Évzáró Ünnepi Képviselő-testületi Ülés

Nyomtatás

December 17-én került megrendezésre az Évzáró Ünnepi Képviselő-testületi Ülés az OBO ARÉNÁBAN. Az ülés Kőszegi Zoltán polgármester évértékelő beszédével kezdődött, melyben a 2015 évben végzett munkák, elért eredmények, fejlesztések és további fontos közösségi adatok ismertetése mellett, külön megemlékezett az idén elhunyt négy díszpolgárunkról is. Fontos részét képezte még az összefoglalónak Dabas Város főbb foglalkoztatóiról, a helyi gazdaság szereplőiről szóló rész is, melyben vázolta  a jelenlévőknek ezen cégek főbb gazdaság mutatóit és elért eredményeit.

A rendezvényen átadásra kerültek Az Év Dabasi Diákja, Az Év Vállalkozója, Az Év Kulturális Eseménye Dabason díjak, valamint a Képviselő-testület által adományozott további elismerő oklevelek a kiemelkedő karitatív és közösségi munkát végző személyek részére. A rendezvényt a MOTIVA zenekar koncertje zárta.

Az eseményről készült fényképek megtekinthetőek a képgalériában ide kattintva.
Díjak:

A Év Dabasi diákja

Bukovszki Tünde sokoldalú tehetség, jó irányító, remek közösségi ember, kiváló sportoló.

Nyolc éven át kitűnő tanuló volt a Gyóni Géza Általános Iskolában. Magabiztos tudásával, szorgalmával elérte, hogy 7. és 8. osztályban év végére megszerezte a 150 ötös osztályzatot. Helyi tanulmányi versenyeken, vetélkedőkön szívesen indult.
Társai rendszerint hallgattak rá, gyakran az általa javasolt osztályprogram valósult meg. Kreatív ember: az általa készített teremdekorációk mindig nagy nézőközönséget vonzottak.
Idejének és tehetségének nagy részét mégis leginkább a sportnak szentelte. Várdai Zoltán irányításával országos, sőt nemzetközi sikereket ért el triatlon - duatlon sportágban.
Legjelentősebb eredményei:
•    A Szlovákiában négy ország sportolóinak részvételével megrendezett Olimpiai Reménységek versenyén I. helyezést ért el.
•    Aquatlon magyar bajnok.
•    Duatlon magyar bajnok.
•    Duatlon sportágban országos elismerésben részesült: az Év Sportolója díjat kapta.
•    Triatlon sportágban a magyar ranglista 3. helyén áll.

Példamutató az a kitartás, amellyel céljai eléréséért küzd. Az iskola pedagógus közössége Gyóni Géza-díjjal tüntette ki.
A fárasztó edzések, versenyek után is minden iskolai feladatára volt energiája.
A Táncsics Mihály Gimnáziumban folytatja tanulmányait, szereti a természetet, az állatokat, állatorvosnak készül.


Harmincz Lili a 2014/2015-ös tanévben fejezte be tanulmányait a Gyóni Géza Általános Iskolában.

Kitűnő eredménnyel végezte általános iskolai tanulmányait, emellett azonban nagyon nagy figyelmet szentel a sportolásnak.
A nyolcadik osztály végén a legnagyobb iskolai kitüntetésben a „Gyóni Géza”- díjban részesült. Több alkalommal a „Jó tanuló, jó sportoló” díjat is átvehette a tanévzáró ünnepségen.
A TOP FITNESS SE sportolójaként többször képviselte hazánkat rangos versenyeken.
•    2013. június 16-án Fit-Kid B kategóriában megyei első helyezést ért el.
•    2015. június 19-én, Balatonfüreden a Modern Dance Európa bajnokságon csapatban 2. helyezett lett.
•    2015 októberében, Spanyolország adott otthont a bajnokságnak, ahol Lili nagyon jó produkcióval csapattársaival együtt V. helyezett lett.
Számos más országos és megyei bajnokságon is eredményesen szerepelt csapatban és egyénileg.
A kiemelkedő tanulmányi eredményei és sportteljesítménye mellett a közösségi munkája is példaértékű.
Kimagasló szervezőkészségét az osztályprogramok koordinálásban és az iskolai diákönkormányzatban is kamatoztatta. Egy évig az iskolaszéknek is tagja volt.
2015. április 24-én Dabas Város Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatának képviselő-testületébe választották.
Társai elsősorban közvetlenségéért és segítőkészségéért szeretik.
Lili már középiskolás, a dabasi Táncsics Mihály Gimnáziumban folytatja tanulmányait.
A fentieket figyelembe véve ítélte oda ezt a kiemelkedő elismerést Harmincz Lilinek az önkormányzat.


