Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
2024. június 19. szerda
Gyárfás
Holnap: Rafael, Dina, Polett napja lesz

Dabas szerencsés helyen, az ország közepén, az egyik fő közlekedési ütőér mellett, Budapest és Kecskemét között fekszik. Ezek a feltételek mind hozzájárultak egy nyugodt európai kisváros létrejöttéhez, amely büszkén gondozza falusi gyökereit.

A 2011-ben megújult városközpontnak köszönhetően Dabas is belépett a hangulatos, élhető európai kisvárosok körébe. A vonattal, busszal és természetesen autóval könnyen megközelíthető belvárosban találjuk a Városházát, a Dr. Halász Géza Szakorvosi Rendelőintézetet, a Táncsics Mihály Gimnáziumot, a Dabas Sportcsarnokot, az új Piaccsarnokot, a Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskolát, butikokat, üzleteket, éttermeket, szupermarketet.

Az új ruhát öltött Szent István téren a gyerekek nagy kedvence lett a szökőkút, amely minden egész órában zenére komponált „víztánccal” csal mosolyt nem csak az apróságok arcára. Az itt élők és ide látogatók lépéseit vigyázza az új Szent István-szobor. A sétányon elhaladunk nemzetünk nagyjai, Kossuth Lajos, Széchenyi István és Táncsics Mihály szobra előtt is.

A nándorfehérvári diadal 555. évfordulójára lakossági összefogással felépült a főtéren a Kapisztrán-emléktorony, mely méltó emléket állít hős eleinknek. Három harangjának zúgása kapcsolja össze a múltat és a jövőt.

A tér eddig is rengeteg esemény és koncert helyszíne volt, de az átalakításoknak és a gondos tervező munkának köszönhetően igazi rendezvénytérré alakult át, megtöltve azt még több élettel.

A Jubileumi park felé tartva érdemes beugrani egy kis „hazaiért” a Piaccsarnokba, ahol a falusias piacok hangulatát modern környezetben megidézve, hagyományos, friss és finom termékekhez juthatunk. A megújult, növényekben gazdag Jubileumi park közel hozza a természetet az emberekhez a város szívében.

Hűs árnyat adó fái alatt jólesik megpihenni egy-egy fárasztó nap után, esetleg szerelmesen összebújni és hallgatni a madarak csicsergését, vagy testünket
edzeni az erdei sportpályán. A régi játszóteret európai uniós szabványoknak megfelelően kibővítették, és egy igazi kalandparkot vehettek birtokba a város
legkisebb lakói.

A városközpont ideális hely kiindulópontnak, hogy felfedezzük a település épített és természeti értékeit, akár gyalogosan, akár a városi kisvonattal, vagy akár bringával, hiszen Dabas „Kerékpárosbarát település” címmel is büszkélkedik kiváló kerékpárút-hálózatának köszönhetően.

turisztv01 kepek

Kattintson a képre a nagyításhoz.

Nagyítás
Print Friendly, PDF & Email

Dabas fejlődésében nagy szerepük volt a 19. századi nemesi családoknak, a Halászoknak, a Zlinszkyeknek vagy akár a Vayaknak. Nekik köszönhetően jelentős építkezés ment végbe a településen, és a klasszicista építészet népi motívumokkal kevert gyöngyszemeinek nagy része még ma is áll és visszaidézi számunkra egy letűnt kor minden szépségét. Finoman, elegánsan belesimulnak a jellegzetes parasztházak és új épületek környezetébe, szemérmesen elbújnak az árnyat adó fák mögött, hogy a kíváncsi szemek előtt később feltárják minden szépségüket.

Legismertebb közülük a Dabas címerében is megtalálható Halász Móricz-kúria, amely 1821-ben lakóháznak épült, manapság pedig a gyóni településrész közművelődési feladatait látja el, valamint szálláshelyet biztosít a városba érkezőknek (tel.: 06-29/367-160). Az itt található Halász–Szánthó-emlékszoba dr. Halász Mihálynak és feleségének – a város díszpolgárának, Eji néninek – a hagyatékát őrzi. A jó idő beköszöntével a kúria tágas, ősfás kertjében számos fiatal pár mondja ki a boldogító igent.

Kúriáink tökéletes díszletei voltak több korabeli magyar filmnek, többek között a Lúdas Matyinak, az Úri murinak, a Büdös víznek, az Iszonynak, az Ecseri lakodalmasnak és A falu jegyzőjének.

