Trafik Kör - Kortárs Művészeti Egyesület

Nyomtatás
  Vezető:
Ligetvári István trafik ikon
 TRAFIK kiállítótér: 2370 DABAS, Martinovics tér 5.
Telefon: 06-30-978-92-03
 E-mail:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 Honlap:  
   
   
   
 
 

A Trafikról :

A '70-es években volt egy régi vályogkunyhószerű trafik a jelenlegi épület helyén, amely nagyon rossz hatással volt a városképre, ezért elhatározták, hogy új, modern trafikot építenek. A tervezésre Ries Zoltánt kérték fel, aki eleget tett a felkérésnek.

A felújítást 30 évvel később már Ligetvári István, Balog Ádám és Póra Csaba tervezték. A tervezés során a cél az eredeti állapot visszaállítása volt, a menthetetlen részeket viszont a mai kornak megfelelően kellett átfogalmazni.
Az épületet úgy kellett kialakítani, hogy alkalmas legyen szabadtéri, kirakat jellegű kiállítások rendezésére, ezért nagy, egybefüggő üvegfelületek jöttek létre, az eredeti fa üvegosztásos ablakok helyett.

Az anyaghasználat az eredeti állapotban nyersbeton és fehérre festett tégla volt. A festett felületen a tégla textúrája finoman átszövődik, a beton felületek nyers megjelenése, az anyag fedetlen fizikai tulajdonságait hozza elő. Menthetetlen volt a felső födém függőleges nyersbeton lezárása, ezért itt ismét egy nyers anyagot, rozsdás acél burkolatot alkalmazatak a tervezők.

Az eredeti állapot egyik jelképes részlete volt a kémény,  amely az idő során szétfagyott és ledőlt. Ezt az eredeti tervek alapján újjáépítették.

A belső teret kitisztították, és csak egy egyszerű beton lábakon álló üvegasztal található az üres térben.

A Trafik előtti tér is elkészült 2010 nyarán, így a látogatóknak lehetőségük van leülni, hosszabban időzni az épület előtt.

 

trafik 1

Kattintson a képre a nagyításhoz.

Nagyítás

 

trafik 2

Kattintson a képre a nagyításhoz.

Nagyítás

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email