Erdélyi Dóra a 2014/2015-ös tanévben fejezte be tanulmányait a Gyóni Géza Általános Iskolában.

Sokoldalú személyiség, hiszen kitűnő tanulmányi eredménye mellett rengeteg iskolán kívüli programban és versenyen vett részt. Az iskolánkban töltött nyolc év alatt csak jeles osztályzat volt a bizonyítványában, felső tagozatban 10-12 tantárgyi dicsérettel évente.
Minden évben a tanév végén az „Évfolyam Első” tanulója oklevél büszke tulajdonosa volt.
Hetedikben 200 db ötös osztályzatot kapott (183 tanítási nap alatt), ami kiemelkedő teljesítmény, ezelőtt, és azóta sem volt erre példa az iskolában.
A nyolcadik osztály végén a legnagyobb iskolai kitüntetést a „Gyóni Géza-díjat” vehette át.
Több alkalommal nyert iskolai tanulmányi versenyeket, csapatban és egyénileg is, járási, városi és országos megmérettetéseken is színvonalasan képviselte az iskolát.
Egyházmegyei hittanversenyen több alkalommal lett I. helyezett.
Tagja volt a Múzsák Alapfokú Művészeti Iskola színjátszó csoportjának, városi rendezvények, nemzeti ünnepeink, emléknapjaink alkalmával sokszor hallgathattuk szavalatait. Városi, megyei, országos szavaló versenyeken eredményesen szerepelt. A Tilinkó néptánccsoport tagjaként szintén rendszeresen színesítette a városi és megyei rendezvények műsorait. A Dabasi Talentumok versenyein díjazott lett vers és próza, valamint néptánc kategóriában.
A Dabason bemutatott nagy sikerű „István a király” című darabban is szerepelt.
Közösségi munkája szintén példaértékű. Az osztályprogramok szervezőjeként és az iskola diákönkormányzatában is fáradhatatlanul dolgozott. Egy évig az iskolaszéknek is tagja volt.
Precíz, segítőkész, alapos, megbízható munkájára a tanulók és a tanárok mindig számíthattak.
Dóri már középiskolás, a dabasi Táncsics Mihály Gimnáziumban folytatja tanulmányait.


Farkas Ronald tanulmányaiban 4 éven át a felső tagozatosok kiemelkedő tanulója volt.

Tehetsége sok versenyen megnyilvánult. Bármely tantárgyból indult versenyen,  sőt mondhatni, mindegyikre benevezett. Sok oldalát mutatta meg nekünk. Az angol nyelvben is jeleskedett, amelyből az államilag elismert alapfokú nyelvvizsgát megszerezte. Bátran képviselte az iskolát a külföldi programokon, hosszú évek óta tagja annak az UNESCO programnak, amelyben 11 szlovén iskola diákjaival dolgozik együtt. A szlovén cserediák programból is kivette részét. Minden alkalommal fogadott külföldi diákokat, hiszen a kommunikáció nem volt probléma számára. Iskolán kívüli hobbyja a társastánc, amelyet igen magas színvonalon művel. A Samba Tánccsoport Egyesület tagja.  Ezt a remek tudását az iskolai rendezvényeinken, bálokon bemutatta, így emelte a műsoraink színvonalát. Közösségi ember. Osztálytársai diák önkormányzati képviselővé választották. Tisztelettudó tanáraival, felnőttekkel. Eredményei és emberi magatartása miatt is jó például szolgálhat kortársainak.


2015-ben az Év Vállalkozója díjat a sári városrészben a Wellis Magyarország  Kft.-nek ítélte  a képviselő-testület.

A céget 2003-ban alapították. Az azóta eltelt időben egyre bővült a WELLIS termékeinek kínálata és megrendelőinek köre is. Fő termékeik a jakuzzi, hidromasszázs kád, zuhanykabin, infraszauna, amelyek fürdőszoba és a kert fontos tartozékai, nemcsak szép, formatervezett darabok, hanem az egészségmegőrzésben is fontos szerepet játszanak.

A cég 21. századi gyártástechnológiát alkalmaz.
A WELLIS Csoport európai terjeszkedése kapcsán, növekvő számú rendeléseinek kielégítése céljából vállalta, hogy egy tipikusan manuális eljárást robottal történő, automatizált környezetbe ültessen át. A gyártási idő csökkentése és a végtermék minőségének javítása céljából a világszínvonalú ABB robotokat hívta segítségül. Sokan a helyi lakosok közül sem tudják, hogy milyen világszínvonalú termelés folyik itt a Mánteleki úton. A korábbi csarnok mellett most további 10 ezer m2 –en fog folytatódni a gyártás. Az új csarnok fő gyártási profiljai közé hidromasszázs kádak és ellenáramoltatós  medencék fognak tartozni. A kezdetekben 150-200 főnek kívántak munkát biztosítani a csarnokban, a későbbiekben ez a létszám folyamatosan növekedett, vélekedésük szerint akár a 400-500 főt is elérheti. Jelenleg a vállalat 350 fő foglalkoztatásával Dabas Városának egyik legnagyobb foglalkoztatója. Termékeikkel jelenleg az európai piac 10%-át tudhatják magukénak.