A Széchenyi-féle kaszinómozgalom idején, 1825 és 1836 között, épült az Úri Kaszinó. Impozáns épületében jelenleg a Kossuth Művelődési Központ működik, ahol a régi úri bálok és mulatságok helyett ma már népzenétől, néptánctól és citeramuzsikától visszhangzik az árkádos belső udvar.

Dabason érdemes betérni a Kossuth- házba, ahol 1838–1839 között a bebörtönzött Kossuth Lajos szülei éltek. Manapság ez a késő barokk stílusban épült ház kiállításoknak ad otthont. A politikus édesapja, Kossuth László, itt halt meg 1839-ben, díszsírhelye az új temetőben van, ahol a város közössége 1879-ben obeliszket állított emlékére. Az avatóünnepségre Kossuth Lajos egy másfél méter átmérőjű porcelánkoszorút küldött Turinból, amelyet ma is ereklyeként őriznek a dabasi református templomban.

A kaszinóval szemben található az 1820-as évek körül épített, szintén klasszicista stílusú Halász Bálintkúria. A közel két évszázados súlyt, mely az épületre nehezedik, a jellegzetes hat oszlop tartja.

A város egyik legrégebbi és legkülönlegesebb épülete az 1760 környékén elkészült késő barokk stílusjegyeket viselő Zlinszky-kúria. A kúria ódon falai túlélték az évszázadok viharait, miközben otthont és menedéket nyújtottak a benne felnövekvő generációknak. A lenyűgöző Murányi-kapun áthaladva jutunk be az U alakú udvarra, amelynek kőfonatos korlátja egyszerre idézi meg a történelmet és az épületben tanuló kisdiákok önfeledt ricsaját.

turisztv10

Kattintson a képre a nagyításhoz.

Nagyítás
Print Friendly, PDF & Email

Érdemes időt szakítani a város templomaira, kápolnáira, ahol elcsendesedve, gondolatainkba révedve feltöltődhetünk. Dabas négy falu – Sári, Felsődabas, Alsódabas és Gyón – egyesülésével jött létre, ebből adódik érdekes településszerkezete és hagyományainak sokszínűsége.

Ezek a falvak az elmúlt évszázadok során öt római katolikus, két református és egy evangélikus templomot emeltek Istennek, melyek harangjai a mai napig imádságra hívnak. Sőt, a 19–20. században két izraelita imaház is hirdette a település vallási sokszínűségét. Szakrális helyeink mind bizonyítékai annak, hogy nemcsak elődeinknek, de a jelen kor emberének is fontos a hit, a lelki béke.

Felsődabason az 1716-ban épült kápolna helyén 1829- ben szentelték fel a Szentháromság-templomot, majd 1884-ben Alsódabason eklektikus stílusban épült meg a Magyarok Nagyasszonya-templom, amelynek „Hit, remény, szeretet” című oltárképét Lotz Károly festette.

Dabas egyik legrégebbi épülete a Sáriban található Mária Mennybevétele római katolikus templom. Az 1750-es években épült, 1770-ben felszentelt késő barokk épületben található szószék a váci piarista templom szószéke volt.

1793-ban épült copf stílusban a dabasi református templom, melynek márványszekrényében látható a Kossuth-
koszorú. A templom kertjében napóra jelzőkő van felállítva.

Gyónon 1926-ban épült fel a gót stílusú Szent Péter római katolikus templom, amelynek egyházközségéhez tartozik az 1998-ban felszentelt dabasi-szőlősi Őrző Angyalok temploma.

Gyónon található az 1823-ban a dabasi Halász család támogatásával épült másik református templom, amelynek berendezése kora klasszicista stílusú. 1786-ban szintén Gyónon fejeződött be a város egyetlen evangélikus templomának építése, amelyhez 1835-ben tornyot is emeltek.

A jelenleg is Isten igéjét hirdető templomok mellett a helyi közösségek gondosan odafigyelnek, és próbálják megőrizni az utókornak különleges szakrális helyeiket. Ilyen például az 1905-ben épült dabasi Lakrovics-kápolna, a gyóni vagy a dabasi zsidó temető, sáriban a Mária-kápolna, vagy éppen a Dabas külterületén található különös hangulatú, magával ragadó Borzaspusztai kápolna.

