2018. szeptember 18. kedd
Diána
Holnap: Vilhelmina, Dorián napja lesz

TÉB értéktár

A Homoki Családi Méhészet Fajtamézei, méhészeti termékei

INFORMÁCIÓK teb24
Javaslati adatlap: letöltés
Jegyzőkönyv: letöltés
TÉB határozata:
Pest Megyei Értéktár Bizottság határozata:
Pest Megyei Értéktár nyilvántartása:
Javaslattevők: Valentyik Ferenc
Felvétel ideje: 2016.02.09.
Megyei értéktárba továbbítva:
Kategória: agrár- és élelmiszergazdaság
Megyei Értéktár döntése:
 

A méhészet jellemzően a természettel harmóniában élő ember tevékenysége.
Ezt a tapasztalatot kiválóan igazolják a családi méhészetet alapító Homoki Iván vadgazdasági technikus, mezőőr és „méhpásztor” emberi kvalitásai. Mindig a természet és a közelében végezhető munka vonzotta. Életszemlélete szerint mindenki éljen úgy, hogy a lehető legkisebb terhelést jelentse környezetére nézve. Valamit jól vagy rosszul elvégezni gyakorlatilag ugyanannyi időt vesz igénybe, és ha már csinálunk valamit, az olyan legyen, amivel mindenki elégedett. Környezetbarát tevékenységét 2008-ban a Dabas Város Környezetvédelméért „Télessy István” díjjal ismerte el településünk Önkormányzata.

A környezetvédő nézeteket jól egészíti ki a házastárs, Homokiné Balogh Pálma sportlövő világbajnok, oktató tréner határozott világszemlélete. Mindent a lövészetben megszokott precizitással, maximalista módon végez, nem elégszik meg félmegoldásokkal. Amit kiad a kezéből, annak tökéletesnek kell lennie. Ez vonatkozik a méhészetben végzett munkára, a termelt mézre és méhészeti termékekre is.

Leányuk, a méhész családban felnövő Homoki Lilla is egyre gyakorlottabban veszi ki a részét a vállalkozás tevékenységéből, hozzátéve a maga kiegyensúlyozottságát és vidámságát. Fontosnak tartotta, hogy egyetemi tanulmányai mellett méhészképesítést szerezzen.

A családi gazdaság már negyedszázados múltra tekint vissza. 1991-ben 4 méhrajjal kezdték a méhészkedést, de csak egy méhcsalád érte meg a következő tavaszt. A túlélő család képezte a Homoki Családi Méhészet alapjait. Őket szaporítva jutottak el húsz családig, majd vásárlással is növelték az állományt. Több mint egy évtizedig a méhek által termelt hasznot teljes egészében visszaforgatták a méhészetbe.

Az alapítástól fogva mindent megtesznek, hogy mézeik megfeleljenek a legmagasabb minőségi követelményeknek. A termék kiszerelése, a marketingmunka természetes része ez irányú törekvéseiknek. 2005 óta tudatosan vállalják termékeik megmérettetését a hazai termékversenyeken, sőt időnként nemzetközi versenyekre is elviszik a dabasi méz jó hírét.  A Magyarországi Méz és Méhészeti Termékversenyek díjai, közte a 2005., 2006. és 2008. évi Aranykaptár-díjak, Év Méze verseny 2011-ben 3. helyezett és 2013-ban Arany fokozatú elismerés folyamatos szakmai visszaigazolást jelentenek a családi vállalkozásnak. Nemzetközi vonatkozásban kiemelkedik a 2011. évi részvételük Argentínában az APIMONDIA méhészeti világkiállítás mézversenyén, ahol akácmézük elismerő oklevelet kapott.

A készterméket közvetlenül a fogyasztóhoz juttatják el a nagy felvásárlók kiiktatásával. A kiváló minőségen alapuló bizalmi viszony kialakítását szolgálja internetes honlapjuk, melyen átfogó képet, betekintést adnak az érdeklődőknek a vállalkozás tevékenységéről, mintegy igazolásként a termékeik eredetéről, a feldolgozás, kiszerelés körülményeiről, higiénés viszonyairól. A méz fogyasztását a termék történeti áttekintésével, receptekkel és az étrendi hatás ismertetésével propagálják.

A Homoki Családi Méhészet egyike a legismertebb családi vállalkozásoknak Dabason. Termékeik: repceméz, akácméz, ezüstfaméz, selyemfű-méz, medvehagyma méz, mézontófű-méz, napraforgó méz, lépes- és vegyes virágméz. A paletta többsége jól ismert a dabasiak körében, mivel mindig nagy figyelmet fordítottak arra, hogy vásárlóik jobban megismerhessék a méz élettanilag kedvező hatásait és eddig számukra ismeretlen mézfajtákat kóstolhassanak. Általuk a dabasi polgárok mára igényes, tájékozott mézfogyasztókká váltak. Legújabb innovációjuk pedig a mézbor, melynek készítésére a Jövedéki törvénynek megfelelve 2015-ben létrehozták a dabasi székhelyű Beebor Első Magyar Mézbor Manufaktúra Kft.-t.

