2018. október 21. vasárnap
Orsolya, Orsika
Holnap: Előd, Korinna napja lesz

Archív híreink 2010

Főzőverseny 2010. Dabasi Napok / Receptek /

A közel 20 nevező csapat közül az idén a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola nyerte meg a hagyományos Vállalkozók Napi Főzőverseny Vándorbogrács-díját.

A számos ételkülönlegesség közül a zsűri döntése alapján a 2010. év Dabas Étele, sőt inkább menüje a „brezáni tárkonyos leves, Rákóczi módra”, másodiknak „felvidéki kakasperkelt tót galuskával”, valamint desszertnek a „sári gerheny fokhagymás tejföllel vadítva”.

A zsűri köszöni valamennyi induló munkáját, a vendéglátók ötletességét, gratulál a díjazottaknak, és jó étvágyat kíván az íncsiklandozó Dabas Ételéhez, amelyet a Nautilus Étterem és
Panzióban is megkóstolhatnak.

A nyertes menü receptjei és invitáló anyaga itt olvasható:

Étkek kínálása:

„Íme Tisztelt zsűri, elkészült az étek!
Régen volt már reggel, biztos ehetnének!

A mi főztünk a legjobb közel s távol.
Iyet nem kóstolhatnak akárhol.

Szívünk –lelkünk beletettük, s persze
mindent, amit kellett.
Fogyasszák hát jó étvággyal,
az Isten áldja meg kendtek!

Ihol néhány fogás vezérlőfejedelmünk asztaláról:
-    Brezáni tárkonyos leves, Rákóczi módra még azokból a szomorú időkből, midőn dicső urunk lengyelországi emigrációban vala.

-    Második fogásként pedig fogyasszák egészséggel a felvidéki kakasperkeltet tót galuskával, melyet nagyságos fejedelmünk is oly szívesen látott ebédlő asztalán!

-    S ha mindezek még éhüket nem csillapították volna, úgy kóstolják meg a sári gerhenyt fokhagymás tejföllel vadítva!
-    Ezen nemes étkeket öblítsék le jóféle szőlőlével, s zsűrizzék kínálatunkat megfelelő mércével!”

Jó étvágyat kívánunk!

Dabas, 2010. szeptember 25.

Bukovszki Józsefné

Tárkonyos krumplileves lángolt kolbásszal és tojásgombóccal „Székely Zoltán” módra

A leves-alaphoz:

  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • Kevés olaj vagy zsiradék
  • 2 szál sárgarépa
  • 60 dkg krumpli
  • 30 dkg csemege lángolt kolbász
  • 30 dkg csípős lángolt kolbász
  • 2 dl tejföl
  • 1 csapott evőkanál sima liszt
  • 1 db paradicsom
  • 1 fél zöldpaprika
  • 3 db babérlevél
  • friss vagy szárított tárkony
  • zellerlevél
  • ízlés szerint só, vegeta


A levesbetéthez (tojásgombóc):

  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • kevés olaj vagy zsiradék
  • 3 szikkadt zsemle
  • 3 kemény főtt tojás
  • +1-2 tojás
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 1-2 mk kanál szódabikarbóna
  • ½ l langyos tej
  • ízlés szerint só, vegeta,őrölt bors
  • szükség szerint sima liszt
  • Elsőként elkészítjük a tojásgombócot.

Elkészítése:
Vizet teszünk föl forrni, amit sózunk. A kis fej hagymát apró kockára vágjuk és a zsiradékon üvegesre pároljuk. Kicsi vízzel felöntve igyekszünk szétfőzni, majd beletesszük az apróra vágott friss petrezselymet és kissé megfonnyasztjuk. Rátesszük az előzőleg langyos tejbe áztatott zsemlét és összedolgozzuk a hagymás-petrezselymes alappal. Fűszerezzük sóval, vegetával, őrölt borssal ízlés szerint.