Alapítása óta a Wellis igazi nagyvállalattá fejlődött, amelynek jelentős európai partnerei vannak. A cég több dabasi kezdeményezéshez csatlakozott támogatóként.  Legutóbb a Jó cselekedetek éve jegyében meghirdetett Adventi városházi estén lezajlott jótékonysági árverés kapcsán ajánlott fel jelentős támogatást a cég. Partnerségüket, támogató együttműködésüket ezúton is köszönjük.


Az Év Vállalkozója Díjat Dabason ez alkalommal egy sok éve prosperáló családi vállalkozás érdemelte ki, amelynek vezetői köztiszteletnek örvendenek városunkban. 2015-ben év dabasi vállalkozója kitüntetést a dabasi Aranykorona Kft. tulajdonosai, Velikovszki László és felesége vehette át.

Az Aranykorona Kft.  1989 novemberében alakult 4 tulajdonossal. 1996-tól a jelenlegi helyén az ÁFÉSZ üzletházban működik, családi vállalkozásként. A kft alakulásától kezdve hitel felvétele nélkül eredményesen gazdálkodik. Magas színvonalú szakmai felkészültségükkel, minőségi termékeikkel, gazdag választékukkal a dabasi és a térségi lakosság bizalmát is elnyerték. Megbízható, precíz munkavégzésük, segítőkészségük - amely szakmájukban, az óra és ékszer-kereskedelemben elengedhetetlen biztonságot ad a vásárlóknak. Sok éve folyamatosan támogatják a dabasi és térségi eseményeket, a kulturális és sportprogramokat. Szponzori tevékenységük mellett egy egy kiemelkedő térségi eseményen, például az éves esküvő-kiállításon, szakértőként is meghallgathatjuk, az amúgy szerény cégvezetőt, Velikovszki Lászlót.
Szakmai munkájukkal, jelentős szponzori tevékenységükkel nagyban hozzájárultak a város közösségének építéséhez, a város hírnevének öregbítéséhez, amelyet ezúton is köszönünk nekik.

2015-ben az év dabasi vállalkozója a gyóni városrészben a Reálszisztéma Dabasi Nyomda Zrt.

A Reálszisztéma elődjét, a Dabasi Nyomdát 1972-ben alapította a magyar állam. A cég akkori elsődleges profilja a tankönyvgyártás volt. 1995-ben a vállalat csatlakozott a Reálszisztéma csoporthoz, és felvette a Reálszisztéma Dabasi Nyomda nevet. Megkezdődött a géppark folyamatos megújítása. A portfólióban egyre nagyobb szerepet kaptak a magas minőségigényű, négyszínes keménytáblás kiadványok.

2005-2007 között, egy nagyobb beruházás következtében teljes CTP-stúdió, valamint 2 db B1-es Komori nyomógép, ill. új kötészeti berendezések kerültek telepítésre.
2009-ben, az intézmény minőségi termékeinek köszönhetően az exportmegrendelések száma jelentősen megnövekedett, részaránya elérte az 50%-ot.
2015-ben üzembe állt a második CTP-berendezés, és megkezdődött a kötészeti kapacitás további bővítése.
2015-2016-ban megkezdődtek a Cross-médiás fejlesztések, működésbe lépett a LivePRINT applikáció, amelyet hazánkban elsők között alkalmaznak a piacon.
A nyomda profiljának meghatározó eleme a nagyüzemi könyvkészítés minden művelete a formakészítéstől, a nyomtatáson és a kötészeti kivitelezésen át a kiszállításig egy szervezeten belül. A minőséget a japán csúcstechnológiát képviselő Komori és Ryobi nyomógépek, az előkészítés és nyomtatás minden fázisában alkalmazott színmenedzsment, valamint az AM és FM rácsozási technikák használata garantálja. A tevékenység teljes körű, minden igényt kielégítő kötészettel egészül ki. Az exporttevékenységet egy magasan képzett több nyelv et beszélő szakembercsapat végzi.

A nyomda vezetésének fontos a környezettudatosság, ezeket a törekvéseket nemcsak a nagy tanúsító szervezetek ismerik el, de a partnerek is elismerik. 160 fős foglalkoztatotti létszámával a város 10 legnagyobb foglalkoztatójának egyike, amely sok évtizede biztos megélhetést jelent számos gyóni, dabasi és környékbeli családnak.