2010 novemberében az Országházban 24 önkormányzat közreműködésével megalakult a Magyar Zarándokút Önkormányzati Társulás. Dabas aktívan segítette az ötlet megvalósulását, miszerint egy, az El Caminóhoz hasonló zarándokút jöjjön létre Magyarországon, hiszen hazánkban is minden körülmény adott ahhoz, hogy kiépüljön egy ilyen hálózat. 420 kilométeres távja összekapcsolja Esztergomot Máriagyűddel, érintve Dabast is, ahol a város határában a zarándokok védőszentjének, Szent Jakabnak Spanyolországban megáldott szobra vigyázza az úton haladók minden lépését. Ezen a lelki feltöltődéssel járó zarándokúton bárki részt vehet nemtől, kortól, vallási hovatartozástól függetlenül. Dabas ezzel a zarándokúttal is egy új lehetőséget biztosít arra, hogy minél többen megismerjék a várost és annak értékeit, templomait, szakrális helyeit.

turisztv11

Kattintson a képre a nagyításhoz.

Nagyítás
Print Friendly, PDF & Email

Dabason az év minden hónapjában pezsgő kulturális élet folyik, amelyről az intézmények mellett a hagyományőrző csoportok is gondoskodnak. A népi hagyományokat ápolják a város népdalkörei, citeracsoportjai,
néptáncosai, kézművesei, vagy akár a hagyományőrző honvédtüzér csapat is. Dabas mély és eleven kulturális kútja a biztosítéka annak, hogy a következő generációk is megismerjék őseik történetét, szokásait, hagyományait.

Sáriban, a Szlovák Udvarban található a Tájház és a Rétesház, mely tökéletes kiindulópont egy néptörténeti és gasztronómiai utazáshoz, ahol megismerhetjük a tradicionális népviseletet, betekintést nyerhetünk a korabeli falusi életmódba, és megkóstolhatjuk a messze földön híres sári rétest.

Minden évben két héttel Húsvét előtt, feketevasárnap, tartják a Kyselicát, vagyis a téltemető ünnepséget. Ilyenkor a lányok és asszonyok kiszi-babát készítenek, majd hangos énekszó kíséretében végigviszik a falu határáig, ahol a bábut a patakba dobják.
Ez az évszázados hagyomány a szimbóluma annak, hogy a tél, a baj, a betegségek elhagyják a települést, s helyére megérkezik a tavasz, az egészség és a megújulás.

Természetesen húsvétkor, május 1-jén, aratáskor és szüretkor is megelevenednek a
népszokások, és ilyenkor úgy érezzük, mintha évtizedeket repültünk volna vissza az időben.

A Sári Napok megrendezésére minden év augusztusában kerül sor, amelyen a népi hagyományok mellett kiállítások, előadói estek, búcsú, egyházi és sportesemények színesítik a programokat. A rendezvénysorozat záró és évről évre a legnagyobb volumenű eseményére, a „Rétes-utca és nemzetiségi találkozó”-ra érdemes kilátogatni és végigkóstolni a tradicionális vagy akár a formabontó réteseket is. Az utcán felállított színpadon népdalkörök, néptánccsoportok, népzenei együttesek színes kavalkádja szórakoztatja a résztvevőket, este pedig kezdődik az utcabál.

A Dabasi Napok a város egyik legjelentősebb legnagyobb tömegeket megmozgató és legszínesebb programokat
kínáló rendezvénysorozata, amit minden év szeptemberében rendeznek meg Dabas szerte.

A programsorozat keretében évről évre neves előadók, együttesek követik egymást a Rock-tér színpadán. A Dabasi Napokon bárki ingyen részt vehet képzőművészeti és építészeti kiállításokon, koncerteken, kerékpártúrákon, tehetségkutató versenyeken, benevezhet a főzőversenyre, vagy akár végigkóstolhatja a bográcsokból kikerülő gasztronómiai ínyencségeket, köztük Dabas ételét is.


Októberben a Gyóni Napokon nemcsak a hagyományok ápolása a cél, hanem szűkebb és tágabb közösségeink megismerése, kapcsolatuk erősebbé kovácsolása. A városrészben, melynek szülötte Gyóni Géza is, különösen fontos szerepe van az irodalmi kultúra ápolásának.

Igazán látványos színfoltja a szüreti felvonulás, ahol a múlt századi hangulatot megidézve népviseletbe öltözve lóháton és szekéren vonul fel a falu apraja és nagyja. A
must és az újbor biztosan meghozza mindenkinek a kedvet az esti szüreti mulatsághoz.

Gyónon szintén kézzelfogható a falusi élet minden bája, amiről többek között a több mint százéves parasztházban berendezett Gyóni Tájház és a Miloszerni vendégház gondoskodik.

