Könyvajánló a megújuló Halász Boldizsár Városi Könyvtártól

Nyomtatás

Mezey Katalin: Ahogy fény-ezredéveket

Ahogy fény-ezredéveket
átrepül egy kis sugár,
s régi csillagtörténetet
távcsőbe diktál a kvazár,

sok nemzedéknyi télen át
idefénylik egy kisgyerek,
aki karácsony éjszakán
megváltásunkra született.

Remény született általa:
Isten fia a csecsemő,
akinek hideg jászola
szalmáján szunnyad az idő.

Mezey Katalin Holdének című kötete 2007-ben jelent meg a Széphalom Könyvműhelyben Budapesten. A könyvet Oláh Katalin és Oláh Mátyás László illusztrálta.

 Az igényes kivitelű kötet gyermekverseket tartalmaz. Az első vers a Kékestető, amely szép természeti képpel jeleníti meg a Mátra legmagasabb pontját. Majd a madarak röpülésének szinte képi finomságú érzékeltetése következik. A cinke a rigó, a varjak és a pacsirta, mind-mind szemlélődéseink kedves pillanatait idézik. Szinte látjuk, amint a „cinke úgy repül, ahogy a víz színén szökken a kő.” Aztán a Téli mondogatók következnek Mondogatók, és nem mondókák. Így írja Mezey Katalin.  Pl. a Kiszámoló. „Jég, hó, fagy. Befagy az ablak. Rozsda a jégen, jégpor az ágon, nyúlnyom a hóban, épp tizenhárom.”  Ezeknek szinte dallama van, énekelni is lehetne őket.  Az üdítő, fehér friss hó látványa jókedvre derít mindenkit. Néha ennyi is elég, hogy szebbnek lássuk a világot.A címadó vers, a Holdének mélyebb gondolatokat takar, aggodalmat, félelmet érzünk az ismeretlentől, a titokzatostól. De ha közelebbi barátságba kerülünk, pl. a megszemélyesítés által, már nem is olyan félelmetes az éles penge.

Mezey Katalin 2010. november 16-án volt a Gyóni Géza Általános Iskola vendége, ahol az írónő és muzsikus művésztársai maguk tolmácsolták a gyerekeknek a Holdének című kötet verseit. Az írónő dedikált kötettel jutalmazta azt a két kisdiákot, akik maguk is mesével, verssel örvendeztették meg társaikat.
A rendhagyó programot a Halász Boldizsár Városi Könyvtár a Gyóni Géza Általános Iskolával együttműködve a „Mi vagyunk a tudás pillére!” – Szolgáltatás-fejlesztés a dabasi Halász Boldizsár Városi Könyvtár olvasói táborának növelése és az élethosszig tartó tanulás érdekében (TÁMOP-3.2.4-08/1/KMR-2009-0010) című projekt keretében szervezte meg.A dabasi gyermek és felnőtt regisztrált olvasók ilyen, s hasonló programokon vehetnek részt, ha ellátogatnak a könyvtárba, rendezvényeinkre, és egyre több érdekességet fedezhetnek fel a megújuló honlapunkon is (www.dabasikonyvtar.hu).                                
Mezey Katalin Holdének című könyve megtalálható nálunk a Halász Boldizsár Városi Könyvtárban. Jó szívvel ajánljuk mindenkinek, hogy forgassa a könyvet, és továbbra is szertettel várjuk látogatóinkat!

                    a Halász Boldizsár Városi Könyvtár
                                  könyvtárosai

 

Képek a projektről:
 
 
konyvajanlo01

Kattintson a képre a nagyításhoz.

Nagyítás
 Nézzen be a Halász Boldizsár Városi Könyvtárba, megéri!
 logopar
 
A projekt az Európai Unió támogatásával az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.
 
Print Friendly, PDF & Email