HIRDETMÉNY

Nyomtatás

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2014. május 1-jén a törvény erejénél fogva megszűnt a mező- és erdőgazdasági földekre, nem közeli hozzátartozók között, szerződéssel alapított haszonélvezeti jog, továbbá használat joga (a továbbiakban együtt: haszonélvezeti jog).

A földhivatalnak legkésőbb 2015. július 31-ig törölnie kell az ingatlan-nyilvántartásból valamennyi, a fenti előírás hatálya alá tartozó haszonélvezeti jogot.

A törlési kötelezettség nem terjed ki a közeli hozzátartozók között alapított haszonélvezeti jogra, ezért a törvény alapján a bejegyzett haszonélvezeti jogosultnak nyilatkozatot kell tennie arról, hogy a közte és haszonélvezetet engedő személy (tulajdonos, volt tulajdonos) között a szerződéskötés időpontjában a közeli hozzátartozói jogviszony fennállt-e, vagy sem.

A Pest Megyei Kormányhivatal Földhivatala 2014. október hónapban a haszonélvezet és használat jogosultjai részére értesítést küldött a nyilatkozattételi kötelezettségről, illetve az irányadó eljárásrendről.

A nyilatkozatot a felhívás kézhezvételétől számított 15 napon belül, de legkésőbb 2014. december 31-ig lehet megtenni. Ezt követően a nyilatkozattételt elmulasztók haszonélvezeti joga törlésre fog kerülni.

A nyilatkozattétel során egy általunk kiküldött, rendszeresített formanyomtatványt kell a jogosultnak kitöltenie, illetve személyesen, vagy postai úton visszajuttatnia a felhívást kibocsátó járási földhivatalhoz.

Kérjük Önöket, hogy a megküldött formanyomtatványokat kitöltve, a hozzátartozói viszonyt igazoló eredeti vagy hiteles másolati okiratokkal együtt /egyenesági rokonok és testvérek esetén születési anyakönyvi kivonatok, házastársak esetén házassági anyakönyvi kivonat, más közeli hozzátartozói viszony esetén gyámhivatali határozat/ ügyfélfogadási időben nyújtsák be lehetőleg személyesen, vagy küldjék meg postai úton a felhívást kiadó földhivatalhoz.

Az eredeti anyakönyvi kivonat és a gyámhivatali határozat személyes benyújtás esetén azonnal, postai előterjesztés esetén az eljárás lezárultát követően minden esetben visszajuttatásra fog kerülni a nyilatkozatot tevő részére.

Igazolást nélkülöző nyilatkozattétel esetén a formanyomtatvány-nyilatkozat másolati példányával a Földhivatal köteles megkeresni az illetékes anyakönyvi hivatalt az ügyféli nyilatkozat valóságtartalmának alátámasztása végett.


Az eljárás díjmentes.


Pest Megyei Kormányhivatal Földhivatala

Print Friendly, PDF & Email