Kulturális nap Sáriban

Nyomtatás

A 2012. november 16-i nap a Darányi Ignác terv pályázatának egy sikeres eredménye. Egy évvel ezelőtt fogalmazódott meg a gondolat a Sári Szlovák Önkormányzat képviselőinek fejében, hogy a Képviselő-testület és az Országos Szlovák Önkormányzat szlovák hagyományápolásra nyújtott anyagi segítsége mellett szükség van arra, hogy pályázatok útján is támogatáshoz jussunk.

A mai Sári városrész lakosai nagy erőkkel őrzik hagyományaikat, és ezt mindinkább erősíteni, támogatni szeretnénk. A szlovák nemzetiségi óvodák lehetőséget adnak arra, hogy a gyerekek már kicsi koruktól hozzászokjanak a szlovák nyelv hangzásához, gyakorlásához, amit az iskolákban folytathatnak.

A sári közösség szerencsés, hogy vannak olyan aktív hagyományőrző asszonyok, férfiak, akik emlékeiket felidézve beszélnek a régmúltról, bemutatják és hordják a népviseletet.
Jó hatással vannak a fiatalokra is, akik szintén aktív részesei a kultúra ápolásának.

A rendezvényen kiállításra is sor került, amely a köztünk élő emberek értékteremtő munkáiból állt össze. Sokan örömmel csodálkoztak rá Suhajda Józsefné Irénke festményeire. „Ezeket te festetted ?” – csengett ki a beszélgetésből, – „Igen”– volt a boldog válasz. Ujvári Miklósné Margit néni munkái szintén a sári nép kultúráját elevenítik fel. Üzenetük pedig az, hogy a szlovákság (a sári hagyomány) akkor marad élő, ha örökségére vigyázunk, gondozzuk. Mráz Mátyásné Vera néni és lánya, Marika gondosan válogatták babáikat, hogy minden korosztály ünnepi viselete megjelenjen rajtuk.

Rendezvényünkre eljöttek az ecseriek is és bemutatták színes szlovák viseletüket. Velük régi és szoros barátságot ápolunk.

Az egybegyűlteket Kőszegi Zoltán polgármester, országgyűlési képviselő és Aszódi Csaba, a Pest Megyei Szlovák Önkormányzat elnöke köszöntötte. A programot óvodásaink és hagyományőrző csoportjaink színvonalas műsora színesítette, amelyet nagy tapssal köszöntek meg a jelenlévők.

A sikerhez hozzájárult a Gagarin vendégház, Mráz István, a Sári Rétesház és mindazok, akik eljöttek, a kicsi gyermekektől az idős korosztályig. Bízom benne, hogy akik ezen a pénteki estén együtt voltak, jól érezték magukat, és ha csak kis időre is, de feledték a napi gondokat.    

Garajszkiné Bozsik Rózsa a SSZKÖ elnöke


A Dabas Televízió felvétele

 
Print Friendly, PDF & Email