A vendégház havi programjainak köszönhetően többek között a szörp-, a csuhébaba-, a mézeskalács készítés fortélyait leshetik el kicsik és nagyok egyaránt.

A Miloszerni vendégház remek szálláslehetőséget kínál mindazoknak, akiket vonz a berendezésében az elmúlt század hangulatát tükröző házikó. Info: 06-29/367-160


A Gyóni beton nevű rendezvény az 1938-ban Gyónon világrekord-kísérlet közben tragikus balesetben elhunyt angol motorosnak, Eric Fernihough-nak állít emléket. Minden tavasszal, halálának évfordulóján, összesereglenek a motorosok az ország minden szegletéből, sőt határon túlról is, hogy főhajtással adózzanak a motorsport egyik első pionírjának. Ennek a rendezvénynek is köszönhető, hogy a motorosklubok összefogva, közösen keresnek fel Dabashoz kapcsolódó határon túli területeket és a Felvidék, Kárpátalja, Délvidék, valamint Erdély településeit, természeti kincseit.

Mint minden városrésznek, Dabasi-szőlőknek is megvan a saját rendezvénysorozata, amelyre minden év novemberében kerül sor. Aki szereti az idilli falusi nyugalmat, a kedves, vendégszerető embereket, az mindenképpen
keresse fel Szőlőket. Itt található a Dinnyés-emlékszoba, amely méltóképpen őrzi a dabasi származású Dinnyés Lajos, egykori miniszterelnök, hagyatékát.


Az intézmények és civil szervezetek programjai mellett érdekes színfoltja Dabasnak az évtizedek óta minden hónap második vasárnapján lezajló vásár. Az árusok kínálata, és a kereslet is hónapról hónapra igazodik a modern kor igényeihez, ám a kürtőskalács illata, a lacikonyhákban sülő kolbászok íze, az állatvásáron egymást túlkiabáló emberek hangkavalkádja semmit nem változott a hosszú évtizedek alatt.

Minden hónapban remek alkalom egy kis alkudozásra, vásárlásra, múltidézésre a dabasi vásár.

Egyre népszerűbb a nyaranta megrendezésre kerülő Lecsófesztivál, valamint a Halfőző Fesztivál is, ahol a helyieken és környékbelieken kívül az ország számos pontjáról érkezett versenyzők méretik meg szakácstudományukat. Természetesen ezek a gasztronómiai fesztiválok nem merülnek ki az ízek, illatok kavalkádjában, hanem számos érdekes alternatív programmal várják a gyerekeket és felnőtteket egyaránt.

Print Friendly, PDF & Email

Dabas igazi paradicsom a sport szerelmeseinek, talán csak a hegyi sportok iránt lelkesedők nem találják fel magukat a mi kis alföldi városunkban. Legnépszerűbb sportág természetesen a foci és a kézilabda, de ezenkívül drukkolhatunk még a röpiseknek, a kosarasoknak és most már az amerikai focistáknak is.

A vidéki turizmus, a falusi báj el sem képzelhető a magyarságra oly jellemző lovak nélkül. Dabason is egyre többen pattannak nyeregbe, hogy akár csak hobbiból, akár versenyszerűen űzzék a lósport valamely ágát. Városunkban több helyen is megismerkedhetünk a lovaglás alapjaival, sőt a rutinosabb lovasok szervezett keretek között járhatják be a települést körülölelő tájvédelmi körzet páratlan növény- és állatvilágát.

Gyorsan népszerű lett a hagyományosan áprilisban megrendezésre kerülő Tour de Dabas is, amely nemcsak a hazai, de a nemzetközi profi biciklis társadalmat is idevonza. Most már elmondható, hogy évről évre egyre többen csatlakoznak a versenyhez akár sportolóként, akár lelkes szemlélőként.

Igazi nyárköszöntő program, a többezer helyi és környékbeli fiatalt és idősebbet egyaránt megmozgató Dabasi Futónap, ahol edzettségi fokának megfelelően bárki rajthoz állhat a neki tetsző távon.

Minden évben biztos pontja Dabas az országos Fit-Kid gáláknak is, amelyre hazánk minden szegletéből érkeznek versenyzők, hogy ebben a látványos sportban összemérjék tudásukat.

Nyaranta nemcsak a strand medencéiben és sportpályáin rendeznek programokat, hanem a Csati-parton is lehetőség van belekóstolni egy-egy frissítő sportágba. Télen miután megfelelő vastagságúra fagy a csatorna vize előkerülnek a korcsolyák, a szánkók és ki lehet próbálni a „konzerv courlinget” is.

