Modell Ifjúsági Parlament – Zárókonferencia

Nyomtatás

2014. Január 25-én szervezték meg a Modell Ifjúsági Parlament Zárókonferenciáját Budapesten. A rendezvény előzménye a nyáron, Bábolnán megrendezett 4 napos Modell Ifjúsági Parlament (MIP), amin a dabasi GYIÖK is képviseltette magát.

A MIP lényege, hogy a fiatal generáció is képet kapjon a törvényhozásról és felelősségteljesen tudjon dönteni 1-1 adott témáról. Mi olyan témák kidolgozásában vettünk részt, mint az egészségügy, média, ifjúságpolitika, közlekedés, város és vidékfejlesztés.

A témákat ifjúsági szemmel közelítettük meg, a felmerülő problémákra kerestük a választ. Elképzeléseinket, ötleteinket, ajánlásainkat ún. ”törvénykönyv” formájában véglegesítettünk, amely nyomtatott formában jelent meg és a Zárókonferencián lehetőség nyílt arra, hogy ezt a „törvénykönyvet” ismertessük a meghívott előadókkal, döntéshozókkal és szakemberekkel. A MIP Zárókonferenciáján aktuális ifjúságot érintő problémák és lehetőségek kerültek megtárgyalása.
Az egyik legérdekesebb téma talán a „No Hate Speech Mozgalom” bemutatása. A mozgalom olyan célokat fogalmazott meg, mint: az interneten keresztüli zaklatások megakadályozása, a gyűlöletbeszéd visszaszorítása, a diszkriminálás minimalizálása. Úgy gondolom a diszkrimináció visszaszorítása különösen fontos akkor, amikor Dabason a „Tisztelet és Megbecsülés” évét éljük, hiszen mindenkit ugyanolyan jogok illetnek meg akármilyen társadalmi státusszal rendelkezik. A mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a kölcsönös tiszteletre: nemcsak az időseket kell tisztelniük a fiataloknak, hanem a felnőtteknek is az ifjúságot. Úgy gondolom, hogy ez egy lehetőség arra, hogy a generációk közötti különbségeket csökkentsük és közelebb hozzuk a korosztályokat egymáshoz.

A rendezvényen hallhattunk továbbtanulási lehetőségekről is. Az Erasmus+ Programról, amely évről évre több magyar fiatalt érint, hiszen előszeretettel tanulnak külföldi egyetemeken, amely kiváló tapasztalatszerzési lehetőség. Az Erasmus+ Program főképp pályázati lehetőségekkel foglalkozik, az oktatást, a külföldi cserediák-programokat, a fiatalok mobilitását támogatják.

Az utolsó tárgyalt téma az ifjúság jelenlegi helyzetével foglalkozott, az előadó szerint 2 részre bomlik az ifjúság:
- vannak olyanok, akiket nem érdekelnek a körülöttük történő események, nem aktívak, és csak úgy  „vannak”. Az egyik meghívott döntéshozó szerint: elkeseredettek; ennek az oka: nem merik elmondani problémájukat vagy épp ötleteiket, vagy egyszerűen nem találnak megértő fülekre. Őket kellene mozgósítani valahogy, de semmiképp sem kényszeríteni. Olyan programot vagy lehetőségeket kitalálni nekik, amit biztosan szívesen csinálnának, vagy amiben szívesen részt vennének. A lényeg, hogy élvezzék!

- Vannak azok a fiatalok (mint a GYIÖT, GYIÖK és DÖK tagok is), akik tenni akarnak valamit az ifjúságért. Azok, akikből kikívánkozik a gondolat, az ötlet, felvetés, probléma.

Mi azért dolgozunk, hogy egyre több fiatal kerüljön az utóbbi felsorolásba, kapcsolódjon be a város közéletébe, ötleteivel segítse társait és a város közösségét.

Sok tapasztalattal és élménnyel tértünk haza és tervezzük, hogy a jövőben is részt veszünk minél több olyan rendezvényen, ami az ifjúságot érinti.

A GYIÖK képviselő- testülete
Mész Adrienn

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email