Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna, Hanna
Holnap: Auguszta napja lesz

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Beruházások, fejlesztések

MAGYAR ÁLLAM TÁMOGATÁSÁBÓL MEGVALÓSULT FEJLESZTÉSEK

Projekt címe:  „Dabas felszíni csapadékvíz-elvezető létesítményeinek fejlesztése, vízgazdálkodásának korszerűsítése”

Támogatási szerződés száma: PM_CSAPVÍZGAZD_2018/49
Kedvezményezett neve: Dabas Város Önkormányzata
Támogató neve: Pénzügyminisztérium
Támogatás forrása: Pest megye Területfejlesztési Koncepciója 2014-2030 és Pest megye Területfejlesztési Programja 2014-2020 megvalósításához nyújtott célzott pénzügyi költségvetési támogatás a Pest megyei fejlesztések előirányzatból
Kedvezményezett neve: Dabas Város Önkormányzata
Támogatási összeg: 168,95 MFt
Támogatási szerződés száma: PM_CSAPVÍZGAZD_2018/49
Projekt tervezett befejezésének dátuma: 2021.09.02.

Projekt tartalmának bemutatása:

A tervezett rekonstrukciókat Dabason, azon belül is három településrészen tervezzük megvalósítani Gyónon, Dabason és Sáriban. Dabas a Duna-Tisza közén található település a Gödöllői dombságtól dél-nyugati irányban, a Kiskunság és a Pesti síkság találkozásánál. A település tengerszint feletti magassága átlagosan 99 m, de jelentősek a belterületek közötti magasságbeli eltérések. A térség éghajlata mérsékelten meleg és száraz, jellemző az erős vízhiány, a csapadék évi mennyisége 530-570 mm. A település egy része a Duna-völgyi belvízveszélyes mélyártér területén található. Területén lévő védett területek: az Ócsai Tájvédelmi Körzet, turjános, és Duna-Ipoly Nemzeti Park „Natura 2000”-es területei.

A beavatkozások a három különböző településrészen, településrészenként egybefüggően, de területileg elkülönülve valósulnak meg, figyelembe véve a településrészek vízrajzi helyzetét, a korábbi csapadékvíz elvezetéssel kapcsolatos fejlesztéseket, valamint az elmúlt évtizedekben tapasztalt csapadékvíz okozta problémákat, veszélyhelyzeteket. A beavatkozási terület Dabas város belterületi főútjától dél-nyugatra eső területein valósul meg a település belterületén. A település minden érintett településrészén a beavatkozási helyek közelében a belterületi határhoz közel Natura 2000 besorolású védett területek helyezkednek el, amelyeken a fő vízgazdálkodási szempont a felszíni és felszín alatti vizek helyben tartása. A tervezett beruházás a lakóingatlanok védelme érdekében a veszélyeztetett lakóövezetektől el, de a település területén meg és visszatartja az ökológiai szempontból nagy jelentőséggel bíró csapadékvizeket, megteremti azok nagymennyiségű tárolási lehetőségét a terület földrajzi adottságai következtében kialakult természetes vízgyűjtők helyreállításával, kotrásával, kapacitásbővítésével. A város célja a víz, felszíni víz, belvíz által okozott veszélyeztetettség csökkentése a város belterületein, beépítésre szánt területein, a csapadékvíz biztonságos elvezetése érdekében csapadékvíz elvezető rendszer kiépítése, a belvízelvezető infrastruktúra fejlesztése, ezzel a víz általi veszélyeztetés csökkentése a városfejlesztés és fenntartás egyik kiemelkedő pontja.

A fejlesztéshez kapott támogatáson felül Dabas Város Önkormányzata 29,82 Millió forintot biztosít a megvalósításhoz.

A fejlesztéssel érintett utcák: Rozmaring u., Láp u., Patak u., Vak Bottyán u., Kaparási u., Béke u., Móricz kert u., Dr. Halász Mihály u. és 3 befogadó: a Kaparási utca végén valamint a Dr. Halász Mihály utcai  2-3-as tó.

 

A projekttel kapcsolatos híranyagok:

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2021. február 17.
Dabas Város Önkormányzata - SAJTÓKÖZLEMÉNY

Dabason a felszíni csapadékvíz-elvezető létesítményeinek fejlesztése, vízgazdálkodásának korszerűsítése valósult meg, a PM_CSAPVÍZGAZD_2018/49 azonosító számú pályázat keretében, 168,95 MFt támogatási összeg felhasználásával.

