2018. január 23. kedd
Rajmund, Emerencia, Zelma
Holnap: Timót napja lesz

Testvérvárosi kapcsolatok

        Meghívott és helyi vállalkozók találkoztak

Csütörtökön délelőtt a Party Pub vendéglő emeleti termében baróti és a magyarországi Dabasról érkezett vállalkozók találkozhattak egymással, nemcsak a közös eszmecsere céljából, hanem jövőbeli együttműködést gyümölcsöző ismeretségek kötéséért is.

A vendégeket Lázár-Kiss Barna baróti polgármester köszöntötte, elmondva, hogy a dabasiaknak ez már a harmadik Barótra látogató csoportja. A dabasi önkormányzat sikeresen pályázott az „Európa a polgárokért” uniós programra, annak keretében valósulhattak meg a testvérvárosi látogatások.

Június 6. és 9. között egy ötfős dabasi delegáció vett részt erdélyi testvérvárosunk, Barót ünnepi rendezvénysorozatán. A küldöttséget Pálinkásné Balázs Tünde alpolgármester vezette, ő köszöntötte Barót város közösségét és a testvérvárosok delegációit.

A rendezvény rengeteg lehetőséget kínált szórakozásra, építő jellegű beszélgetésekre, együttgondolkodásra.

„Rosalia Guarnieri és Kőszegi Zoltán, mint Albenga és Dabas városok képviselői, a 2012. október 12-i albengai találkozásunkkal szeretnénk megerősíteni azon közös szándékunkat, hogy tovább folytassuk a több éve tartó testvérvárosi és baráti kapcsolatot. E napon megtesszük azt az ünnepélyes lépést, melynek segítségével folytathatjuk a két város közötti viszony előremozdítását, továbbá állandó kapcsolatot tarthatunk fenn közösségeink között, és a továbbiakban közös erővel mélyíthetjük kulturális, turisztikai, társadalmi, sport és gazdasági jellegű adottságainkat.”

Így szól az első két mondata annak az együttműködési szándéknyilatkozatnak, melyet október 12-én, pénteken írt alá Albenga polgármester asszonya, Rosy Guarnieri és Kőszegi Zoltán, Dabas polgármestere.

Újabb testvérvárosa van Dabasnak. Szeptember 21-én a XIV. Dabasi Napok rendezvénysorozat részeként Kőszegi Zoltán dabasi és László Tamás XV. kerületi polgármesterek írták alá az együttműködési megállapodást a  Polgármesteri Hivatal tetőtéri tárgyalótermében.

A szerződés megkötésével tovább erősödik Dabas és Újpalota közt pár éve elkezdődött és mindkét fél számára előnyös gazdasági, illetve kulturális kapcsolatok építése. Az ünnepélyes szerződéskötést követően a két önkormányzat vezetője megkoszorúzta a Polgármesteri Hivatal előtt található Szent István-szobrot.

Nem csak a miniszterelnöki látogatás miatt bizonyult mozgalmasnak szeptember 23., hiszen az új városközpont átadását követően, a kora esti órákban sor került Dabas és Zenta első közös képviselő-testületi ülésére is. Az esemény több tekintetben rendhagyónak minősült, hiszen a testvérvárosi kapcsolatok történetében igen ritka az ilyen széles körű egyeztetési fórum, ahol nemcsak a városvezetők találkoznak, hanem mindkét képviselő-testület tagjai jelen vannak. Ráadásul Dabas és Zenta esetében erre már bő fél évvel a hivatalos testvérvárosi szerződés aláírását követően sor került, ami jól jelzi a két település kapcsolatának intenzitását.

Az idei évben Dabas Város Önkormányzata délvidéki testvérvárosunk, Zenta színházában köszöntötte a település pedagógusait és a kistérség nevelési és oktatási intézményeinek vezetőit. Az egynapos látogatás során a résztvevők bepillantást nyerhettek a  zentai óvodák, általános-és középiskolák életébe, helyzetébe. Ezen a napon került átadásra a Dabas Ifjúságáért Kászonyi Dániel díj első és második fokozata. A díjat Farkas Józsefné, a Kossuth Lajos Általános Iskola igazgató asszonya, Buncsák Pál Jenőné, a Szent János Katolikus Általános Iskola magyar-hittan szakos, valamint Dömők Antalné a Gyóni Géza Általános Iskola magyar-ének szakos tanára vehette át.

Dabas és a délvidéki Zenta kétoldalú együttműködésének újabb fejezeteként 2011. május 1-jétől életbe léptek a Testvérvárosi Kedvezmények, melyek a két település közti turisztikai kapcsolatokat hivatottak serkenteni.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy minden olyan dabasi lakcímmel rendelkező polgár, aki mostantól Zentára látogat, az alábbi listán feltüntetett szálláshelyek és vendéglátó ipari egységek áraiból 10%-os kedvezményt kap a lakcímkártyája felmutatását követően.

A most létrejött megállapodás – mely Dabas eddigi történetében egyedülálló – kölcsönös, hiszen az ide látogató zentaiak számára néhány dabasi cég ugyanúgy biztosítja ezt a kedvezményt.

2011. február 4-én, pénteken került sor Dabas és a szerbiai Zenta testvérvárosi szerződésének ünnepélyes aláírására a délvidéki városban. Dabast egy hétfős delegáció képviselte. A testvérvárosi megállapodás aláírásán történtekről és a dabasi delegáció zentai útjáról tekinthetnek meg egy összefoglaló összeállítást.

2010 június közepe és július vége között négy amerikai fiatal hölgy látogatott el hozzánk Dabasra. Ketten közülük, Bree Hersch és Willa Grefe a Gémesi Andrea által vezetett Babaház Családi Napköziben szervezett nyári táborokban dolgoztak három hétig, igyekezvén minél több angoltudásmorzsát belecsempészni a csöppségek fejébe.

A másik két lány, Alison Presswod és Jael Cooper pedig családoknál elszállásolva igyekezett bepillantani a nagy magyar valóságba. Természetesen rengeteg kirándulás és egyéb szabadprogram keretében tettük lehetővé mindannyiuk számára, hogy megismerhessék a magyar történelmet, gasztronómiát, az országot és a kacifántos magyar nyelvet.

Search