottája, szövege már papíron, most a stúdiómunka zajlik, s a rendkívüli, egyedülálló alkotás szponzori segítségre vár kiadás előtt stádiumban, s különleges értékkel gazdagíthatja Magyarország egyébként is gazdag és színes kulturális életét, de az opera dalai már felragyognak, megszólalnak a magyar kulturális, történelmi és népzenei hagyományokat kreatívan életben tartó ifjú tehetség előadókörútjai során az értő közönség nagy örömére. A különleges alkotás egy rendkívül odaadó alkotó-és gyűjtőmunka gyümölcse, amely részbe autentikus gyűjtés, részben pedig saját szerzeményű dalok révén a magyar nemzet őstörténetét hivatott bemutatni. A mű irodalmi, zenei felépítése, előadásmódja egyedinek tekinthető, amelynek kiforrottsága, teljes művészi értéke a kész, egészében hangszerelt előadásban teljesedhet ki.

Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkára a következő gondolatokat fogalmazta meg Kovács Nóri Nimród regéje című szimfonikus- népi operájáról:

„Témájában, a magyar őstörténet – nagy részben hagyományokon nyugvó –művészi megformálásában, a magyarságot megszólító, alapvető, ősi értékeinket hangsúlyozó szándékában olyan (…) nyilvánosságra méltó produkció, amelyből napjainkban kevés születhet és juthat a nagyközönség elé.”

E szavak önmagukban nemzeti érték erejű „bizonyítvánnyal” szolgálhatnának jelen beadvány tárgya kapcsán is, hiszen a szóban forgó alkotás Kovács Nóri egész művészetének esszenciális remeke.

A művésznő népzenei gyökerei az 1980-as évekre nyúlnak vissza, amikor is már számtalan válogatásalbumon énekel népdalokat (Táncháztalálkozó, Táncház-Népzene, Új élő népzene). Rendszeresen járt és jár ma is Erdélyben elhivatott népdalgyűjtőként, s már a Duna Televízió stábja is kísérte el ilyen útjára. Munkásságát a Duna Televízió folyamatosan nyomon követi: karácsonyi, húsvéti, és pünkösdi nagytemplomi koncertjeit is rögzítették, és sugározták már e hazai kulturális körképet adó csatornán.

Különböző népzenei és világzenei formációival szinte az összes hazai nagy fesztiválon, valamint a MÜPA-ban, Papp László Sportarénában koncertezett már, e fellépések közül az egyik legkiemelkedőbb volt, hogy az Albert Flórián Stadion záró mérkőzésén is ő énekelte a magyar nemzet imádságát, a Himnuszt. Művészi útja kiemelkedő pontjának tekinti, hogy duetteket énekelt Balázs Fecóval, Varga Miklóssal, MR2 Szimfonikusokkal. Emellett pedig a Motiva zenekar alapító tagja, énekese, hangszerelője és szövegírója is az ifjú művésznő.

A hazai népzenei kulturális identitást magas művésziséggel és kifinomult érzékkel, népszerű és korszerű módon közvetítő magyar énekesnő a népzene és világzene műfajának egyik legismertebb, szakmailag is elismert előadója, aki több, mit tíz éve van a profi előadói pályán. Alkotói pályájának eddigi időszaka alatt több mint 25 lemezen közreműködött és 9 szóló albuma jelent meg a műfaj hazai és nemzetközi nívóját és népszerűségét emelve. Figyelemre méltó, hogy a művésznő, - aki nem csupán ösztönös tehetségét komoly szakmai alázattal összefonó énekes, hanem alkotó ember, hisz ő magas is szerez dalokat -, komoly és céltudatosan felépített művészi pályamodell szerint futó alkotói úton halad. Ezt ő maga így önti szavakba:

„A tradicionális hangzásvilág megtartását is fontosnak tartom, ezért a népzenei motívumaim tiszta forrásból táplálkoznak. Rendszeresen járom Erdély és más vidékek falvait, keresem és összegyűjtöm a még elevenen élő dallamokat, ezeket később beépítem a zenémbe, és egy mai műfajt alkotva teszem közkinccsé. Műsoromnak elmaradhatatlan kelléke a zenei igényesség. Gyakran énekelek saját szerzeményeket: ezek lelki világomat, érzéseimet tükrözik. Mindezek különlegessége talán abban rejlik, hogy énekeljek akár pop, jazz, vagy népzenét, cizellált, autentikus hangszínemet adom a zenémhez, ezzel is egy különleges élményt nyújtva a hallgatómnak, akik között éppúgy megtalálható a fiatalabb és a legidősebb korosztály is, jelezve számomra, hogy jó úton járok: egyre jelentősebb az igény a tiszta forrásból táplálkozó, a népzenei hagyományainkra építő modern hangzás iránt.

Én ezen az úton szeretnék végigmenni.”

Ez az alkotói, művészi út már idáig is komoly és a közönség élménykincsében, valamint a megérintett zenei területeken maradandó érték-és élménynyomot hagyó mintázatot képezett, s nem csupán hazai, hanem nemzetközi szinten is komoly szakmai elismerést hozott a „gyémánthangú” énekesnőnek. Egy ilyen kiugró értékpontot megemlítve, a Mondanék én valamit című népzenei albumát a New Folk Sound külföldi zeneújság a 2006-os év legjobb 10 magyar népzenei albuma közé választotta.

Kovács Nóri szakmai nívóját igazolja, hogy olyan zenekarokkal és nevekkel dolgozott együtt, mint a londoni Transglobal Underground, (A gathering of strangers c. album), Wolf Péter és a Liszt Ferenc Kamarazenekar, (Lelkem szárnyai), az MR2 Szimfonikusok, Berecz András (Sinka ének, Rokonok söre), Fool Moon (Ébredés – Álmok útján c. album), Fourtissimo Zenekar (Kacsintós – Átölel a szerelem c. album), Motiva (Ez a világ, Neked szól, Átölel a szerelem) és a Rajkó zenekar. Közreműködött a Határtalan Dalban is olyan neves magyar előadók körében, mint Varga Miklós, Balázs Fecó, Szikora Robi, Király Viktor, Tamás Gábor, Keresztes Ildikó. Kovács Nóri mind hazai, mind folyamatos külföldi szerepléseivel komolyan és magas hőfokon égő művésziséggel emeli a magyar kulturális, zenei és népzenei országimázst minden irányban.

Elismerései:
Magas értékszintű művészi világát számos rangos díjjal méltatták: 2000-ben Munkásságát a magyar állam Népművészet Ifjú Mestere díjjal ismerte el, nemzetközi vetületben pedig a Transilvanian Music Awards – Folk/World kategóriájának 2013-as győztese.

Életét kitöltő művészetének, hivatásának szintézise:

Diszkográfia :
Mondanék én valamit - népzenei album -2006 Etnofon Records
Kovács Nóri és a Motiva - Repülj madár maxi 2009 – szerzői kiadás
Betlehemben megzendült az ének - Karácsonyi dvd 2010 - szerzői kiadás
Kovács Nóri és a Motiva - Ez a világ – 2010 – szerzői kiadás
Balkán Fanatik - Hungarikum - 2010 - szerzői kiadás
Szívünk, lelkünk általjárja - Húsvéti dvd - 2011 - szerzői kiadás
Balkán Fanatik - Ölelj magadhoz - 2011 - szerzői kiadás
Kovács Nóri – A pünkösdnek jeles napján – 2012 – szerzői kiadás
Kovács Nóri - Álmok útján járni 2012 - Magneoton
Kovács Nóri és a Motiva - Neked szól – 2013 – szerzői kiadás
Kovács Nóri és a Motiva – Átölel a szerelem 2015. – szerzői kiadás
Kovács Nóri főbb megjelenései:
2000 Népművészet Ifjú Mestere állami kitüntetés
2006 Mondanék én valamit… - szólólemez (Az albumot a New Folk Sound külföldi zeneújság az év legjobb 10 magyar népzenei albuma közé választotta.)
2010. Balázs Pál animációs filmjének - The Wonderful Game- filmzenéjének az énekese
2011 Országimázsfilm – Repülj madár – énekese
2012. Összefogás Dal produkció résztvevője.
Ezen felül közös projektek: Balkán Fanatik, Transglobal Underground (UK), Berecz András, Matókabinde, Pál Balázs filmrendező, Rajkó zenekar, Balázs Fecó, Oláh Ibolya, Varga Miklós, Wolf Péter és a Liszt Ferenc Kamarazenekar
2009-2012 Karácsonyi, húsvéti és pünkösdi koncertsorozatok a Duna tv közreműködésével
2013. Transilvanian Music Awards Folk/world kategória győztese
2014 -2016 Nimród regéje – Szimfonikus népi opera szerzője (zene és szöveg) – folyamatban
2015-től Havonta tartott Kovács Nóri Baráti Klub a budapesti Józsa Judit Galériában

Főbb koncertjei:
2009-folyamatosan - Erdélyi népdalgyűjtő körutak, koncertek.
2010 szeptember – október: USA turné, (New York, New Brunswick,Washington, Sarasota, Miami)
2010 december: USA turné (Los Angeles, San Diego Balboa fesztivál, Denver, Ontario)
2011 Belgium, Bruxelles Európa Parlament - Budapest, Parlament kormányzati rendezvények
2011- folyamatosan - Magyarországi és európai fesztiválok, falunapok, rádiós játszások
2011. május - Anglia koncert (Transglobal Underground)
2013. Himnusz a FTC stadionban tartott utolsó mérkőzésen
2013. május - Hollandia koncert
2013. június- Olaszország koncert
2013. június – Oroszország koncertkörút
2013-2014. Koncertek Böjte Csaba gyermekotthonaiban
2014. június – Oroszországi koncertkörút
2014. december – Erdélyi karácsonyi koncertsorozat Böjte Csaba gyermekotthonaiban
2015. november - Kanadai turné

Az ösztönös magyar őstehetséget komoly szakmai alázattal kiteljesítő énekesnő szólókoncertjei igazi zenei csemegéket tartogatnak közönsége számára, melyből már állandó hazai és külföldi rajongótábor kíséri lelkes figyelemmel alkotói útját. Műsorában zenekarai dalaiból válogat, valamint saját szerzeményeket és népdalokat ad elő gyönyörűen. Koncertjei egy részét az aktuális állami, illetve egyházi ünnepekhez alakítja, így országos szinten fokozatosan és intenzív jelenléttel tartja életben a magyar népzene minden korosztály lelkéig hatoló erejét.

Műsorai színes témakör kategóriákban a következők:

Ami a szívemen...:
Kovács Nóri vegyesen válogat repertoárjából ennél a műsornál, mely esszenciálisan egy hangulatos, dinamikus koncert önkormányzati rendezvényekre, fesztiválokra, művelődési házak rendezvényeire ajánlott. Dalok a műsorból: Repülj, madár! , Tánc, Összetartozunk

Nimród regéje: az énekesnő saját szerzeményére épülő szóló koncertje, mely egyedülálló élményt nyújt mindenkinek. A magyar ősmondán alapuló, a hazafiasságot, a magyarság összetartozását hirdető szimfonikus-népi opera dalait adja elő zenei alappal. A dalok közt beszél kutatásairól, népünk eredetmondáiról. Ajánlja állami, önkormányzati, történelmi rendezvényekre, fesztiválokra, művelődési házakba ezt a rendkívüli színpadi alkotást. Néhány dal a műsorból: Szarvasűzés, Teremtés…