Városunk helytörténetében a méhészetnek komoly múltja van. A XIX. században számon tartott méh állománnyal rendelkezett például az őszibarack-nemesítő Bartholomaides Soma gyóni evangélikus lelkész, majd az utódja, Áchim Mihály, továbbá a „lokális poéta” Mády Ferenc is. Gyerekkorában „méhpásztorkodott” az édesapja méhészetében Gyóni Géza, majd néhány évtizeddel később a Nemzetgyűlésben emelt szót a hazai méhészek érdekében a kisgazda-képviselő Sziráki Pál. A Homoki Családi Méhészet méltó folytatója a hagyományoknak, de a marketing, a kiszerelés, az innováció területén már túlléptek az elődökön és a térségbeli kortársakon.

Válogatás a vállalkozást minősítő véleményekből:

„A Mézes vásár – melyre Létavértesről érkezett mézeskalácssütő mester hozta el mézes macijait és egyéb mézeskalács finomságait – jó lehetőség volt a munka közben megéhezett gyerekek számára, hiszen kedvükre vásárolhattak a gyümölcsös, csokoládés, mogyorós és egyéb mézes különlegességek között.
Homoki Iván dabasi méhész kiváló minőségi mézeit kínálta, aki nála vásárolja meg a gyógyító csemegét, soha nem csalódhat!” (Kecskésné Harmincz Jolán: „Mackó és Méznap”. Dabasi Újság 2006. április; p. 13.)

„ A méhészkedés természet-közeli tevékenység, amely akkor hozza meg az eredményét, ha a méhész alázattal közelít e csodálatos és tökéletes társadalomhoz, a méhek populációjához, amelynek működése harmonikus munkamegosztáson és az ösztönökbe oltott kötelességtudaton alapszik. Homoki Iván családjának is átadta ezt a szeretetet, így családi vállalkozásban méhészkednek feleségével és lányával közösen. Dabas környékének növényeiből nyerik kiváló minőségű mézfajtáikat, amelyek közül nem egy megyei és országos díjat is kapott. Homoki Iván akác-, hárs-, napraforgó- és selyemfű mézei Franciaországban is nagy sikert arattak.” (Kapui Ágota: Szenvedélye a méhészkedés. Dabasi Újság 2008. március; p. 5.

„Örömmel tölt el, hogy dabasiként részt vettünk a világ legnagyobb mézversenyén.”
(Homoki Iván: „Hódolat a világ mézeinek”. Dabasi méz Argentínában. Dabasi Újság 2011. december; p. 23.)

„Dabas másik helyi értéktárba illő terméke Homoki Iván mézpásztor mézei és mézbora. Az 1991-ben alakult Homoki Családi Méhészet több mint egy évtizedig a méhek által termelt hasznot teljes egészében visszaforgatták a méhészetbe, melynek gyümölcse most kezd beérni. A különlegességnek számító, dédapa receptúrája alapján készült mézbornak semmi köze a szőlőhöz, alkoholtartalmát a méz erjedése adja.” (Polgár Zoltán 2013. 10. 08. turistanet.hu)    

„De Dabas újabban már nemcsak a rétesről híres, hanem a sváb pékségről, a Palermo Csokoládé Manufaktúra Bonmignon kézműves csokoládékülönlegességeiről, a titkos receptúra alapján készülő, Homoki Iván-féle mézborról (ez nem szőlőből készül: erjedését a méz adja) és mézről is, amibe a „méhpásztor” és családja szíve-lelke (is) benne van…”
(vk 2013. 10. 08. mok.hu)

„Hm, kóstoljuk meg a Rétesház réteseit (augusztusban „rétesutcája” is illatozik, akár a híres helyi virágok)! A hungarikummá minősített sári rétes bárminő ünnepi alkalmat ízletesebbé varázsol. A helyi hagyományokat folytató cukrász, Szilágyiné Lantos Zsuzsanna pékségéből hozhatunk hosszú hétvégekre, ünnepekre – adalékanyagok nélküli! – rozs- vagy foszlós fehércipót. Ehhez kortyolhatunk desszertmívű mézbort, vagy kenhetünk rá sári mézet Homoki Iván mintagazdaságából.” (Dabas és környéke: kúriák, természeti ritkaságok, hungarikumok… Hidegkúti Kilátó – Független lokálpatrióta magazin, szerző és dátum nélkül.)
Összeállította: Valentyik Ferenc

 

homoki01

Kattintson a képre a nagyításhoz.

Nagyítás
homoki02

Kattintson a képre a nagyításhoz.

Nagyítás
homoki03

Kattintson a képre a nagyításhoz.

Nagyítás
homoki04

Kattintson a képre a nagyításhoz.

Nagyítás
homoki05

Kattintson a képre a nagyításhoz.

Nagyítás
homoki06

Kattintson a képre a nagyításhoz.

Nagyítás
Print Friendly, PDF & Email

Search

Weboldalunk sütiket (cookie-kat) használ, hogy a legjobb böngészési élményt biztosíthassuk Önnek honlapunkon. Az oldal további használatával jóváhagyja a sütik használatát.
BŐVEBBEN ELFOGADOM