Az év kulturális eseménye 2015-ben a Jubileumi nap a Dabasi Táncsics Mihály Gimnáziumban, 2015. április 11-én.

„Az ünnepen a hétköznap értelme lepleződik le: az ember a többi emberrel egy magasabb létben találkozik, és kilép a hétköznapi, az egyéni létezésből. Ez az ünnep a közösség. Nincs is más ünnep, csak a közösségé."
(Hamvas Béla)

Az 50. születésnap különleges kegy, rendkívüli, soha nem visszatérő és megismételhetetlen alkalom egy ember életében. Nincs ez másként egy közösség esetében sem. Különösen akkor megbecsülendő ez a pillanat, ha az ünnepelt egy iskola. A térség egyetlen gimnáziuma, amely 1964 óta százak és ezrek „alma matere”-ként nemcsak a tudás közvetítésének a színtere akar lenni, hanem ennél is több: valóságos szellemi és lelki központ, ahol az emberi kapcsolatokból csodák születnek. Örökre szóló barátság diák és diák között, rajongását soha el nem vesztő tisztelet mester és tanítvány között, hűségét soha nem felejtő ragaszkodás a munkatársak között.

A Dabasi Táncsics Mihály Gimnázium 2015. április 11-én ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját. Sokan ott voltak - egykori és jelenlegi diákok, tanárok, dolgozók. Ott voltak a zászlófelvonáson a gimnázium erre az alkalomra épített jubileumi zászlódombjának a tövében. Mérkőztek a Julika néni tiszteletére alapított röplabdatornán, megittak egy finom kévét az udvaron berendezett kávézóban, beszélgethettek a régi időkről, amíg csemetéink a játszósarokban hancúroztak. Megcsodálhatták Surman Edit és Szalai Csenge kiállítását, végigböngészhették az iskola ötven évéről a jelenlegi diákok által készített kortabló-kiállítást. Ebédelhettek a retro menzán, majd elvegyülhettek az osztálytalálkozók kavalkádjában. Megismerhették a gimnázium első osztályait, és rádöbbenhettek arra, hogy mennyi ismerős arc köszön vissza az ünnepen: mindannyian egykori táncsicsos diákok. Az esti gálaműsorban felsorakozott az egész jelenlegi és múltbeli iskola: csordultig megteltek a lelátók és a küzdőtér is. Ötszázhuszonöt diák tapsmuzsikája, Carl Orff: Tapsrondó című műve köszöntötte az ünnepeltet. Ünnepi szónoklatok hallatszottak itthonról és messze, külföldről: egykori igazgatók, diákok és tanárok. Üdvözletek a testvériskoláktól video üzenetben az USA-ból, Angliából, Finnországból. A szászországi Nossenből a gimnázium testvériskolájának kórusa is megtisztelte az ünnepet, ahogy a munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola diákjai is, akik résztvevőivé váltak az István, a király előadásának is. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy minden ide látogatónak felejthetetlen élményben volt része 2015. április 11-én. Bizonyára sokan értenek egyet az egykori gimnazista, jelenleg a női utánpótlás röplabda válogatott szövetségi kapitánya írt meg üzenetével Pásztor Gergely igazgató úrnak:  

Irigyeltem a mostani diákokat és a kollégáidat és Téged szombat este! De minden percét élveztem! Fantasztikus, hogy milyen erőt árasztottatok magatokból mindannyian! (…) Az egykori igazgatók, a generációk képviselői, az egykori tanulókból lett tanár, az első évfolyamosok köszöntése, Julika néni méltatása, a koreográfiák…(…) Büszke vagyok arra, hogy a Táncsics diákja voltam! Nagyon jó volt hazatérni egykori iskolámba, ahol eddigi életem negyedét töltöttem. (…) Mintha tegnap lett volna! Köszönet azért az elképesztő munkáért, amit beletettetek mindannyian, hogy a lehetetlen valóra váljon. Külön megköszönném azt a frenetikus élményt, amit az énekszakos kolléga zseniális műve, a tapsrondó keltett bennem. Zenészként tudom, hogy mi munkája van benne, de megérte…(…) És a német kórus is elképesztően átütő volt, na meg a részvételük az István, a királyban! Annyira egyben volt az egész nap, hogy azt el sem tudom mondani! Kívánok Neked, az egész tanári karnak további sok ilyen közös élményt a diákokkal együtt! A Táncsics a világ legjobb iskolája, ez most kiderült!”

A fenti sorok is jól jellemzik az intézmény szellemiségét, működését és a jubileumi nap jelentőségét, amely több ezer embert mozgatott meg a régi alma mater hívására.

Print Friendly, PDF & Email