Az utóbbi években a dabasiaknak fontos lett az egészséges, környezetkímélő életmód, ezt bizonyítja, hogy az egész települést behálózó, korszerű kerékpárutakon rengeteg biciklissel, a város zöld övezeteiben, a Csati-parton és a Jubileumi parkban pedig egyre több kocogóval, sétálóval találkozik az ember.

A tenisz újra reflektorfénybe került, Dabason egyre többen ragadnak ütőt. Bárki kipróbálhatja magát a Szimultán SKE két műanyag borítású, a Gordiusz Udvar és a Grafilux teniszklub salakos pályáin.

Érdemes kerékpárt kölcsönözve sportosan végiglátogatni városunk nevezetességeit, vagy csatlakozni a helyiekhez akár az erdei tornapályán, vagy egy jó teniszmeccset vívni velük, esetleg lóháton bejárni a környéket.

Dabas rengeteg országos, sőt világeseménynek is otthont adott már. A Ferencváros női kézilabdacsapata a Dabas-Diego Sportcsarnokban játszotta a sporttörténeti jelentőségű Kupagyőztesek Európa-kupájának (KEK) döntőjét, amelyet 1978 után újra meg is nyert.

turisztv12

Kattintson a képre a nagyításhoz.

Nagyítás
Print Friendly, PDF & Email

2001-ben húsz év szünet után újra megnyitotta kapuit a Városi Strand, ami a jó idő beköszöntével a hét minden napján várja a kikapcsolódásra és felfrissülésre vágyókat.

A strand területén egy feszített víztükrű 25 m-es úszómedence és egy fokozatosan mélyülő fürdőmedence mellett 28–30 °C-os fűtött gyermekmedencék, vízi csúszdák, homokos strandkézi- és strandröplabdapálya, valamint egy betonozott streetballpálya szolgálja az ide látogató, fürdőzni és sportolni vágyó vendégek kényelmét.

Ha valaki megéhezik, akkor sem kell kétségbeesnie, hiszen több kulturált kis büfé próbál minden igényt kielégíteni kínálatával.

A korszerű ifjúsági szálláson diákok, sportolók, nyugodt, biztonságos és kényelmes körülmények között pihenhetik ki egy-egy nyári nap kellemes fáradalmát.

Minden második szombaton itt rendezik meg a dabasi Strandbált is, ami alkalmanként ezer fő körüli látogatószámot generál, és lehetőséget biztosít a környék fiataljainak a kulturált szórakozásra, táncolásra, baráti beszélgetésekre.

A talpalávalót helyi zenekarok szolgáltatják
minden alkalommal, akik mára már kisebb rajongótábort szereztek maguknak. Az elmúlt tíz évben a dabasi strand közkedvelt találkozóhelye lett fiataloknak és időseknek
egyaránt.

turisztv14

Kattintson a képre a nagyításhoz.

Nagyítás
Print Friendly, PDF & Email

A nemzeti parkokkal, ritka növény- és állatvilággal körülölelt Dabason, igazi gyöngyszem a Mánteleki-tó és a Duna–Tisza-csatornarendszerhez tartozó sári „csati”.

A Mánteleki-tó, (volt MALÉV-tó), tökéletes választás családosoknak és magányra vágyóknak egyaránt. A város zajától távol, autóval vagy kerékpárral is könnyen megközelíthető tó dús növényzettel, valamint folyamatosan ellenőrzött és telepített halállománnyal, a horgászok kedvelt helyévé vált.

A sári csati évtizedek óta szintén a horgászat szerelmeseinek kedvelt helye, ám évről évre egyre jobban kezdik kihasználni szabadidős tevékenységekre ezt a páratlan környezetet.

Kajakok bérlésével akár a Dunáig le lehet evezni, de a Csati Sportnapon még a vízisít is kipróbálhatják a bátor jelentkezők.

Közvetlen közelében fekszik az Újszülöttek Ligete, amely családi, baráti piknikek, bográcsozások ideális helyszíne.

turisztv15

Kattintson a képre a nagyításhoz.

Nagyítás
Print Friendly, PDF & Email

Search

Weboldalunk sütiket (cookie-kat) használ, hogy a legjobb böngészési élményt biztosíthassuk Önnek honlapunkon. Az oldal további használatával jóváhagyja a sütik használatát.