Dabas Város Önkormányzata 2019 januárjában pályázatot nyújtott be a Települések felszíni csapadékvíz – elvezető létesítményeinek fejlesztése, a települési vízgazdálkodás korszerűsítésének támogatása Pest megye területén címen meghirdetett pályázati felhívásra a település felszíni csapadékvíz-elvezető létesítményeinek fejlesztésére, vízgazdálkodásának korszerűsítése.

A sikeres pályázat Támogatási Szerződése 2019. december 18-án lépett hatályba. A támogató Pénzügyminisztérium, a Pest megye Területfejlesztési Koncepciója 2014-2030 és Pest megye Területfejlesztési Programja 2014-2020 megvalósításához nyújtott célzott pénzügyi költségvetési támogatás a Pest megyei fejlesztések előirányzatból 168,95 MFt támogatási összeget biztosít. A fejlesztéshez kapott támogatáson felül Dabas Város Önkormányzata 30,94 MFt saját forrást biztosított a megvalósításhoz.

A kivitelezési munkálatokat a kivitelező TRANS-IT 2002 Kft. 2020. 05.04-én kezdte meg és 2020. december 18-án fejezte be.

A tervezett rekonstrukció mind a három településrészen megvalósult Gyónon, Dabason és Sáriban is. A fejlesztéssel érintett utcák: Rozmaring u., Láp u., Patak u., Vak Bottyán u., Kaparási u., Béke u., Móricz kert u., Dr. Halász Mihály u. és 3 befogadó: a Kaparási utca végén valamint a Dr. Halász Mihály utcai  2-3-as tó.

Dabas a Duna-Tisza közén található település a Gödöllői dombságtól dél-nyugati irányban, a Kiskunság és a Pesti síkság találkozásánál. A település tengerszint feletti magassága átlagosan 99 m, de jelentősek a belterületek közötti magasságbeli eltérések. A térség éghajlata mérsékelten meleg és száraz, jellemző az erős vízhiány, a csapadék évi mennyisége 530-570 mm. A település egy része a Duna-völgyi belvízveszélyes mélyártér területén található. Területén lévő védett területek: az Ócsai Tájvédelmi Körzet, turjános, és Duna-Ipoly Nemzeti Park „Natura 2000”-es területei.

A beavatkozások a három különböző településrészen, településrészenként egybefüggően, de területileg elkülönülve valósultak meg, figyelembe véve a településrészek vízrajzi helyzetét, a korábbi csapadékvíz elvezetéssel kapcsolatos fejlesztéseket, valamint az elmúlt évtizedekben tapasztalt csapadékvíz okozta problémákat, veszélyhelyzeteket. A beavatkozási terület Dabas város belterületi főútjától dél-nyugatra eső területein valósult meg a település belterületén. A település minden érintett településrészén a beavatkozási helyek közelében a belterületi határhoz közel Natura 2000 besorolású védett területek helyezkednek el, amelyeken a fő vízgazdálkodási szempont a felszíni és felszín alatti vizek helyben tartása. A tervezett beruházás a lakóingatlanok védelme érdekében a veszélyeztetett lakóövezetektől el, de a település területén meg és visszatartja az ökológiai szempontból nagy jelentőséggel bíró csapadékvizeket.

A város célja a víz, felszíni víz, belvíz által okozott veszélyeztetettség csökkentése a város belterületein, beépítésre szánt területein, a csapadékvíz biztonságos elvezetése érdekében történt csapadékvíz elvezető rendszer kiépítése, a belvízelvezető infrastruktúra fejlesztése.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2020. május 06.
Dabas Város Önkormányzata - SAJTÓKÖZLEMÉNY

MEGKEZDŐDIK DABASON A FELSZÍNI CSAPADÉKVÍZ- ELVEZETŐ LÉTESÍTMÉNYEINEK FEJLESZTÉSE, VÍZGAZDÁLKODÁSÁNAK KORSZERŰSÍTÉSE

Dabason a felszíni csapadékvíz-elvezető létesítményeinek fejlesztése, vízgazdálkodásának korszerűsítése valósul meg, a PM_CSAPVÍZGAZD_2018/49 azonosító számú pályázat keretében, 168,95 MFt támogatási összeg felhasználásával.