Szívünk, lelkünk általjárja:
a koncert dalai a húsvéti ünnepkört dolgozzák fel. Ajánlja templomokba, művelődési házakba, illetve húsvéti rendezvényekre. Dalok a műsorból: Ma van húsvét napja, Gyászba borult a Mennyország / Lelkemet ajánlom…

A Pünkösdnek jeles napján: a koncert dalai a pünkösdi ünnepkört dolgozzák fel. Ajánlja templomokba, művelődési házakba, illetve pünkösdi rendezvényekre. Dalok a műsorból: Feltámadás hírüladása, Magyarország az én hazám…

Augusztus 20-i koncert: a zenei alappal előadott dalok a történelmi énekek mellett zenekari slágereit tartalmazzák. Ajánlja állami, önkormányzati, történelmi rendezvényekre, művelődési házakba. Dalok a műsorból: Összetartozunk, Várunk haza

Betlehemben megzendült az ének: a koncert dalai a karácsonyi ünnepkört dolgozzák fel. Ajánlja a mindezt a művésznő templomokba, művelődési házakba, illetve karácsonyi rendezvényekre. Dalok a műsorból: Mária altatója, Örvendezve énekeljünk! - karácsonyi dalok

Álmok útján járni: az énekesnő saját, bensőséges hangulatú szerzeményei mellett tradicionális népi karácsonyi énekeket is előad ebben a programcsokorban. Ajánlja templomokba, művelődési házakba, illetve karácsonyi rendezvényekre. Dalok a műsorból: Égi király, Álmok útján járni

Kovács Nóri autentikus gyűjtőmunkát, előadóművészetét és a magyar népzenét harmonikus egységbe emelő, a mai korszerű világzene minden generáció számára befogadható formanyelvű és vizualitásában is rendkívüli, a fiatalok körében is népszerű „művészi hagyományőrző innovációnak” is nevezhető előadóművészete egy különleges jelenség a magyar kulturális életben. Ezáltal egyedi és a magyar népzene mai és a jövő generációk számára történő megmaradását biztosító és egyértelműen nemzeti értékként azonosítható, azonosítandó jelenség.

Kovács Nóri hazánkban és külföldön is népszerű, a magyar országimázst magas szinten megjelenítő, képviselő, „zeneileg aláfestő” munkássága egy óvandó és becsülendő kincs. S komoly és hiteles záloga annak, hogy a magyar népzene, a magyar szó a zene ereje által, és a népdalok csodálatos világába öntött magyar néplélek ereje az évszázados múlt népzenei kincseit őrző idős generációról áthagyományozódjon az jövő nemzedékére, pozitívan formálva, alakítva a kollektív nemzeti tudatkincsüket is.

Végkonklúzió:

Megtalálni ebben a műfajban a fiatalokhoz vezető, s az idősebb generációknak is tetsző, az ő lelkületüket is tiszteletben tartó formanyelvet, önmagában is különleges tehetségből és rendkívüli elhivatottságból fakadó művészi teljesítmény. Ám mindezt elevenen tartani, mind hazai, mind külföldi előadó körutakon, népdalgyűjtéseken és saját alkotói tevékenység által dinamizálva tovább örökíteni, igen kimagasló emberi-alkotói érdem.

kn01

Kattintson a képre a nagyításhoz.

Nagyítás
kn02

Kattintson a képre a nagyításhoz.

Nagyítás
kn03

Kattintson a képre a nagyításhoz.

Nagyítás
kn04

Kattintson a képre a nagyításhoz.

Nagyítás
kn05

Kattintson a képre a nagyításhoz.

Nagyítás
kn06

Kattintson a képre a nagyításhoz.

Nagyítás
Print Friendly, PDF & Email

Search

Weboldalunk sütiket (cookie-kat) használ, hogy a legjobb böngészési élményt biztosíthassuk Önnek honlapunkon. Az oldal további használatával jóváhagyja a sütik használatát.