2018. január 23. kedd
Rajmund, Emerencia, Zelma
Holnap: Timót napja lesz

Dabasi Vállalkozók

Feldman László: 2007-ben az indulás után alig egy évvel nyerték el az akkor alapított Év Virágüzlete-kitüntetést. Kérem, hogy beszéljen erről a megmérettetésről!

Gogolák Mária: A 2007. Év Virágüzlete díjat 2008-ban kaptuk meg. Az évszakokhoz igazodóan négy fordulóban mérettettünk meg. Minden kategóriában különböző feladatokat kellett végrehajtani, a kirakatokról fénykéses dokumentációt készíteni, valamint marketinganyagot reprezentálnunk. Számos szempontot figyelembe vettek, például, hogy a névjegykártya, a csomagolóanyag, az ajándéktasakok harmonizálnak-e az üzlettel. A szakmai zsűri 100 körüli résztvevő három kategóriában indulhatott az alapterület szerint. Mi virágszalonként indultunk a 70 négyzetméter feletti méretünk miatt.

Feldman László: A vállalkozásuk több évtizedre tekint vissza. Hogyan indult 1986-ban a virágkertészetük?

Eke Sándor: 1986 előtt is foglalkoztunk virágtermesztéssel. Már 1979-ben tulipánhagyma és rózsatő szaporításba kezdtünk az anyósomtól kölcsönkért 30. 000 Ft-ból. Tulipánhagyma előállítással és a virág értékesítésével onnantól kezdve foglalkoztunk, sőt kardvirágot is termeltünk. Ezután kerestünk valami újat, a vágott liliom annak számított. Olyan különlegességet kezdtünk termelni, amellyel más nem foglalkozott. 1986-90-től fokozatosan egyre népszerűbbé vált a liliom, nőtt a felvevőpiaca, ezért növeltük évről évre a területet. A családi házunk kertjében kezdtük a termesztést, de már a második, harmadik évben béreltünk a szomszédoktól kertet. Körülbelül 8 év után kerültünk ki a jelenlegi helyünkre, ahol egyesítettük az öntöző-és fűtési rendszereket. Itt egy vásárolt kertészetben kezdtünk el liliomot termelni. Az elmúlt 14-15 évben a fóliákat leváltottuk korszerű holland üvegházakra, amelyekben több a fény, kevesebbet kell fűteni, jól szervezhető a munka. Így megfelelünk a legkorszerűbb holland üvegházak színvonalának

Feldman László: Kérem, mutassa be cégüket és tevékenységüket!

Suhajda Tamás: A mi esetünkben két cégről van szó, a Ferro Transz és Ferro Sped Kft-ről. A Ferro Transz Kft. 1998-ban alakult, betonacél kis-és nagykereskedelemmel foglalkozik. Tudni kell, hogy 2003-ban egy 1500 m2-es területen indult meg az acélgyártás Dabason, most ez a munka 2400 m2-en folyik. 2003-ban 20.000 t/év volt a kapacitásunk. Nálunk hidegen bordázott tekercsek készülnek. A hengerhuzal megérkezik, áthengerelik és komplett betonacél tekercs lesz belőle. 2008-ban fejlesztettük az üzemet, most 50-52 ezer tonna az éves kapacitásunk. Az automata pántológépekkel, létszámcsökkentés mellett meg tudtuk háromszorozni a termelésünket. Teljes forgalmunk 60%-át betonacél, 20%-át sík háló, 10%-i bordás tekercs és kb. 10 %-i laposacél, zártszelvény teszi ki. A telephely 10 hektáros, 6-7000 m2-es csarnokrendszerrel.

Feldman László: Több éves tapasztalattal rendelkező családi vállalkozásukban édesapjával együtt dolgozik. Meséljen kérem a tevékenységük történetéről és fő profiljukról!

Balogh Norbert: Vállalkozásunk nagyon régre nyúlik vissza, édesapám 28 évvel ezelőtt egy szekercével és egy szögtáskával vágott neki az ácsmunkának. Épített, szépített, meg-és elismerték a munkáját. Engem is megpróbált belenevelni a faiparba, hogy asztalosként próbáljak szerencsét a segítségével. Először „kicsiben” dolgoztunk, majd kinőtte magát a cég és megalapítottuk a Makrofa Kft-t. Így egyre több megrendelésünk és nagyobb munkánk van, ezáltal is ismertebbé válunk. Dabason és környékén kevesebbet dolgozunk, inkább Dunaharaszti és Pest térségében, ez azonban teljes kapacitásunkat nem fedi le.

Search