A főtt tojásokat apró kockára vágva a gombócalaphoz keverjük és hozzáteszünk 1-2 egész tojást. Pépesre dolgozzuk, hozzáadjuk a szódabikarbónát és annyi sima lisztet, hogy két evőkanál segítségével jól formázható gombócalapot kapjunk. A forrásban lévő vízbe szaggatjuk a gombócokat több lépésben, lecsurgatjuk és tálalásig melegen tartjuk

A leves:
A leves elkészítéséhez a nagy fej hagymát apró kockára vágjuk és a zsiradékon üvegesre pároljuk. Kicsi vízzel felöntve igyekszünk szétfőzni. A répát karikára vágva a hagymára dobjuk, kis vegetával pároljuk, kb.20 perc múlva hozzáadjuk a kisebb kockákra vágott krumplit is. Ha a krumpli levet eresztett felöntjük vízzel és ízesítjük sóval, babérlevéllel, hozzáadjuk a paradicsomot,a zöldpaprikát egészben a fokhagymát és a tárkonyt. Közepes tűzön főzzük, míg a krumpli félig meg nem fő! Ekkor a tejfölt simára keverve a csapott evőkanál sima liszttel habarást készítünk és figyelve a hőmérséklet- kiegyenlítésére behabarjuk a levest. Ha kiforrt a tejföl akkor hozzáadjuk a közepes vastagságúra karikázott szigorúan frissen lángolt, tehát puha kolbászt. Szükség szerint hígítjuk a levesünket vízzel és ízesítjük, ha kell. Ha a kolbász megfőtt akkor beletesszük a gombócokat is és átforraljuk. Tetejére lehetőleg friss tárkonyt szórunk.

Kakaspörkölt zúzával „Rézi néni módra” (Bozsik Józsefné Rézi)
4 személyre (Elkészítési idő kb.: 3 óra)

Hozzávalók:

  • 1,5 kg-os kakas (2-3 éves háztáji)
  • ½ kg csirke zúza
  • 2 evőkanál házi zsír
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 ek. pirospaprika
  • 2 db zöldpaprika (lehet az egyik csípős)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db paradicsom
  • zellerzöld
  • fűszerek ízlés szerint, bors, vegeta, köménymag, majoránna, pörkölt- szaft ízesítő kocka


Elkészítése:
A kakast megmossuk, feldaraboljuk. A zsírban a finomra vágott hagymát puhára pároljuk. Belekeverjük a pirospaprikát, beletesszük a kakasdarabokat és a zúzát, megsózzuk, kevés vízzel felöntjük, ezután hozzáadjuk a zöldpaprikát, paradicsomot, zellerzöldet és a fűszereket. Lassú tűzön, sűrűn kevergetve puhára főzzük.

Megjegyzés:
Ínyenceknek kakastökével- és tarajával keverve is készíthetjük.

Tót galuska (Vincze-Horvát Mária)
(10 személyre)

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 0,4 kg héjában főtt burgonya
  • 2 ek. só
  • 5 db tojás
  • kb. 0,5 l víz
  • 20 dkg tehéntúró
  • 20 dkg juhtúró
  • 20 dkg pirított szalonna
  • tejföl a díszítéshez

Elkészítése:
A kihűlt burgonyát lereszeljük, összekeverjük a liszttel, sóval, vízzel, tojással. (A vizet és a tojást előtte elkeverni külön edényben.) A hozzávalókat összegyúrjuk, és kiskanállal kiszaggatjuk, majd forrásban lévő vízben kifőzzük. Lecsepegtetés után a túrót rámorzsoljuk, tálaláskor szalonnával és tejföllel díszítjük.

Print Friendly, PDF & Email

Search

Weboldalunk sütiket (cookie-kat) használ, hogy a legjobb böngészési élményt biztosíthassuk Önnek honlapunkon. Az oldal további használatával jóváhagyja a sütik használatát.
BŐVEBBEN ELFOGADOM