Dabas Város Önkormányzata 2019 januárjában pályázatot nyújtott be a Települések felszíni csapadékvíz – elvezető létesítményeinek fejlesztése, a települési vízgazdálkodás korszerűsítésének támogatása Pest megye területén címen meghirdetett pályázati felhívásra a település felszíni csapadékvíz-elvezető létesítményeinek fejlesztésére, vízgazdálkodásának korszerűsítése. A sikeres pályázat Támogatási Szerződése 2019. december 18-án lépett hatályba. A támogató Pénzügyminisztérium, a Pest megye Területfejlesztési Koncepciója 2014-2030 és Pest megye Területfejlesztési Programja 2014-2020 megvalósításához nyújtott célzott pénzügyi költségvetési támogatás a Pest megyei fejlesztések előirányzatból 168,95 MFt támogatási összeget biztosít. A fejlesztéshez kapott támogatáson felül Dabas Város Önkormányzata 29,82 MFt saját forrást biztosít a megvalósításhoz. A kivitelezési munkálatokat a TRANS-IT 2002 Kft. 2020. 05.04-én kezdte meg, melynek tervezett befejezése 2021. szeptember 02.

A tervezett rekonstrukciókat Dabason, azon belül is három településrészen tervezzük megvalósítani Gyónon, Dabason és Sáriban. A fejlesztéssel érintett utcák: Rozmaring u., Láp u., Patak u., Vak Bottyán u., Kaparási u., Béke u., Móricz kert u., Dr. Halász Mihály u. és 3 befogadó: a Kaparási utca végén valamint a Dr. Halász Mihály utcai  2-3-as tó.

Dabas a Duna-Tisza közén található település a Gödöllői dombságtól dél-nyugati irányban, a Kiskunság és a Pesti síkság találkozásánál. A település tengerszint feletti magassága átlagosan 99 m, de jelentősek a belterületek közötti magasságbeli eltérések. A térség éghajlata mérsékelten meleg és száraz, jellemző az erős vízhiány, a csapadék évi mennyisége 530-570 mm. A település egy része a Duna-völgyi belvízveszélyes mélyártér területén található. Területén lévő védett területek: az Ócsai Tájvédelmi Körzet, turjános, és Duna-Ipoly Nemzeti Park „Natura 2000”-es területei.

A beavatkozások a három különböző településrészen, településrészenként egybefüggően, de területileg elkülönülve valósulnak meg, figyelembe véve a településrészek vízrajzi helyzetét, a korábbi csapadékvíz elvezetéssel kapcsolatos fejlesztéseket, valamint az elmúlt évtizedekben tapasztalt csapadékvíz okozta problémákat, veszélyhelyzeteket. A beavatkozási terület Dabas város belterületi főútjától dél-nyugatra eső területein valósul meg a település belterületén. A település minden érintett településrészén a beavatkozási helyek közelében a belterületi határhoz közel Natura 2000 besorolású védett területek helyezkednek el, amelyeken a fő vízgazdálkodási szempont a felszíni és felszín alatti vizek helyben tartása. A tervezett beruházás a lakóingatlanok védelme érdekében a veszélyeztetett lakóövezetektől el, de a település területén meg és visszatartja az ökológiai szempontból nagy jelentőséggel bíró csapadékvizeket, megteremti azok nagymennyiségű tárolási lehetőségét a terület földrajzi adottságai következtében kialakult természetes vízgyűjtők helyreállításával, kotrásával, kapacitásbővítésével.

A város célja a víz, felszíni víz, belvíz által okozott veszélyeztetettség csökkentése a város belterületein, beépítésre szánt területein, a csapadékvíz biztonságos elvezetése érdekében csapadékvíz elvezető rendszer kiépítése, a belvízelvezető infrastruktúra fejlesztése, ezzel a víz általi veszélyeztetés csökkentése a városfejlesztés és fenntartás egyik kiemelkedő pontja.

Print Friendly, PDF & Email

Search

Weboldalunk sütiket (cookie-kat) használ, hogy a legjobb böngészési élményt biztosíthassuk Önnek honlapunkon. Az oldal további használatával jóváhagyja a sütik használatát.